Festival Mini poletje se poslavlja

9. mednarodni festival za otroke – Mini poletje 2007 se počasi izteka. Pred nami je še zadnji teden, ki bo potekal v znamenju Špancev s predstavo za otroke in Nizozemcev s predstavo za odrasle. V nedeljo, 2. septembra, ob 18:30, si bo v dvorani Mini teatra na ljubljanskem gradu mogoče ogledati lutkovno predstavo za otroke z naslovom Kraft v izvedbi gledališča Bambalina iz Valencije. Predstavo je finančno podprlo Veleposlaništvo Španije v Ljubljani. Na gradu pa se bo zaključil tudi spremljevalni program z dopoldansko Paževsko šolo in popoldansko ustvarjalno delavnico, kjer bo SEZAM za zaključek pripravil prav poseben »Maskenbal« na grajskem dvorišču. Letošnji festival se bo svečano zaključil v četrtek, 6. septembra, ob 19:30, v Lutkovnem gledališču Ljubljana z lutkovno predstavo nizozemskega Suffed Puppet gledališča. Naš festival se bo za leto dni poslovil s pozitivnimi vtisi in zadovoljnimi gledalci. Odigranih je bilo 21 predstav, organiziranih 20 ustvarjalnih delavnic in 2 lutkovni razstavi. Na ljubljanskem gradu in na drugih lokacijah v Ljubljani smo razveselili skoraj 3.000 malih in velikih, radovednih in navihanih, domačih in tujih obiskovalcev.

NEDELJA, 2. SEPTEMBER 2007

LJUBLJANSKI GRAD, dvorana Mini teatra

18:30, Bambalina, Valencia, Španija

KRAFT, lutkovna predstava za otroke, starejše od 3 let

besedilo, režija, likovna zasnova: Jaume Policarpo, glasba: Jesus Salvador 'Chapi', izvršni producent: Josep Policarpo, odgovorni za gostovanja: Angeles González, igrajo: Merce Tienda, Oscar Jareno, Jaume Policarpo, trajanje predstave: 40 min.

Glas in roke so tu glavni instrumenti dela, glasba pa odzvanja kot vse ovijajoči odmev. Na odru so trije liki in zvitek rjavega ovojnega papirja – in tako počasi odkrivamo ves svet. Tu je igra, polna izzivov, ki postopoma  odvijajo našo zapleteno in zavito zgodbo. Intimni in nežni zvoki glasbe služijo kot opora tej mali papirnati pravljici.

 

ČETRTEK, 6. SEPTEMBER 2007

Lutkovno gledališče Ljubljana, Krekov trg 2, Ljubljana

19:30, Stuffed Puppet, Nizozemska

VAMPIR, lutkovna predstava za mladino in odrasle

besedilo: Jan Veldman, likovna zasnova, lutke in izvedba: Neville Tranter, režija: Allan Zipson, zvok: Ferdinand Bakker, Kim Haworth, oblikovanje luči: Desiree Van Gelderren, kostumografija: Atty Kingma

Ko očka obtiči z bolno hčerkico na taborjenju, se njuno upanje na kakršno koli pomoč sprevrže v nočno moro. Vodenje igre prevzamejo nevidni prebivalci kampa: stari vampir, ki se je zagledal v bolno deklico, ter njegov najstniški sin, ki očeta s svojim angelom spremlja prav povsod. Prisotnost pogoltnega in zlobnega lastnika kampa in njegovega starega in pregrešnega pomočnika samo še poslabša celotno situacijo.
To je pravljica, ki je začinjena z grozljivko in komedijo. Skandinavska scenografija predstavlja poklon Hansu Christianu Andersenu.