Jacob & Wilhelm Grimm: Sneguljčica, v nedeljo ob 17h na Ljubljanskem gradu

Jacob & Wilhelm Grimm: Sneguljčica

 

Priredba: Marek Bečka, Zala Dobovšek

Režija: Marek Bečka

Dramaturgija: Zala Dobovšek

Oblikovanje lutk in likovna zasnova: Robert Smolik

Glasba in songi: Jose

Igrata: Elena Volpi/Ajda Toman in Jose/Aljaž Jovanović

Produkcija: Mini teater

Premiera: 21. september 2010 ob 18h v okviru Festivala Ex Ponto
Predpremiera: 16. september 2010 ob 18h

Lutkovna predstava za otroke, starejše od 5 let.

Češki režiser in lutkar Marek Bečka je v Mini teatru že dvakrat navdušil, in sicer s predstavama Obuti mačekin Mizica, pogrni se. Soustanovitelj in član znanega lutkovnega gledališča Buchty a loutky iz Prage se tokrat loteva reinterpretacije kultne Sneguljčice bratov Grimm. Bečkove priredbe so vedno polne črnega humorja, improvizacije ter preigravanja z lutkovnimi tehnikami in njihovo odrsko metodologijo. V priredbah izvirnih besedil ohranja temeljne dogajalne loke, obenem pa z drznimi avtorskimi pristopi oblikuje svojevrstno ostrino humorja, skozi katero se vedno znova izraža realna, predvsem pa aktualna podoba sveta.

Pravljični junaki tokrat ne bodo vpeti v svet čarobnega gozda, zastrupljenih jabolk, idilične narave in nadnaravnih poljubov, ampak se bodo v skladu s svojimi arhetipskimi karakterji vživeli v sodobne družbene ustroje. Posodobljene pravljične situacije, to pot umeščene v  mračno rudarsko mesto, bodo s pomočjo novodobnih pripomočkov v prvi vrsti opozorile na ekološko krizo in nenadzorovano zastrupljanje okolja. A brez hudobne mačehe, magičnega zrcala, hudomušnih palčkov in odrešitelja tudi tokrat ne bo šlo. Pravljica o Sneguljčici bo zaživela kot živ in piker komentar na aktualno stanje sveta, pri tem pa bo ohranila vse bistvene pravljične motive, ki jih ta kultna zgodba premore.

 

Predstava je nastala v okviru mednarodnega evropskega projekta »Puppet Nomad Academy 1«, ki ga sofinancira Evropska komisija, program Kultura (2007-2013). Vsebina komunikacije je izključno odgovornost avtorja in v nobenem primeru ne predstavlja stališč Evropske komisije.

Mini teater sodeluje v več evropskih projektih, ki jih sofinancira Evropska komisija, program Kultura (2007-2013).