Premiera Mizice, pogrni se

V nedeljo, 27, januarja, ob 17. in 19. uri, vas vabimo k ogledu predpremiere in premiere lutkovne predstave Mizica, pogrni se. Besedilo je po motivih Grimmove pravljice priredil iz režiral priznani češki režiser Marek Bečka, nastopila pa bosta Jose in Aljaž Jovanovič. Predstavi, ki sta primerni za otroke, starejše od 3 let, igramo v dvorani Mini teatra na ljubljanskem gradu.

Jacob in Wilhelm Grimm
MIZICA, POGRNI SE

priredba in režija: Marek Bečka
glasba: Jose
likovna zasnova:
Robert Smolik
lektura: Mateja Dermelj
oblikovanje luči in zvoka:
Tilen Vipotnik in Tomaž Grubelnik

igrata: Jose in Aljaž Jovanovič

Igrano-lutkovna predstava za otroke, starejše od treh let
Produkcija: Mini teater, Ljubljana, 2008

Mizica, pogrni se velja za eno najlepših in najbolj priljubljenih pravljic na svetu. V predmestju je nekoč stala hiša, v kateri so živeli očka, sin Miha in koza, ki je vedno lagala. Miha, ki je bil zaljubljen v Marjetko, si je nekega dne prislužil čarodejno mizico, zlato ovco in gorjačo, ki kaznuje tatove in lažnivce ...

V letu 2005 je Marek Bečka v Mini teatru prvič zrežiral igrano-lutkovno predstavo Obuti maček. Ponovno smo v goste povabili priznanega češkega režiserja in igralca, ter mu ponudili v režijo eno najlepših in najbolj priljubljenih pravljic na svetu Mizica, pogrni se. Marek Bečka, rojen leta 1964 v Plsenu, je v svoji bogati gledališki karieri (diplomiral je na Gledališki akademiji v Pragi – DAMU) kot igralec igral v gledališču DRAK, Hradec Kralowe, in kasneje kot svobodni umetnik pripravil številne ulične predstave in lutkovne predstave za najmlajše. Leta 1991 je ustanovil gledališče Bouchty a loutky (Buhtli in lutke), v katerem je v zadnjih trinajstih letih ustvaril več kot 25 predstav; nekatere od njih pozna tudi slovenska publika, saj so jo navduševale na več mednarodnih festivalih LUTKE, Mini poletje, Lutkovni pristan v Mariboru ter Primorski poletni festival. Marek Bečka je docent na praški gledališki akademiji DAMU, pod njegovim mentorstvom je v Pragi med drugimi študiral izjemen slovenski lutkar Matija Solce. Marek Bečka sodeluje tudi z drugimi gledališči na Češkem, tokratna režija v Mini teatru pa bo njegova druga režija v Sloveniji in tujini nasploh (sicer je vodil že več delavnic s poklicnimi in ljubiteljskimi lutkarji od Češke do Hongkonga). Projekt Mizica, pogrni se, ki ga namenjamo naši najmlajšemu občinstvu, je del tiste ustvarjalne usmeritve Mini teatra, ki znane literarne predloge jemlje kot podlago za raziskovalne lutkovne predstave in tega medija nasploh. Podobno je bila recimo pri Srečnem kraljeviču Oscarja Wilda in Luisa Zornoze Boya. Pričakujemo, da bo predstava lutkovna uspešnica, saj bosta tako Marek Bečka, ki bo kot režiser, prispeval svojo izvirno, samosvojo in zanj prepoznavno režijo, kot tudi mladi glasbenik Jose s svojo energično sodobno glasbo z v živo izvajanimi songi, ustvarila nepozabno predstavo. Prvič pa bo poleg Josa v predstavi nastopil mladi diplomant AGRFT Aljaž Jovanovič.