Mini teater Ljubljana
Zavod za promocijo in izvedbo
lutkovnih in gledaliških predstav

Križevniška 1, 1000 Ljubljana

Igramo na dveh lokacijah:
Dvorana Bernard-Marie Koltès,
Mini teater, Križevniška 1
in
Grajska dvorana Mini teatra,
Ljubljanski grad, Grajska planota

Telefon:
+386 1 425 60 60

Faks:
+386 1 425 60 61

GSM:
direktor
+386 31 330 600

Organizacija programa:
+386 41 314 414

Odnosi z javnostmi:
+386 31 226 376

Trženje/marketing:
+386 51 644 065

E-pošta:
info@mini-teater.si

Matična številka:
1399403

ID štev. za DDV:
SI43211127

Poslovni račun:
02011-0052254884

Odgovorni osebi:
Robert Waltl, direktor
Ivica Buljan, umetniški vodja


View Larger Map

Predstavitev

Mini teater sta leta 1999 osnovala Robert Waltl in Ivica Buljan z namenom, da bi okrepila ustvarjanje v postdramskem teatru in gledališču za mlado občinstvo. Mini teater je estetsko usmerjen k besedilom avtorjev, kot so Bernard-Marie Koltès, Heiner Müller, Robert Walser, Elfriede Jelinek, Jean Genet, Hervé Guibert, Arthur Rimbaud, A. S. Puškin, H. Ch. Andersen. V njem imajo prednost raziskovalne režijske estetike z režiserji, kot so I. Buljan, A. Anurov, P. Calvario, S. Nordey, R. Waltl, J. Ivanc ...

Z Mini teatrom sodelujejo izjemni igralci (M. Zupančič, M. Mandić, V. Drolc, A. Karić, S. Bulić, P. Vetrih, J. Souček ...), vizualni umetniki (V. Fiškin, S. Tolj, B. Cain, T. Gverović, SON:da, T. Gotovac, M. Jakše ...), glasbeniki (Mitja Vrhovnik Smrekar, The Beat Fleet, Jose, Ditka Haberl, Dunja Vejzović, Tamara Obrovac ...). V programu za mlado občinstvo posvečamo posebno pozornost inovativnim umetniško-vzgojnim projektom. Koprodukcija Palčica režiserja Roberta Waltla v sodelovanju s Tadejem Fiusom in Darijem Kreuhom je prva virtualna lutkovna predstava na svetu.

V Mini teatru letno odigramo okoli petsto predstav v Ljubljani, Sloveniji, zamejstvu in na številnih mednarodnih festivalih (v desetih letih smo realizirali sto osemdeset gostovanj na vseh celinah). Na uglednih festivalih v Moskvi, Neaplju, Havani, Varšavi, Dunaju, Bruslju, Sarajevu, Beogradu, Kairu,Teheranu in drugod Mini teater potrjuje eno od svojih usmeritev, in sicer v mednarodno sodelovanje, s hrvaškimi institucijami, kot so Novo kazalište Zagreb, ARL Dubrovnik, ZeKaeM – Zagrebško gledališče mladih, Zadar snova, Teatar ITD, HNK Reka, pa ustvarja privilegirano partnerstvo. Mini teater je za svoje gledališko ustvarjanje prejel številne nagrade in priznanja v tujini in Sloveniji.

Mini poletje za otroke je festival, ki najmlajšemu občinstvu vsako leto prikaže najboljša lutkovna in komorna gostovanja iz Evrope in sveta.

Namen Mini teatra je pravzaprav paradoksalen, saj hoče biti gledališče, ki bo tako elitistično kot populistično, ekscentrično in všečno širokemu občinstvu, zato podira tradicionalne gledališke omejitve in jih presega. V novih prostorih na Križevniški ulici v Ljubljani nameravamo uveljaviti »koncept razširjenega gledališča« z branji romanov v izvedbi najboljših slovenskih igralcev, koncerti in drugimi umetniškimi akcijami.

Kakšna je zgodovina Mini teatra, kako dolgo že deluje, od kod je prišla ideja, ...?

Hotel sem svobodno, kreativno gledališče, saj me je dušila institucija v kateri nisem več našel inspiracije, moj potencial pa je bil ujet v začarani krog. Mini teater sem osnoval pred desetimi leti z Ivico Buljanom, ker sem želel spojiti ljubezen do lutkovnega gledališča in sodobnega dramskega gledališča. Vzor so mi bili newyorški teatri kot La Mama, odprta mesta v katerih se igrajo predstave, koncerti, organizirajo se večeri poezije, promocije, debate, druženja.

Kakšen bo program Mini teatra v novi sezoni, ali se nam obeta kaj "spektakularnega"?

Spektakularno je že odprtje novega gledališča na Križevniški 1, ki bo  23. oktobra. V programu bodo nastopili naši stalni sodelavci, Veronika Drolc, Ana Karić iz Zagreba, Ditka Haberl, Jurij Souček in Andrej Murenc, Prlja iz reške rock-skupine LET 3, Murat in Jose, baletnik Joseph Bunn, pevski zbor iz Trsta, break-dancerji iz Zagreba,…. Po otvoritvi gledališča in odkritju doprsnega kipa B.M. Koltesu, pa bomo izvedli še našo uspešnico "Macbeth after Shakespeare" z Markom Mandićem, Mileno Zupančič, Polono Vetrih in mladimi igralci iz Ljubljane in Zagreba.

Že 28. oktobra režiser Jaka Ivanc pripravlja prvo premiero za našo mlado publiko, Medvedek zleze vase, F. Puntarja,  z Nino Ivanišin in Primožem Pirnatom,  18. novembra pa Ivica Buljan premierno z novo verzijo predstave "Noč čisto na robu gozdov" Bernard-Marie Koltesa, ki sva ga skupaj naredila pred devetimi leti. Janez Pipan bo v novi sezoni režiral "Persono" Ingmarja Bergmana, dva beloruska režiserja, Aleksej Leljavski in  ,pa v okviru velikega evropskega projekta Puppet Nomad Academy, ki ga vodi Mini teater, dve lutkovni predstavi za najmlajše. Razpisane  imamo 3 abonmaje za otroško publiko na ljubljanskem gradu in na Križevniški ter letos prvič abonma Postdramskega gledališča za odrasle. Med koncertnimi dogodki v novem Mini teatru pa lahko napovemo koncert svetovno priznane operne dive Dunje Vejzović z Gershwinom, rock skupine LET 3 iz Reke, TBF iz Splita, violinista Matjaža Bogataja, skupine Mildreds in številni drugi. V programu bodo tudi vse naše stare uspešnice za otroke in odrasle ter gostovanja drugih gledališč, med drugim Zagrebškega gledališča mladih, Drame SNG Ljubljana, Drame SNG Maribor in Hotel Bulić teatra iz Zagreba. V Mini teatru pa v oktobru odpiramo tudi galerijo sodobnih vizualnih umetnosti z Ivanom Kožarićem, SON:do, Vadimom Fiškinom, Benom Cainom, Slavenom Toljem, Sinišo Ilićem, Markom jakšetom, Tino Gverović, Laetitio Delafontaine, Gregoryjem Nielom, Josipo Štefanec, Dejanom Kljunom, skupino NUMEN in drugimi sodobnimi umetniki.

Kdo je ciljna publika Mini teatra?

Naša publika so najmlajši, katerim smo prvo gledališča v katerega vstopijo, srednješolci, študenti, obiskovalci zrele dobe; skratka vsi zainteresirani za umetniško gledališče.

Poleg dvorane na ljubljanskem gradu imate letos novo pridobitev v centru mesta. Zakaj je bila potrebna še ena dvorana, kako se bo ponudba v novi dvorani dopolnjevala z grajsko dvorano?

Spomnite se kako pusto je izgledal ljubljanski grad pred prihodom Mini teatra. Ponosen sem, da smo oživeli to prekrasno lokacijo zahvaljujoč našim programom, od predstav za otroke, festivala Mini poletje, do Srednjeveških dni in sprevoda dedka Mraza. Novo gledališče nam bo omogočilo sodobni izvedbeni prostor za kvalitetnejše predstave in koncerte ter odprlo nove perspektive v starem mestnem središču, ki dobiva pomembno kulturno institucijo z živo kulturo.

Kako se teater financira? Ali država ter MOL pomagata pri delu?

Mini teater sofinancirata Ministrstvo za kulturo in MOL,skupaj približno 40 %, ostalo moramo pridobiti na trgu, s pomočjo sponzorjev in donatorjev ter na mednarodnih razpisih. Glede na količino dela, ki ga v Mini teatru kot nevladni neprofitni organizaciji opravimo, ter kvaliteto nagrajeno s številnimi priznanji doma in v tujini, pa v prihodnosti pričakujemo večjo pomoč države in MOL

Kakšen je obisk predstav v zadnjem času? Ali opažate povečanje oziroma zmanjšanje obiska predstav?

Iz sezone v sezono se povečuje število obiskovalcev v Mini teatru. V preteklem letu je bila ta številka okoli 65.000. Kvaliteten program je predpogoj, z novim prostorom vsredišču  mesta pa bomo dobili možnost, da bomo lahko pripravljali vsakodnevne programe, kar je še kako pomembno zaradi dejstva, da ima publika rada kontinuirano prikazovanje predstav.

Ali ima Mini teater stalno zasedbo igralcev?

Mini teater nima stalnega ansambla, je pa v desetih letih sodeloval z najboljšimi slovenskimi in hrvaškimi igralci kot so Veronika Drolc, Marko Mandić, Milena Zupančič, Jurij Souček, Polona Vetrih, Olga Kacjan, Niko Goršič, Ana Karić, Senka Bulić,…. V Mini teatru igrajo tudi izvrstni najmlajši igralci, ki so šele končali Akademijo ali so celo še njeni študentje. Sodelujemo tudi s francoskimi igralci iz dveh velikih nacionalnih gledališč v Rennesu in Saint Etienneu. V Mini teatru je do sedaj igralo več kot 130 igralcev, kar je izjemen igralski korpus, če k temu dodamo 57 premiernih uprizoritev, skoraj 450.000 gledalcev in nastope na 180 mednarodnih festivalih, smo gotovo eno izjemno uspešnih umetniških gledališč.

Kako gledate na otroško in mladinsko gledališče z vidika kulturne vzgoje mladih?

Moja utopija je, da po francoskem vzoru v Sloveniji omogočimo, da vsak otrok v osnovni in srednji šoli lahko za simbolično ceno letno vidi vsaj dve predstavi, dva umetniška filma, obišče dva koncerta in dve razstavi. Ta model 2 x 4 se je izkazal za sijajnega tudi v nordijskih državah. Ta obveza bi s časom ustvarila pozitivno ozračje, kritično publiko, mlade pa namesto brezpredmetnosti in lenarjenja spodbujala h kreativnemu izkoriščanju časa.