Slovenski lutkarji imajo novo vodstvo- predsednik slovenske Unima Robert Waltl

Slovenski lutkarji imajo novo vodstvo- predsednik slovenske Unima Robert Waltl


Na občnem zboru nacionalnega odbora Unima Slovenija, ki je del mednarodne UNIMA, najstarejše gledališke organizacije na svetu, ustanovljene leta 1929 v Pragi, ki je v prostorih Lutkovnega gledališča Ljubljana potekal 26. maja 2008, so slovenski lutkarji izbrali novo vodstvo te najpomembnejše lutkovne organizacije pri nas.

Novi predsednik slovenskih lutkarjev oz. Unima Slovenija je igralec,lutkar, režiser in direktor Mini teatra Robert Waltl, sekretar je postal direktor LGL Marjan Gabrijelčič, v programskem odboru te najpomembnejše lutkovne organizacije pa so še Silvan Omerzu (samostojni ustvarjalec na področju kulture, ULU), Katja Povše(samostojna ustvarjalka na področju kulture, ULU), Jelena Sitar (LGL) in Breda Varl (LG Maribor).

V nadzornem odboru so Mojca Kreft (Gledališki muzej), Branka Bezeljak Glazer (upokojenka) in Lucija Čirović (samostojna ustvarjalka na področju kulture), v disciplinski komisiji pa Jože Zajec (Lutke Zajec), Matevž Gregorič (Koruzno zrno) in Petra Stare (Gledališče Nebo).

V okviru posebnih nalog v naslednjih 5 letih so si v slovenski UNIMA poleg promocije slovenskega lutkarstva in lutkarjev doma in v tujini zadali nalogo bolj posvetiti amaterskim lutkarjem v Sloveniji in izobraževanju (Branka Bezeljak Glazer in Jože Zajec), ponovnemu izhajanju teoretične literature o lutkarstvu v tiskani obliki in na spletu (Katja Povše, Eka Vogelnik, Jelena Sitar, Edi Majaron) ter poleg vsakoletnega praznovanja svetovnega dne lutk (21.marec), v letošnjem letu posebno pozornost usmeriti na 60.-letnico Lutkovnega gledališča Ljubljana, 99. rojstni dan legende slovenskega lutkarstva Mare Kralj in razstavi lutk Milana Klemenčiča letos poleti na ljubljanskem gradu v okviru Festivala Mini poletje, v naslednjem letu pa seveda praznovanju 80-letnice ustanovitve svetovne lutkovne organizacije UNIMA.

Unima bo še bolj kot do sedaj sodelovala s slovenskimi poklicnimi in amaterskimi lutkarji ter ljubitelji lutk, ki jih vabijo, da se včlanijo v to najpomembnejšo svetovno organizacijo lutkarjev. Unima Slovenija pa bo še naprej skrbela za promocijo slovenskih lutkarjev v tujini in poskušala organizirati tudi dodatna izobraževanja za njih.

Vsi, ki so jim lutke in lutkovna umetnost blizu pa so vabljeni v društvo Unima Slovenija, da skupaj premagujemo meje nemogočega in pravljičnega.