Pipi in Melkijad, premierno na odru Mini teatra

V torek, 4. decembra, bo krstno uprizoritev doživela predstava za otroke Pipi in Melkijad. Igrana predstava je nastala v produkciji Mini teatra in je primerna za otroke, starejše od 3 let.

PIPI IN MELKIJAD

besedilo po motivih zgodbe Elke & Dieterja Loewe 
sta  napisala Jurij Souček in Matjaž Briški

režija: Robert Waltl
igra: Jurij Souček in Andrej Murenc

scenografija: Vasja Semolič
glasba: Uroš Rakovec
kostumi: Ana Savić Gecan
koreografija: Rosana Hribar
oblikovanje luči: Zoran Najdenov

vodenje luči in tona: Tilen Vipotnik in Tomaž Grubelnik
producent: Mitja Bravhar

Program Mini teatra podpirata Ministrstvo za kulturo RS in Mestna občina Ljubljana, oddelek za kulturo. Sponzor predstave je Arreda Interier, d.o.o.

Kdo ne pozna Pipija in njegovega starejšega brata Melkijada, dveh pujsov, ki sta se s svojimi duhovitimi in nenavadnimi domislicami prikupila ne samo najmlajši generaciji gledalcev, temveč sta očarala in pritegnila k malim zaslonom tudi starejše občinstvo.
Tokrat prihajata z novimi izvirnimi zgodbami o pujsjem življenju, kot si jih je zamislil legendarni Jurij Souček. Kaj počneta pujsa potem, ko se odločite, da skočita ven iz televizijskega ekrana in odpujsata v svet.

V Mini teatru smo letos spomladi že uprizorili prigode dveh pujsev Pipija in Melkijada v likovni podobi in lutkovni animaciji Braneta Solceta in po tekstih, ki jih je priredil mladi dramatik Matjaž Briški.Tokrat sledi nadaljevanje v novi gledališki podobi in z novim tekstom.

Spoznali boste stereotipe pujsjih navad in se soočili s težavami in lepotami pujsjega vsakdana. Pregovorno pujsje navade in reki bodo tako postavljeni pred izzive, s katerimi se bosta spopadala oba bistroumneža. Na hudomušen način bosta podala perspektivo pujsjega življenja skozi oči prašičev in nas poučila o skrivnostnem  svetu pujsov. Pridružite se jima na pujsjem potepu in odpujsajte v svet pristne pujsje domišljije…
Poučna in zabavna zgodba o dveh najbolj znamenitih pujsih...

"in sta odpujsala domov!"... ,kakor bi (bo) rekel legendarni slovenski gledališki igralec, dobitnik Borštnikovega prstana, Viktorja za življenjsko delo in številnih drugih prestižnih nagrad, Jurij Souček.

 Jurij Souček in njegovo delo za otroke:

 Jurij Souček, diplomirani gledališki igralec, režiser in vsestranski umetnik, poznan po gledališkem ustvarjanju za otroke in mladino ter kreativnem ustvarjanju za odrasle, v časovnem obdobju, ki je daljše od 50 let in to na različnih področjih, med drugimi tudi na področju radia, televizije, filma in predvsem seveda gledališča.
Kot odlični večkrat nagrajeni igralec, ovenčan tudi z Borštnikovim prstanom in Viktorjem za življenjsko delo, poznan po svojem specifičnem glasu, ki ga je posodil različnim pravljičnim junakom, je obogatil umetniško in duhovno življenje malih in velikih otrok in prispeval k večji kulturni in izobraževalni razpoznavnosti v različnih okvirih.

Ustvarjalno delo Jurija Součka je večplastno in obsežno. Rodil se je 5. aprila 1929 v Ljubljani, je diplomant trgovske akademije in kasneje Akademije za igralsko umetnost v Ljubljani, igralec in občasno tudi režiser, stalni član ljubljanske Drame od sezone 1953/54 do svoje upokojitve 1993.
Po upokojitvi seveda ni miroval, ampak se je usmeril k otrokom in tam poskušal s svojimi igralskimi izkušnjami dvigniti raven otroških predstav in risanih filmov, ki so se prav takrat pričeli snemati v filmskem studiu. Iz tega obdobja so si otroci zapomnili predvsem njegovo vlogo Flipa v »Čebelici Maji«. Seveda je s sinhronizacijami in prevodi predvsem čeških risank nadaljeval, tako, da si je zaradi popularnosti pri malem in tudi odraslem občinstvu leta 2004 prislužil »Viktorja za življenjsko delo«. O tem, da lahko risanka seže včasih tudi čez televizijski ekran še danes pričata dva bratska pujsa »Pipi in Melkijad«, saj njuna popularnost živi še danes. Tudi Maxi pes Fik in še mnogo drugih simpatičnih narisanih osebic si bodo naši otroci zapomnili za zmeraj. Radijskih dopoldnevih in vseh, po približnem preštevanju, 300 radijskih igric za otroke na takrat t.i. Radiu Ljubljana, ne gre zanemariti. Saj je z radiem povezan še iz časov njegovega po vojnega nastajanja, kjer je bil v času šolanja na AGRFT tudi režiser in član radijske igralske skupine. Kakšna njegova pravljica ali otroška igrica, ki jo je kasetna produkcije RTV Slovenija pridno presnela, se najde skoraj v vsaki slovenski hiši, ki ima majhne otroke.
Ker pa kot gledališki človek ni mogel in ne more biti brez živega stika z otroci se je po upokojitvi spet vrnil na oder med najmanjše in tam v današnjem GOML-u, bivšem gledališču »Španskih borcev«, odigral znamenitega »Razbojnika Rogovileža« in bil 1993 tudi odlikovan z nagrado »Zlato paličico«.
Nemirni duh pa je Jurija Součka leta 2003 pripeljal v ljubljanski Mini teater, kjer smo s predstavo Janko in Metka, Andreja Rozmana Roze, leta 2004, svečano praznovali tudi njegovih 50. umetniških ustvarjalnih let. Zaradi izjemno uspešnega sodelovanja smo kasneje, v letu 2005 v repertoar uvrstili še pravljico Miškolin Josipa Ribičiča, v letošnjem letu pa še Pipi in Melkijad.
Jurij Souček, ki je v svojem že 78. letu starosti, je najbolj aktiven prav v Mini teatru in kljub častitljivi starosti še vedno dokazuje svojo umetniško svežino tako rekoč iz dneva v dan.