Avtor priredbe in režiser:
Marek Bečka

Igrata:
Jose in Aljaž Jovanovič

Avtor likovne zasnove:
Robert Smolik

Glasbenik:
Jose

Oblikovalec luči in zvoka:
Tomaž Grubelnik, Anže Kreč in Tilen Vipotnik

Lektorica:
Mateja Dermelj

Vodja tehnikov:
Tilen Vipotnik

Fotograf:
Nada Žgank

Premiera:
27. januar 2008

Predstava traja 45 minut

Igrano-lutkovna predstava za otroke, starejše od 3 let

O predstavi

Lutkovna uspešnica, ki ji režiser Marek Bečka prispeva svojo izvirno, samosvojo in zanj prepoznavno režijo, mladi glasbenik Jose s svojo energično sodobno glasbo in igralec Aljaž Jovanović pa nepozabno predstavo ustvarjata tudi z v živo izvajanimi songi.

Mizica, pogrni se velja za eno najlepših in najbolj priljubljenih pravljic na svetu. V predmestju je nekoč stala hiša, v kateri so živeli očka, sin Miha in koza, ki je vedno lagala. Miha, ki je bil zaljubljen v Marjetko, si je nekega dne prislužil čarodejno mizico, zlato ovco in gorjačo, ki kaznuje tatove in lažnivce ...

V letu 2005 je Marek Bečka v Mini teatru prvič zrežiral igrano-lutkovno predstavo Obuti maček. Ponovno smo v goste povabili priznanega češkega režiserja in igralca, ter mu ponudili v režijo eno najlepših in najbolj priljubljenih pravljic na svetu Mizica, pogrni se. Marek Bečka, rojen leta 1964 v Plsenu, je v svoji bogati gledališki karieri (diplomiral je na Gledališki akademiji v Pragi – DAMU) kot igralec igral v gledališču DRAK, Hradec Kralowe, in kasneje kot svobodni umetnik pripravil številne ulične predstave in lutkovne predstave za najmlajše. Leta 1991 je ustanovil gledališče Bouchty a loutky (Buhtli in lutke), v katerem je v zadnjih trinajstih letih ustvaril več kot 25 predstav; nekatere od njih pozna tudi slovenska publika, saj so jo navduševale na več mednarodnih festivalih LUTKE, Mini poletje, Lutkovni pristan v Mariboru ter Primorski poletni festival. Marek Bečka je docent na praški gledališki akademiji DAMU, pod njegovim mentorstvom je v Pragi med drugimi študiral izjemen slovenski lutkar Matija Solce. Marek Bečka sodeluje tudi z drugimi gledališči na Češkem, tokratna režija v Mini teatru pa bo njegova druga režija v Sloveniji in tujini nasploh (sicer je vodil že več delavnic s poklicnimi in ljubiteljskimi lutkarji od Češke do Hongkonga). Projekt Mizica, pogrni se, ki ga namenjamo naši najmlajšemu občinstvu, je del tiste ustvarjalne usmeritve Mini teatra, ki znane literarne predloge jemlje kot podlago za raziskovalne lutkovne predstave in tega medija nasploh.

Iz kritik

»Bečkova odrska priredba postavlja protagoniste Grimmove pravljice v današnje razmere globalnega potrošništva in v njih prevladujočega skrajnega egoizma posameznikov, v katerih se prvinsko naivno dobrodušni in zaupljivi sin Miha šele s čarobno gorjačo nazadnje ustrezno oboroži in hkrati tudi odrešilno osvesti za znosnejše sožitje z vsakršnimi goljufi in tatovi.« Slavko Pezdir, Delo 2008

Nagrade

Nagrada za najboljšo predstavo po izboru občinstva na 8. festivalu pučkog teatra (Omišalj, otok Krk, Hrvaška, julij 2008)

Nagrada strokovne komisije za najboljšo animacijo na Poletnem lutkovnem pristanu (Maribor, avgust 2008)

Posebna nagrada po presoji žirije 5. bienala lutkovnih ustvarjalcev 2010 za inovativen stik tradicionalne lutkarske tehnike in urbane kulture mladih Bienala ustanove lutkovnih ustvarjalcev Slovenije (Ljubljana, 2010)

Festivali in gostovanja

Festival Goričke večeri (Velika Gorica, Zagreb, Hrvaška junij 2008), Ljeto u Dubravi (Dubrava, Hrvaška, julij 2008) 8. festival pučkog teatra (Omišalj, otok Krk, Hrvaška, julij 2008), Poletni lutkovni pristan (Maribor, avgust 2008), 25. mednarodni gledališki festival Valise (Lomža Poljska, junij 2012), odprtje razstave Poljsko lutkarstvo v Narodnem muzeju Slovenije (Ljubljana, junij 2012), odprtje 14. mednarodnega festivala Mini poletje v Narodnem muzeju Slovenije (Ljubljana, junij 2012).