ogled lutkovnih razstav v okviru festivala Mini poletje na Gradu

 

Razstava ob 50. obletnici smrti Milana Klemenčiča
nestorja slovenskega lutkovnega gledališča
razstava lutk, skic, scenografije, fotografij, zapiskov...

 

 

LJUBLJANSKI GRAD, dvorana Mini teatra

od 29. junija do 31. avgusta 2008

Razstava je odprta vsak petek in soboto od 15h do 20h in nedeljo od 9h do 13h in 15h do 20h. Vstop prost!

 

Milan Klemenčič, slikar, scenograf, eden pionirjev slovenske barvne fotografije, predvsem pa je oče slovenskega lutkovnega gledališča. 22. decembra 1910 je pripravil prvo slovensko lutkovno premiero, iz Reccardinijevega repertoarja izposojeno igro "Mrtvec v rdečem plašču". Obdobje umetnikove zrele ustvarjalnosti je svoj umetniški vrhunec doseglo leta 1938 s predstavo "Dr. Faust". »Živi" del izjemno dragocene lutkovne zapuščine  je prevzelo LGL in jo uredilo v stalno muzejsko zbirko, kjer se ta dragoceni delček slovenske kulturne dediščine odkriva vedno novim občudovalcem.

 

Razstavo je v okviru 10. mednarodnega festivala za otroke – MINI POLETJE 2008 pripravil Matjaž Loboda v sodelovanju z Lutkovnim gledališčem Ljubljana in Mini teatrom.

 

  

»V začetki je bila besejda…«

Projekt Trubar ob 500-letnici rojstva

Razstava lutk iz svetopisemskih prilik

  

 

LJUBLJANSKI GRAD, kapela

od 29. junija do 31. avgusta 2008

Razstava je odprta vsak dan od 9h do 21h

Vstop prost

 

Primož Trubar je pred 451 leti prvi presadil v slovenščino Novi testament, torej knjige Sv. Pisma Nove zaveze in nas uvrstil med tedaj še precej redke narode, ki so imeli to knjigo knjig v svojem jeziku. Prav v njej je tudi za današnjo družbo še vedno aktualna sporočilnost medosebnega sodelovanja, socializacije družbe.

S študenti Pedagoške fakultete v Ljubljani. 1. letnika Likovne pedagogike in 3.letnika Predšolske vzgoje smo pripravili lutkovni projekt, ki ga vodijo personificirani simboli štirih evangelistov: angel, lev, vol in orel. Pripovedujejo v Trubarjevem prevodu besedilo sedmih prilik: o izgubljeni drahmi, izgubljeni ovci, izgubljenem sinu, o pametnih in nespametnih devicah, o delavcih v vinogradu, o usmiljenem Samarijanu, pa še o Salomi,  o blagrih in petih pečatih Apokalipse. Njihova starinska govorica dobi ob sodobni likovni podobi distanco, ki ji daje opravičilo postati del Trubarjeve aktualnosti tudi za naš čas.

 

Študentje so realizirali lutke po svojih skicah pri predmetih Scenografija z lutkarstvom in pri izbirnem predmetu Lutkarstvo kot marionete na žici, lutke na palici in senčne lutke.

Mentorsko je vodil projekt red.prof. Edi Majaron s sodelavci:

viš.pred. mag.Helena Korošec, predavatelj Matjaž Jaklin,

tehnolog ing. Jože Zajec in tehnični sodelavec Jože Vreže.

 

Razstavo so v okviru 10. mednarodnega festivala za otroke – MINI POLETJE 2008 pripravili študenti Pedagoške fakultete Univerze v Ljubljani, v sodelovanju s Festivalom Ljubljana in Mini teatrom.