Palčica na mednarodnem festivalu v Romuniji

Virtualna lutkovna predstava Palčica, v režiji in igri Roberta Waltla, bo v ponedeljek, 14. maja 2007, gostovala na Mednarodnem festivalu umetniške animacije Arad 2007 v Romuniji / International Festival of Art Animation – »Euromarionete« Arad 2007.  Festival, ki poteka od 7 do 16. maja 2007, združuje številne domače in tuje lutkovne skupine in gledališča, bo letos že osmič v mestnem Lutkovnem gledališču Arad. Organizira ga slednje gledališče v sodelovanju z mestno in regijsko oblastjo, Ministrstvom za kulturo in romunske gledališke zveze Uniter. Na letošnjem festivalu se bo kot edina iz Slovenije predstavila kulturna ambasardorka Palčica.

Prva virtualna lutkovna predstava, ki je nastala v produkciji Foruma Ljubljana in Cankarjevega doma, je kombinacija računalniške animacije z lutkovno oziroma gledališko predstavo, ki se odvija v virtualnem računalniškem okolju. Pravljični junaki na platnu oživijo s pomočjo animatorja in ob pomoči občinstva rešujejo glavno junakinjo iz zapletenih situacij. Odprtost in gnetljivost virtualnega prostora omogoča Andersenovi pravljici bogato kreativno okolje, kar navdušuje najmlajše gledalce, saj predstavo lahko tudi sami aktivno soustvarjajo.

Avtorja idejnega koncepta predstave sta Darij Kreuh in Tadej Fius, igralec Robert Waltl pa bo predstavo na festivalu odigral v angleškem jeziku, deloma pa tudi v romunščini.

Festivali in gostovanja:
Svetovni festival UNIMA, Rijeka, Hrvaška 2004, LUTFEST Sarajevo, BIH, 2004, Lutkovni festival Beograd, SiCG, 2004, Exodos festival Ljubljana 2004, Lutkovni festival Teheran, Iran, 2004;Solo pupeet festival Lodz, Poljska, 2005; Festival sodobih scenskih umetnosti Milano, Italija, 2005; Lutkovni festival Istanbul, Turčija, 2005; 2005; Festival de Teatro de La Habana, Kuba, september 2005, Mednarodni festival otroški gledališč EUROFEST, Slupsk, Poljska 2006; Multikids- mednarodni fesival Dunaj, Avstrija, junij 2006, festival Zadar Snova, Zadar, Hrvaška 2006, Festival poklicnih gledališč za otroke, Banja luka 2006, Bosna in Hercegovina, oktober 2006, World performing art festival Lahore, Pakistan, november 2006, gostovanje v Zagrebačkom kazalištu mladih (Zekaem) in v Kulturnem centru Velika Gorica, Hrvaška, november 2006

Nagrade: Nagrada na festivalu v Sarajevu, nagrada na festivalu v Beogradu, nagrada na festivalu v Banja luki.

Robert Waltl je predstavo do sedaj odigral v slovenščini, hrvaščini, angleščini, nemščini, italijanščini, španščini, poljščini in deloma v turščini, farsiju (Iran) in urduju (Pakistan).

Informacije o festivalu: www.marionetearad.org