Mini teater gostuje na 15. gledališkem festivalu v Ankari s predstavo Ma & Al

MINI TEATER GOSTUJE NA 15. GLEDALIŠKEM FESTIVALU V ANKARI,  V TURČIJI,  S PREDSTAVO MA & AL IVICE BULJANA

Mini teater bo v petek, 3.12. ob 20h nastopil s svojo festivalsko uspešnico Ma & Al Ivice Buljana na 15. mednarodnem gledališkem festivalu v Ankari, v Turčiji.

Mednarodni festival 15. INTERNATIONAL ANKARA THEATRE FESTIVAL letos poteka med 26. novembrom in 6.decembrom. Ustanovljen je bil leta 1996 in se od takrat odvija vsako leto v koncu novembra in v začetku decembra.

Mini teater se bo na festivalu predstavil z izjemno predstavo Ma in Al v kateri Marko Mandič in Senka Bulić skozi monologe raziskujeta ameriško tradicionalno družbo.

Trije monologi performansa simbolično predstavljajo nov fiktivni svet, ki se izdvaja in se predstavlja kot realen ter kot nadaljevanje gledališkega in književnega prostora. Teme, ki jih odpira predstava, so raznovrstne in vsakodnevne: smrt otroka, razpad družine, ameriška demokracija, vojna v Vietnamu, odnos med klasičnim in sodobnim gledališčem, umetnost vojskovanja, nezmožnost komunikacije med otroki in starši, moč in osamitev; vse skupaj istočasno organizirajo logiko scenske montaže.

Performans je tako v Sloveniji kot na Hrvaškem naletel na izjemne odzive kritike in publike, predstava pa je  bila uvrščena tudi v show case program letošnjega 45. Borštnikovega srečanja, na nedavnem festivalu Skupifest v Skopju v Makedoniji pa je predstava osvojila Gran prix.

MA IN AL (MA AND AL);

(po besedilih J. D. Salingerja in B. - M. Koltèsa)

Režija in besedilo: Ivica Buljan
Glasba: Mitja Vrhovnik Smrekar
Kostumi: Ana Savić-Gecan
Glasbenik: Andraž Mazi /Miha Meglič

Igrata: Senka Bulić in Marko Mandić

O režiserju:

Ivica Buljan je rojen leta 1965 na Hrvaškem. Kot režiser in dramaturg se močno zanima za modernistične dramatike in pesnike, kot so Marina Tsvetaeva, Pier Paolo Pasolini, Heiner Mueller, Robert Walser, Elfriede Jelinek, Miroslav Krleža, Boto Strauss in Bernard - Marie Koltès (ki je v centru njegovega avtorskega zanimanja).

Buljan je režiral v Sloveniji, Litvi, Franciji, Belgiji, Rusiji, Črni gori, Italiji, Slonokoščeni obali in na Hrvaškem. Njegove produkcije so gostovale na številnih mednarodnih festivalih v Franciji, na Portugalskem, v Španiji, Italiji, Turčiji, Venezueli, Avstriji, Grčiji, Makedoniji, Belgiji, Švici, Rusiji, Veliki Britaniji, Bolgariji, Iranu, Slovaški, Albaniji, na Poljskem, na Kubi ...

Kot gostujoči profesor je predaval na Académie expérimentelle des théatres v Parizu, Bruslju in v Moskvi. Predaval je tudi na šoli La Mamma School, ki jo vodi znana režiserka Ellen Stewart v New Yorku. Je profesor na šolah National Théatre v Saint Etiennu in Rennesu v Franciji.

V času med 1998 in 2002 je bil direktor Hrvaškega narodnega gledališča v Splitu. Je soustanovitelj Mini teatra v Ljubljani ter ustanovitelj in umetniški vodja Svetovnega gledališkega festivala v Zagrebu. Za svoje delo je prejel številne prestižne nagrade: Nagrado Dubravko Djušin (1997), Nagrado Petar Brečić (1999), Peristil (2001, za Ojdipa), Borštnikovo diplomo in posebno nagrado žirije (2004), Grand Prix na Tempus Art Festival (2004) in medaljo mesta Havana (2005), Zlatega leva za najboljšo predstavo (Hamlet 2006, Drama Princes, 2007), dve Borštnikovi nagradi za najboljšo predstavo (Oedipus 2007, Macbeth po Shakespearu 2009) in nagrado Branka Gavelle za predstavo Garaža (2010).