Napovedujemo: Literarno-glasbeni recital Svetlane Makarovič, Mesečinska struna!

V nedeljo, 19. aprila, ob 20.00 bomo v Mini teatru na Križevniški 1 gostili vsestransko umetnico Svetlano Makarovič! V literarno-glasbenem recitalu, presunljivi baladni pravljici, se bo Svetlani na odru pridružil tudiizjemen godalni trio, ki ga sestavljajo Bojan Cvetrežnik, Klemen Bračko in Barja Drnovšek!

V presunljivi baladni pravljici mladi in nadarjeni ciganski violinist Tibor podleže pohlepu in zato izgubi svoj izjemni talent. »Mesečinska struna govori o tem, da se umetnik pred apriorno avtoriteto nikoli ne sme prikloniti tako globoko, da poljubi tla. Če to stori, mu ugasne zvezda, mesečina vzame struno nazaj in violina utihne za zmeraj.« Svetlana  Makarovič

Vsestranska umetnica Svetlana Makarovič, prejemnica številnih nagrad za svoje delo, se je rodila v Mariboru, v Ljubljani je končala srednjo vzgojiteljsko šolo in leta 1968 diplomirala na AGRFT. Nekaj časa je bila gledališka igralka, najprej v Mestnem gledališču, nato pa v Drami. Na začetku šestdesetih let 20. stoletja je začela s študijem različnih humanističnih ved (psihologije, pedagogike, etnologije in tujih jezikov), igrala je klavir v kavarnah ter nekaj časa delala kot tajnica in vzgojiteljica otrok s posebnimi potrebami. Leta 1970 se je odločila za pot svobodne književnice. Uradno se je upokojila leta 1997. Uveljavila se je kot pesnica, pisateljica, v radijskih in lutkovnih igrah za otroke ter dramah za odrasle, kot igralka, ilustratorka in šansonjerka. Ima eno najobsežnejših bibliografij med Slovenci, napisala je več kot 300 knjižnih del: Pekarna Mišmaš, Sapramiška, Krizantema na klavirju, Pesmi o Sloveniji za tuje in domače goste, Prekleti kadilci, S krempljem podčrtano, če omenimo le nekatere. Znana pa je tudi po številnih kritičnih puščicah, ki jih kot občutljiva umetnica usmerja proti duhu sodobne družbe.

Bojan Cvetrežnik je bil rojen v Mariboru, kjer je končal Srednjo glasbeno šolo in Naravoslovno gimnazijo. Diplomiral je v razredu prof. Mile Kosija (1993), za tehniko je zahvalen predvsem prof. Helfriedu Fistru, mnogo se je naučil tudi na mojstrskih tečajih pri violistih Kim Kashkashian, Diemut Poppen, Tabea Zimmermann, Laszlo Barshony, Carol Rodland, Hartmud Rhode, Mathias Buchholz. Prejel je prvo nagrado na tekmovanju mladih glasbenikov Republike Slovenije z godalnim triom. Delal je kot profesor viole in komorne igre na Srednji glasbeni šoli v Mariboru in bil zaposlen tudi kot solo-violist orkestra ljubljanske opere in violinist-solist v predstavi Varekai kanadskega artističnega gledališča ‘Cirque de Soleil’.

Klemen Bračko je že med študijem na Akademiji za glasbo v Ljubljani je igral v All Capone Štrajh Triu in kot substitut v vseh slovenskih profesionalnih simfoničnih in opernih orkestrih. Kot solist je nastopil z Komornim orkestrom AG Ljubljana, orkestrom Savitra, orkestrom Glasbene šole Celje, Mariborskim mladinskim orkestrom. Premierno je izvajal tudi Judovsko rapsodijo Tine Mauko. Poučeval je v glasbeni šoli v Zavodu sv. Stanislava, sedaj poučuje na Waldorfski šoli v Ljubljani. Skupaj s prijatelji pa je ustanovil in vodi glasbeni krožek Hiša glasbe, kjer počnejo glasbo ne glede na stopnjo glasbenega predznanja, starost, spolno usmerjenost, veroizpoved …

Barja Drnovšek se je violino začela učiti pri prof. Juriju Križniču, nadaljevala pa pri prof. Branki Marčan, Arminu Sešku, Helfriedu Fistru ter Gorjanu Košuti. Leta 2012 je diplomirala na Koroškem deželnem konservatoriju v Celovcu, zdaj pa končuje študij violine na ljubljanski Akademiji za glasbo. Igra v klasičnih orkestrih MLS, Škofjeloški godalni orkester Amadeo, SFK Symphony Orchestra, Wiener Jeunesse Orchester, večino svojega prostega časa pa posveča sodelovanju s Simboličnim orkestrom in drugimi zasedbami – duo z Bojanom Cvetrežnikom, Grad gori!, Ida & Other Bears, Baraka … Redno sodeluje tudi pri raznih gledaliških in lutkovnih predstavah ter snemanjih glasbe za filme in risanke.

Vstopnina: 15 €, študenti, dijaki in upokojenci 10 €