Veliko gradbišče Elfriede Jelinek premierno na slovenskem odru

Veliko gradbišče Elfriede Jelinek premierno na slovenskem odru

Narodno gledališče Comédie de Saint-Etienne iz Francije je 6., 7., in 8. junija pripravilo premiero predstave Veliko gradbišče Elfriede Jelinek, ki se je odvijala kar tri večere zapored. Gre za enkraten gledališki projekt režiserja Ivice Buljana, sestavljajo pa ga uprizoritve besedil Sneguljčica, Trnuljčica, Rozamunda in Jackie iz cikla Drame princes ter drami Zbogom in Bambiland. Osemurni spektakel je sestavljen iz gledališča besed, burleske, političnega aktivizma, dunajskega kabareta in performansa.
Po premieri v Saint-Etinennu, je sledilo gostovanje v Théâtre Andrezieux in v pariških gledališčih Théâtre du Rond Point in Centre dramatique national de Montreuil. V torek, 24. junija, se bodo predstavili na dubrovniškem festivalu Karantena in v petek, 27. junija, v Veliki Gorici blizu Zagreba na festivalu 'Goričke večer'.
Prva slovenska uprizoritev projekta Veliko gradbišče Elfriede Jelinek bo v soboto, 28. junija, ob 20. uri, v Hribarjevi dvorani na ljubljanskem gradu. Iz celotnega cikla, bo uprizorjena drama Bambiland, ki ga je Ivica Buljan pripravil kot zaključno delo študentov igre v produkciji Comédie de Saint-Etienne in koprodukciji Mini teatra iz Ljubljane.

Elfriede Jelinek je Bambiland napisala nekaj mesecev po začetku vojne v Iraku. Naslov namiguje na zabaviščni park, ki ga je v Požarevcu zgradil Marko Milošević, in na revijo Babilan, katere izdajatelj je bil Udaj Husein. Besedila ne govorijo dramske osebe, ampak je organizirano kot blok ali vrelec, katerega izvire je težko prepoznati. Jelinekova v ludističnih didaskalijah nakaže intertekstualni značaj dela, v katerem se spojijo navdahnjenost z Ajshilovimi Peržani, Nietzschejeva filozofija, najbolj pa različni diskurzi, ideološki, tehnološki, logistični in medijski, posebno tisti, ki so jih v prvih mesecih iraške vojne posredovali prek CNN.

Jelinekova ob uporabi heterogenega materiala ustvari svoje morda najbolj osebno dramsko besedilo. V njem nesrečno trčita skupaj antična vojska, ki sluti poraz, in sodobna velesila, ki priznava dva boga, nafto in televizijo. Po Bambilandu paradirajo Bush mlajši in starejši, Dick Cheney, dresirani delfini, otroci pred objektivi, bog sonca in Angel zgodovine, ujeti v labirintu prihodnosti, tu so tudi trgovci z orožjem, pravi junaki pa so tanki in najpopolnejši izstrelki – sofisticirane vojaške naprave, superiornejše od ljudi. Reka teksta črpa iz registrov, ki iz sublimnega prehajajo v banalno, iz tragičnega v komično. Kakor da bi se Vergilijevo kolo začelo ponorelo vrteti z veliko hitrostjo. Vse v tej grenki partituri je neresnično, divje in bolno, vse od humorja dunajskega kabareta do ameriških varietejskih akrobacij.

 

Režija: Ivica Buljan

Glasba: Mitja Vrhovnik Smrekar

Kostumi: Ana Savić Gecan

Igrajo: Ella Besnaïou, Benoit Bregeault, Sylvain Delcourt, Marielle Guerber, Baptiste Guiton, Richard Pinto, Tiphaine Rabaud Fournier, Philippe Tlokinski, Jeanne Vimal

produkcija Comédie de Saint-Etienne in Mini teater iz Ljubljane  

Slovenska premiera – sobota, 28. junij 2008, ob 20.uri, za vabljene in izven (vstopnica 6,30 eur)

Blagajna pred vhodom v Hribarjevo dvorano na ljubljanskem gradu je odprta uro pred predstavo.