Kvartet na gostovanju v Veliki gorici na Hrvaškem

KVARTET MINI TEATRA NA GOSTOVANJU V VELIKI GORICI NA HRVAŠKEM

V ponedeljek, 3. marca, ob 20.00, bo Mini teater s predstavo Kvartet Heinerja Müllerja, gostoval v Veliki gorici pri Zagrebu, v veliki dvorani »Pučko otvorno učilište Velika gorica«.

Predstavo Kvartet Heinerja Müllerja je režiral Ivica Buljan in sodi med najpopularnejše postmodernistične tekste. O aktualnosti Kvarteta pričajo že mnoge uprizoritve, in vsaka je drugačna, tudi Buljanova, ki se osredotoči na glavna akterja predstave: igralca Ano Karić in Roberta Waltla.

Predstava je nastala v produkciji Mini teatra Ljubljana, Teatra ITD iz Zagreba in Mestnega gledališča Ptuj. Scenografija je timsko delo Bena Caina in Tine Gverović, kostumografija Ana Savić Gecan, glasbo Mitje Vrhovnika Smrekarja pa v živo izvaja Tvrtko Dujmović.
Po uspešnih premierah v januarju 2007 v ljubljanskem Cankarjevem domu in zagrebškem Teatru ITD se je Mini teater s predstavo predstavil tudi publiki na Ptuju, Osijeku, Zadru in Zagrebu, kjer je predstava na rednem sporedu Teatra ITD ter v Trstu in Chietiju v Italiji. Do sedaj smo skupno odigrali že 30 ponovitev te predstave.

Heiner Müller danes v okviru evropskega (post)modernizma predstavlja že klasično ime. S samo "dvema osebama" – če pri Müllerjevi dramaturgiji sploh lahko govorimo o osebah – pisec (re)konstruira Nevarna razmerja. Prav v Kvartetu so ohranjene vse bistvene značilnosti Nevarnih razmerij. Medtem ko se Laclosov roman odvija v "velikem gledališču sveta", je svet v Kvartetu samo nakazan, v bistvu pa je odsoten. Ta "bunker po tretji svetovni vojni", kakor ga v didaskalijah opiše avtor, nakazuje idejo zaprtega prostora, tajnih društev, mesta realizacije sadistične predstave, v kateri je vse dovoljeno, v kateri se sme izgovoriti in početi vse. Stran od neznanih pogledov, v popolnem zaupanju, se Merteuil in Valmont predajata svojemu ritualu, ki ga poznata samo onadva, svoji telesi in duši predajata pervezni igri. Užitek manifestirata v želji po uničenju drugega (device in krepostne soproge), v želji po uničenju Boga in Cerkve prek radikalnega ateizma in v volji po žrtvovanju, uničenju družbenih in moralnih vrednot, po uničenju človeške vrste skozi samodestrukcijo in sterilne spolne odnose.