Predpremiera Male morske deklice 17. januar v Mini teatru

Najnovejša predstava Mini teatra, namenjena najmlajši pa tudi odrasli publiki, v režiji Ivice Buljana, nastaja po predlogi pravljice Mala morska deklica, danskega pravljičarja, pisatelja in pesnika Hansa Christiana Andersena.
Predstava je izviren poskus spajanja treh različnih gledaliških žanrov. Prvi je pripovedovanje pravljice, drugi je otroška predstava s posebno dramaturgijo, prilagojeno najmlajšemu občinstvu, tretji pa performans kot hibridna oblika na robu likovne umetnosti.

Mini teater je s svojim programom že vse od začetka negoval raziskovalni pristop h gledališču za otroke in poskušal iznajti načine, ki se odmikajo od tradicionalnih oblik (specifična obdelava teksta v Janku in Metki Andreja Rozmana Roze, igrano-lutkovna predstava Mojca Pokrajculja, Zgodba o carju Saltanu kot umetniški kabaret, Palčica kot prva virtualna lutkovna predstava na svetu).
Mala morska deklica ima namen napraviti korak proti postdramskemu gledališču za otroke. Igralca Pia Zemljič in Gregor Gruden bosta najprej predstavljala pripovedovalca pravljice, potem bosta interpreta različnih vlog, na koncu pa tudi ustvarjalca odrske akcije, energije, oblikovalca prostora.

Avtor glasbe je Mitja Vrhovnik Smrekar, velik pomen v predstavi pa je namenjen odlični kostumografiji in scenografiji Ane Savič-Gecan, ki poudarja dvojnost med sireno in človekom.

V soboto, 17. januarja, ob 17. uri v Mini teatru na ljubljanskem gradu, ne zamudite gledališkega performansa, kjer morska deklica reši življenje princa, ki je doživel brodolom in se odloči za tvegano dejanje – osvojiti njegovo ljubezen.