10. obletnica Osla Nazarenskega

Freyer Teater in Mini teater vas vabita na svečano izvedbo ob 10-obletnici premiera predstave Osel Nazarenski, ki jo je po koledniških motivih napisal Robert Waltl.
Svečana predstava bo v soboto, 23. decembra, ob 20.00 v župnijski cerkvi Sv. Jakoba v Ljubljani. Vstop je prost.

Freyer teater je neistitucionalno gledališče Edija in Agate Majaron, ki je od leta 1991 pri posameznih projektih združeval lutkarske profesionalce. Njihova prva premiera je bila marionetni balet Trnuljèica na glasbo Èajkovskega in Jakše. Naslednje leto so na oder postavili Cankarjevo Pohujšanje v dolini Šentflorjanski, kar je bila sploh prva lutkarska uprizoritev tega dela. Sledila je priljubljena otroška predstava Zdenka Florjana O kužku Tobiji, kot zadnja pa je leta 1996 nastala predstava Osel Nazarenski, za katero danes skrbi Mini teater.

Predstava Osel Nazarenski je dramaturški kolaž koledniških tem oziroma svojevrstno animiranih jaslic. Sloni na enem igralcu in dveh pomoènikih pevcih, ki skupaj kot trije koledniki predstavljajo zgodbo o Jezusovem rojstvu, pri tem pa ohranijo rahlo distanco, saj je resnica o rojstvu in èloveško tedanji in današnji hipokriziji predstavljena skozi oslove oèi. Likovna zamisel Agate Freyer temelji na freskah Vincenta iz Kastva. V predstavi smo uporabili marote, roène lutke na palici, ki izhajajo iz norèevskega žezla. Po vojni je to prva profesionalna lutkovna interpretacija svetopisemskih motivov, iz katerih izhaja evropska lutkovna tradicija. Predstava je imela po premieri leta 1996 številne ponovitve ne le v Sloveniji, paè pa tudi na Hrvaškem, v Avstriji, Italiji, Franciji, Nemèiji, Španiji in na Danskem

Kot je rekel ob premieri leta 1996 režiser in redni profesor za lutkarstvo na Pedagoški akademiji Edi Majaron, "želimo v uprizoritvi združiti tradicijo z danes prisotnimi problemi pomanjkanja posluha za soèloveka. Vemo, da se z gledališèem ne spreminja svet, a bi vseeno radi potrkali na zavest vsakega človeka."

 

Režija, dramaturgija in izbor glasbe: EDI MAJARON

Likovna zasnova: AGATA FREYER

Izdelava lutk po Vincentu iz Kastva (1474): ANJA DOLENC in JOŽE LASIC

Oblikovanje luci: ZORAN NAJDENOV, NACE HOCEVAR

Asistent režije: ROBERT WALTL

Izdelava scene: DARIJE HERCEG

Igralec-lutkar: ROBERT WALTL

Mojstri pevci: EDO STRAH, EMIR JUŠIC PIBER,

Gostje pevci na nekaterih izvedbah: MARKO CIBEJ, EDI MAJARON in JANKO FRITZ

Produkcija: FREYER TEATER, premiera: 23. december 1996

Postprodukcija: MINI TEATER