LJUBLJANSKI SPREHOD SKOZI ZGODOVINO – OD EMONE DO SREDNJEGA VEKA Ljubljana, od 30. septembra do 2. oktobra 2011

LJUBLJANSKI SPREHOD SKOZI ZGODOVINO –

OD EMONE DO SREDNJEGA VEKA

 

Ljubljana, od 30. septembra do 2. oktobra 2011

 

1.      FESTIVAL SREDNJEVEŠKE IN RENESANČNE GLASBE, 30. 9.–2. 10. 2011

2.      DAN EMONE – ODPRAVA PO JANTAR, 1. 10. 2011

3.      SREDNJEVEŠKI DAN V LJUBLJANI,  2. 10. 2011

 

 

SPREHOD SKOZI ZGODOVINO – OD EMONE DO SREDNJEGA VEKA

 

 

Mini teater na Križevniški ulici 1 že dvanajsto leto zapored, letos ob finančni pomoči Turizma Ljubljana, Mestne občine Ljubljana, Oddelka za kulturo in Oddelka za predšolsko vzgojo, pripravlja Festival srednjeveške in renesančne glasbe ter Srednjeveški dan v Ljubljani.

Letos pa vas skupaj z Veleposlaništvom republike Poljske v Ljubljani posebej vabimo tudi na prireditev Dan Emone – Odprava po jantar, ko v Ljubljani pričakujemo rimske vojščake, ki bodo spremljali repliko starega jantarnega voza, kakršen je nekoč vozil po rimskem cesarstvu.

Odločili smo se, da vse dogodke strnemo pod skupni naslov: SPREHOD SKOZI ZGODOVINO – OD EMONE DO SREDNJEGA VEKA.

Dogodki se bodo odvijali med Trgom francoske revolucije in Prešernovim trgom, s posebnim poudarkom na Križevniški ulici kot eni najstarejših ljubljanskih ulic, katere zgodovina sega od stare Emone do srednjega veka, prek baroka in intervencij največjega slovenskega arhitekta Jožeta Plečnika v Križankah in okolici in s prihodom Mini teatra doživlja nov preporod.

 

 

 

 

 

1.

FESTIVAL SREDNJEVEŠKE IN RENESANČNE GLASBE V LJUBLJANI

 

Na letošnjem Festivalu SREDNJEVEŠKE IN RENESANČNE GLASBE se bodo predstavili anasmbel Musica Cubicularis iz Slovenije, ansambel Fata la Parte iz Švice ter solist Norbert Rodenkirchen iz Nemčije.

 

 

Petek, 30. septembra 2011, ob 20.00

Atrij ZRC, Novi trg 2, Ljubljana
Festival srednjeveške in renesančne glasbe v Ljubljani

Virtuozne renesančne diminucije in poezija Francesca Petrarce

Girolamo Dalla Casa, Vincenzo Bonizzi, Giovanni Bassano, Georg Friedrich Händl, Iacobus Gallus Petelin, Georg Prenner, Gabriello Puliti, Francesco Petrarca

 

Musica cubicularis

Domen Marinčič, viola da gamba (sopran, alt in bas)

Tomaž Sevšek, čembalo, orgelski pozitiv

Robert Waltl, igralec

 

* Z izvirnim orgelskim pozitivom, ki sta ga leta 1743 izdelala ljubljanska mojstra Marcus Göbl in Joannes G. Eisl in ga hrani Medobčinski muzej Kamnik.

Koncert bo posvečen virtuoznim predelavam renesančnih madrigalov in šansonov za violo da gamba (alt in bas) ter čembalo. Na sporedu bo tudi glasba skladateljev, povezanih s Slovenijo (Gallus, Prenner, Puliti) in več skladb v Vidmu rojenega Girolama Dalla Casa. Instrumentalne skladbe Gabriella Pulitija so se ohranile v zasebni zbirki v Trstu brez glasu za basso continuo; glas je rekonstruiral Domen Marinčič. Glasbeni spored bo dopolnila poezija Francesca Petrarce, na osnovi katere je nastalo več izvedenih madrigalov. Interpretiral jo bo igralec Robert Waltl.

 

Sobota, 1. 10. 2011, ob 20.00 – atrij na Križevniški 2, v primeru slabega vremena Mini teater, Križevniška 1
Festival srednjeveške in renesančne glasbe v Ljubljani

Hameln, anno 1284

Glasba za flavto iz 13. stoletja po sledeh lovilca podgan
Norbert Rodenkirchen (Nemčija) – srednjeveške prečne flavte

Norbert Rodenkirchense že dvajset let ukvarja z umetniškim dialogom med starimi in novimi zvoki, med srednjim vekom in sedanjostjo. Po eni strani se je uveljavil na mednarodni ravni kot solist na zgodovinskih flavtah in občutljiv spremljevalec na področju zgodovinske prakse delovanja »one man«. Po drugi strani je aktivnen tudi kot tudi vsestranski improvizator in skladatelj eksperimentalne glasbe na arhaičnih glasbilih na trenutni glasbeni sceni v Kölnu. Norbert Roden redno komponira glasbo za televizijske dokumentarne filme in cerkve ter za gledališče. V Ljubljani se bo predstavil z izjemnim programom Izganjalec podgan, ki jo je pripravil po srednjeveških zapisih o flavtistu, ki je z igranjem na flavto iz mest izganjal podgane.

 

Nedelja, 2.10. 2011, ob 19.00 – atrij na Križevniški 2, v primeru slabega vremena Mini teater, Križevniška 1

Festival srednjeveške in renesančne glasbe v Ljubljani

 

Juan del Encina (1468–ok. 1529)

Amor loco


Fata la parte
Monica Prada, sopran
Patricia Esteban, (kljunaste) flavte, viola da gamba
Barbara Ceron Olvera, harfa
Bor Zuljan, vihuela, renesančna kitara
Cecilia Knudtsen, viola da gamba
Massimiliano Dragoni, tolkala


Skupina Fata la parte je nastala leta 2008 v sodelovanju študentov in profesorjev ženevskih konservatorijev za staro glasbo, njen namen pa je (p)oživiti glasbo predvsem španske renesanse. Njihovo ime izhaja iz istoimenske skladbe španskega skladatelja in poeta Juana del Encine, očeta španske drame, in prav temu vsestranskemu umetniku, ki je na prelomu 15. in 16. stoletja služil na dvoru katoliških kraljev, je posvečen projekt, ki ga z Borom Zuljanom tokrat predstavljajo pri nas. V programu, imenovanem Amorloco (Nora ljubezen), ki bo v kratkem izšel na zgoščenki, nam bodo mednarodno priznani člani ansambla na avtentičnih inštrumentih pričarali duh tega obdobja.

 

 

 

2.

DAN EMONE ODPRAVA PO JANTAR, sobota, 1. 10. 2011

 

Gre za umetniško-raziskovalni projekt »Odprava po jantar – evropska kulturna pot«, ki se vsebinsko navezuje na skupno evropsko dediščino in povezuje kulturne ustanove, kot so gledališča, muzeji, ustvarjalna društva, raziskovalna središča in šole. Projekt je finančno podprla Evropska unija v okviru programa Kultura 2007–2011, zasnovali pa so ga v Okrožnem muzeju v Kališu, ki sodi med najstarejše poljske muzeje, Kališ pa velja za najstarejše mesto na Poljskem. S svojo lego ob slavni jantarni poti je mesto povezovalo rimski imperij z baltsko obalo. V Kališu so izdelali repliko rimskega voza, ki zdaj potuje po nekdanji jantarni poti, ob tem pa spodbuja mednarodno sodelovanje na področju kulture ter krepi obtok umetniških in kulturnih del in izdelkov. Na svojem potovanju bo voz na ogled tudi v Ljubljani, rimski Emoni, ki je bila pomembno mesto ob jantarni poti. Replika rimskega voza in spremljajoča razstava nakita poljskih umetnikov, ki ustvarjajo z jantarjem, bosta na ogled v Narodnem muzeju Slovenije na Metelkovi. Voz bo razstavljen v razvetljeni vitrini na dvorišču muzeja. V okviru dogodka je predviden tudi slovesen prihod voza v mesto, in sicer v soboto, 1. oktobra 2011, v dopoldanskem času.

Gre za izjemno privlačen in vsebinsko bogat sprevod: replika rimskega voza v spremstvu sedmih legionarjev in osmih vestalk ter dodatnih petnajst legionarjev, ki bodo nato na Prešernovem trgu priredili tudi vojaško parado, kar bo osrednji dogodek dneva Emone. Vse nastopajoče skupine so profesionalne – konjeniški klub Ptuj, plesna skupina Celje ter legionarji hotela Primus, ki so med najboljšimi v Evropi.

Začetek prireditve bo ob 11.00 na Križevniški ulici, končala pa se bo okoli 13.30.
Sprevod bo potekal od Križevniške ulice, mimo Brega preko Prešernovega do Kongresnega trga. Voz se bo ustavi na Prešernovem trgu, kjer bo parada. Ob dogodku lahko obiščete razstavo izdelkov iz jantarja na Metelkovi, obenem pa vas skupaj z Narornim muzejem Slovenije (NMS) vabimo tudi na praznovanje 190. obletnice tega muzeja, ki bo 15. oktobra. Ta dan bo Veleposlaništvo Republike Poljske v sodelovanju z NMS in društvom Hajdina organiziralo predavanje in pokušino hrane po starih rimskih receptih ter ogled filma o jantarju in jantarni poti.

 

 

 

 

 

3.

SREDNJEVEŠKI DAN V LJUBLJANI, KRIŽEVNIŠKA ULICA MED TRGOM FRANCOSKE REVOLUCIJE IN BREGOM

 

Nedelja, 2. 10. 2011, od 10.do 18.00, Trg francoske revolucije, Križevniška ulica

Letošnji srednjeveški dan v Ljubljani bo potekal med Trgom francoske revolucije in Križevniško ulico, v nedeljo, 2. oktobra, med 10. in 18. uro.

Postavljen bo večji viteški tabor, kjer bodo vitezi prikazovali svoje veščine mečevanja in družabnih iger ter izvedli nekaj viteških predstav. Seveda ne bo manjkalo niti srednjeveške glasbe in srednjeveških ustvarjalnih delavnic, družabnih iger za otroke in plesa. Z nami bodo tudi metalci zastav iz Italije in številni kostumirani plemiči, dame in vitezi. Na ogled bosta srednjeveška tržnica in srednjeveška tiskarna.

Gre za bogat program, ob katerem zagotovo ne bo nikomur dolgčas; prav vsakdo se bo lahko skupaj z nami potopil v srednji vek in takratne običaje.

V programu srednjeveškega dne sodelujejo:

Skupina Storico (GRUPPO STORICO),Castiglion Fiorentino, ITALIJA

VITEŠKA SKUPINA MARKUS, ČEŠKA

VITEŠKA SKUPINA FRATERNITAS, ČEŠKA

VITEZI VOJVODINE KRANJSKE, SLOVENIJA

DRUŠTVO SREDNJEVEŠKI NAJEMNIKI, SLOVENIJA

KUD SREDINA, SLOVENIJA

DRUŠTVO SITAR, SLOVENIJA

TISKAR MOJSTER JANEZ ROZMAN, SLOVENIJA

PLESNI SKUPINI LONCA IN  CELESTINA

OBRTNIKI IN SREDNJEVEŠKI TRGOVCI

IN MINI TEATER, ki je tudi organizator dogodka.