Pipi in Melkijad stotič, Jurij Souček praznuje 80. rojstni dan

Pipi in Melkijad stotič, Jurij Souček praznuje 80. rojstni dan

V soboto 28. marca sta Jurij Souček in Andrej Murenc že stotič odigrala poučno zabavno predstavo o dveh najbolj znamenitih pujsih, Pipiju in Melkijadu. Predstavo pod častnim pokroviteljstvom ministrice za notranje zadeve in velike ljubiteljice kulture Katarine Kresal je režiser in direktor Mini teatra  Robert Waltl posvetil tako Součkovi 80-letnici, kot novim gledališkim prostorom Mini teatra, ki jih gradijo na Križevniški 1.

Stota ponovitev predstave je še enkrat navdušila z izvirnimi zgodbami o pujsjem življenju, kot si jih je zamislil legendarni Jurij Souček. Videli smo, kaj počneta pujsa potem, ko skočita iz televizijskega ekrana in odpujsata v svet. Jurij Souček 5. aprila praznuje častitljiv 80. rojstni dan in legendarni šarm je prenesel tudi na predstavo, ki bo, kot je videti, navduševala mlado in staro tudi v prihodnje. Kot menijo gledalci, sta s svežino Andreja Murenca posrečena in zabavna kombinacija, izvrsten igralski tandem, iskriva in polna vsakodnevnih modrosti.

Sredstva, zbrana s predstavo, bodo namenjena za nakup polovice luči v novi stavbi gledališča na Križevniški 1 v Ljubljani. Kot je povedal direktor Mini teatra Robert Waltl, jim do dokončanja manjka še pol milijona evrov za nakup opreme, in dodal: »Dokončanje prvega novega gledališča v samostojni Sloveniji načrtujemo jeseni 2009. V brezplačen najem smo dobili dotrajano hišo Mestne občine Ljubljana na Križevniški 1 in začeli s prenovo. Ker samo s kozmetični popravki ne bi rešili našega problema, smo šli v rušitev objekta in popolno rekonstrukcijo. Gledališče gradimo z lastnimi sredstvi ob pomoči Mestne občine Ljubljana, Ministrstva za kulturo ter z nepovratnimi  sredstvi Norveške, Lihtenštajna in Islandije v okviru Finančnega mehanizma EGP in Norveškega finančnega mehanizma. Tokrat so se z nakupom vstopnic kot donatorji pridružili Petrol, Hypo Alpe Adria Bank, Riko hiše d.o.o.,Maori, Src.si, nekateri posamezniki in seveda častna pokroviteljica ministrica Katarina Kresal, ki je prispevala skoraj polovico tokrat zbranih sredstev, za kar smo vsem izjemno hvaležni.«
Donatorji so vstopnice poklonili otrokom, ki so tudi tokrat najbolj uživali.

V Mini teatru bodo zavzeto nadaljevali z zbiranjem denarja in sredstev za dokončanje gledališča. Med drugim so ponudili 88 posameznikom ali organizacijam, da za 2000 evrov kupijo sedež za novo gledališko dvorano Mini teatra na Križevniški 1. Kupljeni stoli bodo, tako kot v Kinodvoru, označeni s ploščico, na kateri bo donatorjevo ime. Prvi stol je tako že vplačal župan Mestne občine Ljubljana gospod Zoran Janković.

Nagovarjamo tudi gospodarske družbe in posameznike, ki bi pomagali pri nakupu druge opreme za nove prostore Mini teatra. Neprofitno umetniško gledališče, v katerem je v desetih letih v 55 predstavah, ki smo jih producirali, nastopilo že 110 igralcev iz različnih sredin (Slovenije, Hrvaške, Francije, ZDA, Čada,..), je s predstavami za otroke in vrhunskimi gledališkimi predstavami za odrasle, prepotovalo že vse kontinente in številne gledališke in lutkovne festivale po vsem svetu ter prejelo tuje in domače nagrade in priznanja za najboljše predstave in posamezne prispevke v njih ( igro, režijo, scenografijo, kostume, glasbo). Tudi v prihodnje načrtujemo sodelovanje z igralci, režiserji, scenografi, vizualnimi umetniki, pisatelji iz različnih umetniških sredin ter ustvarjati izzivalne, kreativne in kakovostne predstave, ki bodo v slovenskem gledališču, pri gledalcih doma, na gostovanjih v Sloveniji, zamejstvu in v tujini puščale neizbrisne sledi.

Pipi in Melkijad bosta v Mini teatru na ljubljanskem gradu za vse, ki si predstave še niso uspeli ogledati, ponovno na sporedu 18. aprila ob 17.uri.


O 80. jubileju Jurija Součka

Mini teater na Ljubljanskem gradu je zadnja leta Součkovo matično gledališče, v katerem je ustvaril tri imenitne gledališke vloge: v Janku in Metki, v Miškolinu (odigral je že skoraj 200 ponovitev te predstave) ter v Pipiju in Melkijadu. 

28. marca ob 17. uri je z Andrejem Murencem odigral stoto ponovitev predstave Pipi in Melkijad. Predstavo je režiral Robert Waltl, v nekaj več kot letu dni pa si jo je na številnih odrih po Sloveniji in v zamejstvu ogledalo že 16.778 gledalcev. Součkov jubilej bomo 4. aprila okronali tudi v ljubljanski Drami, njegovem do upokojitve matičnem gledališču. Dopoldne bomo v Mali drami odigrali 101. ponovitev uspešnice Pipi in Melkijad, zvečer pa bodo na Velikem odru odigrali opero Tosca, ki jo je Souček režiral, v njej pa nastopa njegova življenjska sopotnica Milena Morača.