Premiera Začaranih štorkelj - Kalifa Štrka v Mini teatru in nedeljske ponovitve

Mini teater že pripravlja projekte, ki bodo premiero doživeli v naslednjih dneh v januarju  2007.

Tako bo prva premiera 9.januarja v Mini teatru - Začarani štorklji, 10.januarja bo v Cankarjevem domu premiera Kvarteta H. Muellerja v režiji Ivice Buljana in igri Ane Karić ter Roberta Waltla,začeli pa smo tudi že z vajami za predstavo Pipi in Melkijad.

9.januarja 2007 bomo v Mini teatru na ljubljanskem gradu uprizorili marionetno lutkovno predstavo Začarani štorklji (po tekstu Kalif Štorklja), ki  je nastala po znani pravljici nemškega pisatelja Wilhelma Hauffa. Kot večina klasičnih pravljic je tudi Kalif Štrk- Začarani štorklji,  večplastna in tako ponuja več tem za interpretacijo. Ustvarjalna ekipa iz Bolgarije je skupaj z slovenskimi ustvarjalci izbrala temo svobode v okviru problema oblasti. Scenografija in kostumografija sta zamišljeni v orientalskem slogu, enajst marionet pa v novi postavitvi režiserja Malenova vodita animatorja in igralca Milan Štefe in Tomislav Tomšič. Pravljica pripoveduje o mladem bagdadskem kalifu, ki si je zaželel živeti zunaj svoje zlate palače in postati ljudem koristen. Skrivnostni pergament mu je razkril, kako lahko postane svoboden in se iz človeka spremeni v štrka (štorkljo), a po spremembi se izkaže, da je njegova nova podoba le čarovnija zlobnega čarobnika Kašnurja, ki tako lahko zavlada Bagdadu. Nesrečni štrk poleti v sveto mesto Medina v upanju, da bo tam našel rešitev. Med ruševinami sreča v grdo Sovo začarano indijsko princeso, ki mu obljubi pomoč, če se bo poročil z njo. Kalif pristane in z njenim sodelovanjem izve čarobno besedo, s pomočjo katere spet postane človek in premaga zlobnega Kašnurja. Mladi Kalif štrk se poroči s Sovo, med obredom pa čarovnija izgubi moč in grda Sova postane lepa Princesa.

Lutkovna predstava, ki je primerna za otroke starejše od 4 let, in vse, ki so jim všeč prave pravljice in prave klasične marionete,  bo premierno uprizorjena v Mini teatru na ljubljanskem gradu v 9.januarja, ob 17. uri , ponovitve pa bodo v soboto 13., in nedeljo 14.januarja. Ne zamudite!