Ob Součkovi 80-letnici 100. ponovitev Pipija in Melkijada

Ob Součkovi 80-letnici 100. ponovitev Pipija in Melkijada – dramski igralec in režiser Jurij Souček, nosilec Borštnikovega prstana, bo 5. aprila dopolnil 80 let

Ob visokem jubileju priznanega gledališčnika bomo v Mini teatru na Ljubljanskem gradu, ki je zadnja leta Součkovo matično gledališče v katerem je ustvaril tri imenitne gledališke vloge (v Janku in Metki, Miškolinu in Pipiju in Melkijadu), 28. marca ob 17. uri, odigrali stoto ponovitev predstave Pipi in Melkijad, v kateri poleg Jurija Součka nastopa tudi Andrej Murenc. Predstavo je režiral Robert Waltl, v nekaj več kot letu dni pa si jo je na številnih odrih po Sloveniji in v zamejstvu ogledalo že 16.598 gledalcev.

Stota ponovitev bo minila v dobrodelnem duhu, saj se je Jurij Souček odločil, da bo pomagal pri gradnji Mini teatra na Križevniški 1, častna pokroviteljica prireditve je ministrica za notranje zadeve RS, gospa Katarina Kresal. Odprtje prvega novega gledališča, ki se gradi v samostojni Sloveniji, ob pomoči MK in MOL, z lastnimi sredstvi in z nepovratnimi sredstvi Islandije, Lihtenštajna in Norveške v okviru Finančnega mehanizma EGP in norveškega finančnega mehanizma bo predvidoma jeseni, za ureditev prostorov pa v gledališču potrebujemo še veliko sredstev.
V Mini teatru nagovarjamo slovenske politike, gospodarstvenike in druge ljudi iz javnega življenja, ki lahko pomagajo pri gradnji, da za 100 evrov kupijo vstopnico za to svečano predstavo. Z izkupičkom bomo kupili luči za spremljevalne prostore gledališča.
Prav tako nagovarjamo 88 posameznikov ali organizacij, ki bi bili pripravljeni za 2000 evrov kupit sedež v novi dvorani Mini teatra na Križevniški 1. Odkupljeni stoli bodo, tako kot v Kinodvoru, označeni s ploščico, na kateri bo donatorjevo ime. Nagovarjamo tudi posameznike in gospodarske družbe, ki bi donirale denar za nakup druge opreme za nove prostore Mini teatra, ki je neprofitno umetniško gledališče v katerem je v desetih letih nastopilo že 110 igralcev,gledališče pa je prepotovalo vse kontinente in številne gledališke in lutkovne festivale po svetu. Vsi bodo dobili plošče v preddverju novega gledališča.
V Mini teatru se zavedamo, da je cena vstopnice ob Součkovem jubileju visoka, zato bomo predstavo za vse njegove ljubitelje še enkrat ponovili 18. aprila, cena pa bo običajnih 5 evrov.
Součkov jubilej bomo 4. aprila okronali tudi v ljubljanski Drami, njegovem do upokojitve matičnem gledališču. Dopoldne bomo v Mali drami odigrali 101. ponovitev uspešnice Pipi in Melkijad, zvečer pa bo na Velikem odru na vrsti opera Tosca, ki jo je Souček režiral, v njej pa nastopa njegova življenjska sopotnica Milena Morača.

Nekaj o predstavi:

Kdo ne pozna Pipija in njegovega starejšega brata Melkijada, dveh pujsov, ki sta se s svojimi duhovitimi in nenavadnimi domislicami na televizijskih zaslonih prikupila najmlajši generaciji gledalcev in očarala tudi starejše občinstvo. Z novimi izvirnimi zgodbami o pujsjem življenju, kot si jih je zamislil legendarni igralec Jurij Souček, sta pred nekaj več kot letom dni odpujsala v svet, oziroma na gledališki oder Mini teatra na ljubljanskem gradu in po številnih odrih v Sloveniji in zamejstvu.Vsem navdušencem se bosta simpatična pujska, igralca Jurij Souček in Andrej Murenc,  polna vsakodnevnih modrosti, pod režisersko taktirko Roberta Waltla, že stotič predstavila v soboto, 28. marca ob 17. uri, v dvorani Mini teatra. Pridružite se jima na pujsjem potepu in odpujsajte v svet pujsje domišljije ter pomagajte pri gradnji prvega novega gledališča v samostojni Sloveniji.