Sledite nam

Sledite nam na facebooku Sledite nam na twitterju

Želite biti obveščeni o programu in novostih?

Vnesite svoj e-poštni naslov:

Obstoječi uporabniki: prijava

Prevajalka:
Darja Dominkuš

Režiserka:
Nina Rajic Kranjac

Dramaturginja:
Marinka Poštrak

Igrajo:
Nejc Cijan Garlatti, Vesna Jevnikar, Benjamin Krnetić, Peter Musevski, Vesna Pernarčič, Miha Rodman, Blaž Setnikar, Darja Reichman, Aljoša Ternovšek, Borut Veselko, Ciril Roblek, Judita Polak

Scenografka:
Urša Vidic

Kostumograf:
Andrej Vrhovnik

Skladatelj in korepetitor:
Branko Rožman

Koreografka:
Tanja Zgonc

Lektorici:
Barbara Rogelj, Irena Androjna Mencinger

Oblikovalec maske:
Matej Pajntar

Oblikovalec luči:
Borut Bučinel

Koprodukcija:
Mini teater, Prešernovo gledališče Kranj, Mestno gledališče Ptuj

Premiera v Mini teatru:
2.3.2018

Premiera v PG Kranj:
22.3.2018

Premiera v MG Ptuj:
17.10.2018

21. maj
Pon.
20:00
PG Kranj
24. maj
Četrtek
20:00
PG Kranj
29. maj
Torek
20:00
PG Kranj

Slovenska krstna uprizoritev

O predstavi

Naš razred je zgodba o skupini sošolcev iz majhnega, večkulturnega poljskega mesteca, v katerem so sprva do sovjetske in kmalu nato še nemške okupacije v slogi in prijateljstvu živeli poljski in judovski otroci. V štirinajstih prizorih se pred našimi očmi odvrtijo pretresljive usode desetih učencev nekega povsem običajnega šolskega razreda – od njihovih prvih zaljubljenosti in prijateljstev do neizmerne krutosti, ki jo povzročita antisemitizem in nacizem.

Avtor te virtuozno napisane drame skorajda dokumentarno sledi usodam desetih otrok od leta 1925, nekaterim izmed njih vse do danes, da bi skozi zapleten preplet njihovih usod prikazal grozovite posledice tako stalinistične kot nacistične ideološke indoktrinacije, ki sta med ljudmi povzročili popoln razkol in sovraštvo. Obenem pa v drami razkriva tudi problem kolektivne krivde in njenih posledic, ki ljudi določajo in zaznamujejo še danes.

Zgodba temelji na resničnem dogodku, ki se je zgodil na Poljskem med drugo svetovno vojno, vendar bi ga lahko prepoznali kjer koli, tudi v Sloveniji, kjer duhovi preteklosti še zmeraj niso pomirjeni in zgodovina še zdaleč ni razčiščena.