Medeja material na Teuta festivalu v Kotorju

MEDEJA MATERIAL NA TEUTA FESTIVALU V KOTORJU

Mini teater bo v soboto, 31. maja, gostoval na otoku Škrpjela blizu Kotorja na odmevnem festivalu Teuta, mednorodnem festivalu sodobnega antičnega gledališča, s predstavo MEDEJA MATERIAL Heinerja Müllerja. Organizator festivala Kulturni center Nikola Đurković iz Kotorja je odprl festival že 27. maja z razstavo »Antična dediščina Črne gore« in gledališko predstavo Medeja v režiji Slobodana Milatovića. Vse do 5. junija se bodo na različnih odrih v Kotorju, Perastu in Risnu zvrstile predstave različnih gledališč iz Srbije, Črne gore, Grčije, Italije, Hrvaške in Bosne in Hercegovine. Ideja festivala je nastala v ambijentu Teutinega mesta in med predstavo z naslovom Teuta, ki je odprla lanskoletni Festival mednarodnega alternativnega gledališča. Teuta je bila tudi ilirska kraljica, ki je vladala na tem prostoru v času antičnega Rima.

Predstava Medeja material je nastala po besedilu Heinerja Müllerja v koprodukciji  s Cankarjevim domom, Novim Kazalištem iz Zagreba, ARL Dubrovnik, Kazalištem Hotel Bulič in Teatrom ITD iz Zagreba. Predstavo je zrežiral Ivica Buljan, scenografija je prispevek Slavena Tolja, kostumografija Ane Savić Gecan, glasba Mitje Vrhovnika Smrekarja, dramaturgija Zlatka Wurzberga. Asistent režije je Robert Waltl. V predstavi bodo nastopili Senka Bulić, Marko Mandić in Ditka Haberl. Medeja material je provokativna interpretacija klasičnega mita, ki je hkrati zgodba o fizičnem in intelektualnem osvajanju tujih dežel s surovo močjo kulturne prevlade. Tragično sceno zamenja komična, ki omogoča objektiven in brutalen opis sveta. Dobesedno, brez metaforičnega posredovanja so prikazane glavne teme drama: sile seksualnosti in sile smrti.

S predstavo, ki je premiero doživela novembra 2003, je Mini teater že gostoval na pomembnih festivalih po celem svetu, kot so Festival KARANTENA v Dubrovniku, Festival de Teatro de Oriente v Venezueli, Mednarodni festival eksperimentalnega gledališča v Kairu v Egiptu, Festival de Teatro de La Habana v  Havani na Kubi, Scampa festival v  Albaniji, Goričke večeri v Zagrebu na Hrvaškem ter nazadnje lani na zelo odmevnem mednarodnem črnomorskem gledališkem festivalu v turškem Trabzonu. Od domačih festivalov pa Exodos v Cankarjevem domu, Trnfest, in na Borštnikovem srečanju v okviru tekmovalnega programa.