V nedeljo, 20.9. ob 17h, MIŠKOLIN, na ljubljanskem gradu

Miškolinove dogodivščine z Jurijem Součkom si velika uspešnica Mini teatra.

besedilo: Josip Ribičič
adaptacija: rokgre in Jurij Souček
režija: Robert Waltl
likovna zasnova: Mihaela Ciuha in Alenka Koderman
glasba: Uroš Rakovec
kostumografija: Ana Savić Gecan
lektura: Mateja Dermelj
oblikovanje zvoka in svetlobe: Nace Hočevar, Anže Kreč
izdelava lutk: Zdenko Majaron

igrajo in animirajo: Jurij Souček, Karin Komljanec / Vesna Slapar in Emir Jušič Piber / Igor Štamulak

Lutkovna predstava za otroke, starejše od 3 let
Predstava traja 40 minut
Produkcija: Mini teater, Ljubljana
1. premiera: 4. november 2005, ob 18.00 - Souček, Komljanec, Piber-Jušič
2. premiera: 5. november 2005, ob 18.00 - Souček, Slapar, Štamulak

Ob premieri bomo v Mini teatru odprli razstavo knjig Josipa Ribičiča in ilustracij pisatelja, ki so jih naredili znani slovenski slikarji in ilustratorji. Razstava bo odprta do začetka meseca decembra.

Generacije in generacije slovenskih otrok so odraščale ob Miškolinovih dogodivščinah slovenskega mladinskega pisatelja Josipa Ribičiča. Po knjižni uspešnici se nam je še posebej vtisnila v spomin radijska različica in pozneje televizijska serija, zdaj pa je končno napočil čas še za lutkovno postavitev te priljubljene zgodbe.

Zrežiral jo je Robert Waltl, v predstavi pa bodo nastopili: Jurij Souček (njegovega Miškolina zagotovo pozna vsak "odrasel otrok"; igralec je lansko leto dobil viktorja  za življenjsko delo, je tudi dobitnik Borštnikovega prstana), igralki Karin Komljanec  oziroma Vesna Slapar in animator Emir Jušič Piber oziroma igralec Igor Štamulak.

Predstava je nekakšna sestavljenka, kolaž različnih Miškolinovih dogodivščin, in je namenjena tako najmlajšemu občinstvu kot tudi vsem, ki jim je umetnost za otroke blizu. Mišonova družina ni velika: oče Mišon, mama Mišonka in Miškolin. Razvajeni Miškolin se dolgočasi, ker še ne sme iz stanovanja, saj se mora prej naučiti vseh prebrisanosti in spretnosti, ki jih mora znati vsaka prava miš. Ko pa teta Sivopetka k Mišonovim prinese svojo hčerko Mišo, se za Miškolina začnejo težave ...

Josip Ribičič (1886–1969), slovenski mladinski pisatelj, se je rodil v Baški na otoku Krku. Po končanem učiteljišču v Kopru je služboval v številnih šolah na Primorskem, nazadnje v Trstu. Po vojni je delal na ministrstvu za prosveto v Ljubljani, urejal je revijo Ciciban, bil je član uredniškega odbora Obzornika in ustanovitelj Mladinske knjige. Napisal je več mladinskih iger, dramskih spevoiger, poučnih povesti, humoresk in satir (Kraljestvo čebel, Vsem dobrim, Zavratne pošasti, Miškolin, ki je doživel vrsto izdaj, Mihec in Jakec).