SREDNJEVEŠKI DAN V LJUBLJANI 2009 IN 10. FESTIVAL SREDNJEVEŠKE IN RENESANČNE GLASBE IN PROJEKT KOLEDOVANJE IN KOLEDNIŠKI OBIČAJI
na LJUBLJANSKEM GRADU, RAZLIČNA PRIZORIŠČA,
ustvarjalne delavnice, koncerti, predstave, srednjeveška tržnica, vitezi, glasbeniki in glumači

V sredo, 19. avgusta 2009, se je ob 20. uri, v atriju Mestnega muzeja Ljubljana s koncertom skupine Tasto Solo pričel 10. festival srednjeveške in renesančne glasbe, ki ga organizira Mini teater. Ljubiteljem srednjeveške glasbe se je predstavila mlada zasedba vrhunskih glasbenikov španskega ansambla Tasto Solo, ki je obiskovalcem pričarala igrivo glasbo inštrumentov s tipkami iz poznega srednjega veka. Prvi koncert v programu 10. festivala srednjeveške in renesančne glasbe v Ljubljani, ki ga v sodelovanju s 27. Festivalom Radovljica 2009 organizira Mini teater, predstavlja uvod k ostalim koncertom glasbenikov iz Slovenije, Italije in Hrvaške v sklopu programa festivala. Festival se bo zaključil s Srednjeveškim dnevom 2009, ki bo v nedeljo, 27. septembra 2009, na Ljubljanskem gradu.

Na Srednjeveškem dnevu 2009 se bo predstavilo več umetnikov, med drugimi priznani ansambel za staro glasbo Minstrel iz Zagreba, glasbena skupina Gallus Consort iz Trsta, mojster igranja na stara glasbila Janez Jocif iz Škofje Loke ter Ljoba Jenče, ki bosta poleg koncerta izvedla tudi delavnico za otroke in mladostnike. Projekt srednjeveške glasbe na temo koledovanja in koledniških običajev v okviru srednjeveškega dne je nastal v okviru projekta Koledovanje in koledniški običaji; ob podpori  Finančnega mehanizma EGP in Norveškega finančnega mehanizma.
Prost vstop!

Letošnji Srednjeveški dan 2009, ki bo v nedeljo, 27. septembra, med 10. in 18. uro, je namenjen predvsem otroški publiki, saj bodo poleg glasbenih delavnic in koncertov na Ljubljanskem gradu ves dan potekale številne ustvarjalne delavnice. Program za otroke pripravlja v sodelovanju z Mini teatrom Kulturno umetniško društvo Sredina (KUD Sredina). Otroci se bodo lahko udeležili delavnic polstenja z nepredeno volno, rezljanja, kraljičinih plesnih delavnic, šivanja nakita, oblikovanja bakra in preizkusili svoje spretnosti v paževski šoli.

Rdeča nit letošnje prireditve se navezuje na znamenito pravljico Makalonca Frana Saleški Finžgarja in glavnega junaka Petrusa. Tako kot v pravljici Makalonca Petrus premaguje težave in se jekli, bodo tudi otroci na srednjeveškem dnevu ob pomoči mentorjev na delavnicah krepili svoje vedenje o srednjem veku, se učili različnih spretnosti in sodelovali v umetniškem ustvarjanju.

PROGRAM SREDNJEVEŠKI DAN 2009

10.00               Otvoritev srednjeveške tržnice


10.30 – 10.50 Pripovedovalnica: zgodbe o kralju Arturju in vitezih okrogle mize


10.30 – 12.00 Srednjeveške delavnice (»Pri grajskem pisarju« - kaligrafija, »Pri izdelovalcu  polsti« - polstenje, »Pri kovaču« - tolčenje bakra)


11.10 – 11.30 Pripovedovalnica: zgodbe o kralju Arturju in vitezih okrogle mize


11.30 Koncert koledniške glasbe Ljoba Jenče in Janez Jocif (v okviru projekta Koledovanje in koledniški običaji)
Po koncertu bo delavnica na temo srednjeveške glasbe vezano na koledovanje in koledniške običaje za mladostnike in odrasle.


12.00 – 12.20 Pripovedovalnica: zgodbe o kralju Arturju in vitezih okrogle mize 


12.30 – 13.00 Koledniška glasbena delavnica in predstavitev starih glasbil, Janez Jocif (v okviru projekta Koledovanje in koledniški običaji)
Ustvarjalna d
elavnica za odrasle in otroke.


12.15 – 13.00 Srednjeveške delavnice (»Pri izdelovalcu polsti«, polstenje, »Mali paževski  turnir na balah«,  spretnostni »dvoboji«, »Pri tesarju«, rezljanje mečev)


13.00 – 15.00 Srednjeveška tržnica, lokostrelstvo


15.00 – 18.00 Ples, začetek zgodbe o pogumnem kraljeviču in Makalonci


Delavnice (polstenje, kovanje, rezljanje)

Nadaljevanje zgodbe, vmes mečevanje

Delavnice (paževska šola, Kraljičina plesna delavnica, izdelovanje nakita)

Delavnice o srednjeveški glasbi na temo koledovanja z Ljobo Jenče, za otroke  (v okviru projekta Koledovanje in koledniški običaji).

Nadaljevanje in zaključek zgodbe o Makalonci, ples

Delavnice: paževska šola, polstenje, baker, nakit.

Zaključni boj proti vitezu »Nepridipravu«

Zaključna pojedina za otroke


16.00               Koncert glasbene skupine Gallus Consort, Trst (v okviru projekta Koledovanje in koledniški običaji)


18.00               Koncert glasbene skupine Minstrel, Zagreb

 

Festival srednjeveške in renesančne glasbe, Koledovanje in koledniški običaji in srednjeveški dan na ljubljanskem gradu so omogočili:
Zavod za turizem Ljubljana
Finančni mehanizem EGP in Norveški finančni mehanizmem
Ministrstvo za kulturo RS

MOL, Oddelek za kulturo RS