Režiser:
Jaka Ivanc

Igrata:
Nina Ivanišin in Primož Pirnat

Scenograf:
Miha Knific

Izdelava scene:
Klemen Stare in Jože Zalar

Izdelava lutk:
Patricija Čičmir

Kostumografinji:
Aleksandra Brlan in Tina Bonča

Avtor glasbe:
Davor Herceg

Oblikovalec luči, video in fotografije:
Nejc Saje

Premiera:
13. november 2009

Predstava traja 35 minut

Gledališko-lutkovna predstava za otroke v starosti od 4 do 8 let

Gledališko-lutkovna predstava po kultni radijski igri Franeta Puntarja.

O predstavi

Kako lepo bi bilo, ko bi lahko vsakič, ko nam naše telo ponagaja, preprosto zlezli vase in stvari sami uredili. Recimo - ko nam je slabo, če nas zvija v trebuhu, ko nas peče v grlu, nas kuha vročina ali pa nam z vso silo nagaja angina? Ali pa, recimo, ko se nas polotijo srčne zadrege, ker smo se po nepotrebnem sprli s prijateljem ali prijateljico? Ja, lepo bi bilo, ko bi samo zlezli vase in vse uredili.

Ampak, ali sploh lahko - zlezemo sami vase?

Plezalček je prepričan, da pozna način. On je najboljši prijatelj naše male deklice, ki je navdušena nad svojim ljubkovalnim imenom – Medvedek. Pravi, da je zadeva zelo preprosta. Samo primeš se za spodnjo čeljust, moooočnoooo poooteeeegneeeeššššš - in hop, si že notri. Ko pa si enkrat notri, hitro ugotoviš, zakaj moraš dobro jesti, da te bodo noge lahko daleč nesle. Koliko hrane je potrebne, da se z roko ne boš samo zdolgočaseno praskal po glavi in s prsti vrtal po nosu, ampak raje ena, dve - veselo telovadil.  In seveda tudi učenjak v glavi potrebuje krepko in slastno pojedino, če hoče pravilno izračunati, ali nam je teta v slaščičarni vrnila premalo denarja, ko smo kupili kepico sladoleda.

No, ko je telo sito in zadovoljno, nam ostane še srce. Tam pa hrana ne pomaga. V srcu mora biti prostor za vse, ki jih imamo radi. Če se tu kaj zalomi, nam še tako velike količine hrane in pijače ne pomagajo. Kar naprej bomo nesrečni in slabe volje, pa ne bomo niti dobro vedeli, zakaj. Zato moramo vedno najprej poskrbeti, da so v srcu vsi, ki jih imamo radi, na svojem mestu.

O nastajanju predstave

Z ustvarjalno ekipo smo skušali iz spominov s kasetofonskih trakov v gledališki prostor preliti tako rekoč kultno radijsko igro Franeta Puntarja Medvedek zleze vase. Z uporabo video projekcij, animacije, lutk, snemanja v živo, glasbe in petja smo skušali pričarati sanjsko domišljijsko popotovanje v človekovo telo, ki deluje, kot lahko vidimo v predstavi, dosti drugače in bolj preprosto, kot si mislimo.

O avtorju

Frane Puntar je osrednje ime slovenske mladinske igre. S svojimi deli je oblikoval novo, umetniško poglobljeno in učinkovito smer, ki besede oziroma jezikovno 'zgodbo' opazno nadgrajuje z zvočnim gradivom, tako da nastaja pred poslušalcem neke vrste 'zvočna slikanica' ali 'zvočni kolaž'.

Iz kritik

»Pri predstavi Medvedek zleze vase navduši predvsem dvoje: način, kako sodobno gledališče lahko rekonstruira staro predstavico, ki je v povsem drugih medijskih časih navduševala radijske poslušalce, in način, kako zapleteno vsebino majhnim otrokom lahko razložiš na preprost, zabaven, a vendar tudi poučen način.« Tanja Jaklič, Delo, 13.11.2009

Osrednje ime slovenske mladinske igre

Iger ni oblikoval le z osebami, stvarmi, z dejanji in s situacijami, temveč tudi z zvočnim gradivom in z zvokovnimi dejstvi slušne igre. Zvočne drobce je znal povezati v trdno zgodbo, in nato vanjo vplesti še kakšno temeljno resnico o življenju, ki nas obdaja. Pomembnejše Puntarjeve igre so: Packe od A do Ž (1963), Nad streho Severnica (1966), Pravljica v modrem (1968), A (1969), Medvedek zleze vase (1970), Vrata, ki škripljejo (1974), Ham (1979).

Svojih radijskih iger ni dovolil tiskati. Šele 1993 je izšla zbirka štirih radijskih iger s skupnim naslovom Hojlarija in druge radijske igre za otroke. Leta 1976 je za svoje mladinske igre prejel nagrado Prešernovega sklada.

Nagrade

Igralska nagrada Primožu Pirnatu za vlogo v predstavi Medvedek zleze vase Franeta Putnarja v režiji Jake Ivanca in produkciji Mini teatra na Festivalu poklicnih gledališč za otroke v Banja Luki (BIH).

Gostovanja

Cankarjev dom (Ljubljana) december 2009, Koper marec 2010, Maribor april 2010, Maribor - Festival Lent junij 2010, Velenje - Pikin festival september 2010, Cankarjev dom (Ljubljana) marec 2011

Iz prispevka novinarke MMC-ja.