Najboljša monodrama Noč čisto na robu gozdov (STA)

PTUJ (Slovenija) - Najboljša monodrama zadnjih dveh sezon je Noč čisto na robu gozdov v režiji Ivice Buljana. Nagrado Zlatka Šugmana za najboljšo monodramsko uprizoritev je tako ob nocojšnjem zaključku festivala Monodrama Ptuj 2010 prejel igralec Robert Waltl, ki je uprizoril monolog izpod peresa francoskega dramatika Bernard-Maria Koltesa.

Zmagovalca je soglasno izbrala strokovna žirija, ki so jo sestavljali igralka Dunja Zupanec, pisatelj Feri Lainšček ter režiserka Ana Krauthaker.

Kot so zapisali v obrazložitvi svoje odločitve, so se za Noč čisto na robu gozdov odločili zato, ker so "vsi gledališki elementi enakovredno prispevali k celovitosti predstave, ki jo ob natančni igralski interpretaciji Roberta Waltla doživljamo kot prepričljivo, izpovedno celoto".

Nadalje je predstava žirijo prepričala, ker spregovori v duhu časa na aktualen in angažiran način, hkrati pa pred gledalca postavi poetično sliko, ki jo lahko razumemo kot brezčasno metaforo. Igralec Robert Waltl nas na odru z minimalno mizansceno in zgolj z emocionalno ekspresijo uspe popeljati v zgodbo in zaustaviti v trenutku junakove stiske. Obenem je uspel ustvariti lik, ki se ne preda popolnoma življenjski usodi, marveč v sebi ohranja hrepenenje po presežni vrednosti, čeprav je prepuščen kaotičnosti sveta in lastni identiteti, so člani žirije še zapisali v sporočilu za javnost.

Zmagovalec je po nocojšnji slovesnosti v Mestnem gledališču Ptuj odšel domov z nagrado, po novem poimenovano po igralcu Zlatku Šugmanu, ki je bil po rodu iz okolice Ptuja in je svojo igralsko pot začel na deskah ptujskega gledališča.

Za omenjeno nagrado se je letos potegovalo šest predstav, ki jih je izmed okoli 30, ki so nastale v zadnjih dveh letih, izbral festivalski selektor Alen Jelen.

Med njimi so bile poleg Noči čisto na robu gozdov še Skok iz kože z Gabrom Trseglavom, Sokratov zagovor z Alešem Valičem, Rob sveta - konec igre z Jako Lahom, Sahib - impresije iz depresije z Branetom Završanom in Pika, kje je tvoja nogavica z Minco Lorenci.

Nagrado občinstva za najboljšo predstavo je po glasovanju občinstva prejel Valič za Sokratov zagovor v režiji Zvoneta Šedlbauerja.