Mini teater gostuje z Grdim račkom na dveh mednarodnih festivalih v tujini, v Belgiji in v Bosni in Hercegovini

Mini teater gostuje z Grdim račkom na dveh mednarodnih festivalih v tujini,

na 2. mednarodnem festivalu lutk v Iepru, Belgija in na 8. mednarodnem festivalu poklicnih gledališč za otroke v Banja Luki v Bosni in Hercegovini

 V sredo in četrtek, 7. in 8. oktobra 2009, bo vsak dan ob 10.00 in 16.00 v Iepru v Belgiji na 2. mednarodnem festivalu lutk in v nedeljo, 11. oktobra 2009, ob 19.00 v Narodnem gledališču Banja Luka na 8. Mednarodnem festivalu poklicnih gledališč za otroke Banja Luka, Bosna in Hercegovina, gostovala predstava Grdi raček, avtorja Hans Christian Andersena, v režiji Roberta Waltla. V predstavi nastopajo Nika Rozman, Peter Harl in Anže Zevnik. Predstava je nastala v produkciji Mini teatra, Ljubljana.

 

2. mednarodni festival lutk v Iepru, Belgija je nastal v so-organizaciji Belgijskega centra UNIMA in mesta Ieper. Na festivalu poleg belgijskih gledališč letos nastopajo še gledališča iz Poljske, Italije, Nizozemske in Rusije.

 

Na 8. mednarodnem festivalu poklicnih gledališč za otroke v Banja Luki v Bosni in Hercegovini, ki ga organizira Djećje pozorište Banja Luka, pa med 10. in 15. oktobrom nastopa v tekmovalnem programu 13 gledališč iz 8. držav, poleg Mini teatra iz Slovenije še gledališča iz Nemčije, Kanade, Izraela, Poljske, Srbije, Hrvaške, Rusije in iz Bosne in Hercegovine.

 Festivali in nagrade


11. mednarodni festivala lutkovnih gledališč EUROFEST 2009, Slupsk, Poljska, maj 2009 (nagrada strokovne žirije za predstavo in nagrade otroške publike); Svetovni festival lutkovne umetnosti Praga, Češka, maj 2009 (posebna nagrada stokovne komisije Robertu Waltlu za sodobno lutkovno dramaturgijo v predstavi). Bienale lutkovnih ustvarjalcev Slovenije, 2009; Festival Zlata paličica, Ljubljana, 2009, Mednarodni lutkovni festival Ieper, Belgija, 2009; Mednarodni festival gledališč za otroke Banja Luka, Bosna in Hercegovina, 2009; Nagrada za režijo Robertu Waltlu na 13. festivalu Zlata paličica v Ljubljani, oktober 2009.

 

 

 

 

 

GRDI RAČEK

besedilo: Hans Christian Andersen
režija: Robert Waltl
prevod: Silvana Orel Kos
glasba: Tamara Obrovac
likovna podoba: Ben Cain in Tina Gverović
kostumografija: Ana Savić-Gecan
koreografija: Natalija Manojlović
avtor songov: Andrej Rozman Roza
lektura: Mateja Dermelj
fotografije: Miha Fras

igrajo: Nika Rozman, Peter Harl in Anže Zevnik

 

 

O predstavi


Predstava Grdi raček, ki je nastala po pravljici vélikega otroškega pisatelja Hansa Christiana Andersena, rekonstruira znano zgodbo – zgodbo o nesrečnem račku, ki ga nihče ni maral, ker je bil tako grd – in jo uvrsti v sodoben gledališki svet naracije, fizičnega performansa in vizualnih umetnosti. Trije igralci igrajo vrsto likov, in tako se večplastno in raznovrstno preizprašujejo medsebojni odnosi med njimi. Živali, ki jih predstavljajo, so personifikacija različnih tipov ljudi in medsebojnih odnosov. Predstava je v bistvu namenjena najmlajšemu občinstvu, vendar jo bodo sprejeli tudi odrasli, saj izpostavlja vprašanje lepote, notranje lepote, ki je pomembnejša od zunanje, raziskuje pomen družine in zavezništva ter prinaša močno in sodobno sporočilo, da je prava tista družina, v kateri je nekdo odrasel, in ne naravna, s katero nima stika. To posvojenim otrokom tudi olajša sprejemanje resnice o lastnem poreklu, v trenutku, ko so soočijo z njo. Predstava razbija strahove otrok pred drugačnostjo, pred izolacijo, skozi katero morajo, dokler ne postanejo dovolj samozavestni. Omenimo tudi vprašanja o samokontroli in vladanju na eni ter o iskreni ljubezni in prijateljstvu na drugi strani. Grdi raček je Andersenova avtobiografska transpozicija v mediju pravljice za otroke. Iskreno, nedolžno, majhno bitje bo zaradi preprostosti povzročilo bistveno spremembo v srcih drugih, omahljivih likov, sebe pa spremenilo v lepo, zrelo osebnost oziroma umetnika.

 

Režiser predstave je Robert Waltl, ki se v režijah Andersenovih besedil odlikuje po subtilnem avtorskem pristopu. Okoli sebe je zbral mednarodno ekipo priznanih ustvarjalcev. Slovenski prevod je delo dr. Silvane Orel Kos, docentke na Oddelku za prevajalstvo Filozofske fakultete v Ljubljani. Avtorica glasbe je Tamara Obrovac, sodobna etno pevka, priznana flavtistka, skladateljica in avtorica besedil, ena od najbolj prepoznavnih in vsestranskih osebnosti na hrvaški glasbeni sceni. Zaradi istrske ljudske glasbe in narečja, ki ju uporablja pri ustvarjanju svojega glasbenega izraza, segajočega od popa do jazza, je v zadnjih letih postala izjemno priljubljena tudi zunaj Hrvaške. Z Robertom Waltlom sta že večkrat sodelovala pri različnih hrvaških projektih, v Sloveniji pa prvič pri predstavi Pekarna Mišmaš v Slovenskem mladinskem gledališču. Likovna zasnova in vizualno izjemno atraktivna scenografija sta delo Angleža Bena Caina in Hrvatice Tine Gverović. Trenutno živita in ustvarjata v Londonu, v Sloveniji pa sta pred kratkim sodelovala pri predstavi Kvartet v režiji Ivice Buljana in sta sodelovala že pri več projektih Roberta Waltla v tujini. Stalna sodelavka Mini teatra je kostumografinja Ana Savić-Gecan. Ustvarila je kostume za skoraj vse predstave v režiji Roberta Waltla v Sloveniji, BiH in na Hrvaškem. Leta 1969 rojena Zagrebčanka je za svoje raznovrstno delo v gledališču in na filmu prejela številne nagrade in priznanja, med drugimi tudi zlato areno za najboljšo filmsko kostumografijo za leti 2001 in 2004. Koreografija je delo mlade hrvaške koreografinje in plesalke Natalije Manojlović. Avtor songov je Andrej Rozman Roza, priznani slovenski ustvarjalec predstav in pesmi za otroke, ki ustvarja gledališke predstave in piše satirično poezijo tudi za odrasle. Dolga leta je bil voditelj in igralec v gledališču Ane Monro, redno pa nastopa v igranih filmih in na televiziji. Lektorica je Mateja Dermelj, letošnja prejemnica »bršljanovega venca« – priznanja ZDUS za umetniške dosežke na drugih, neigralskih področjih ustvarjanja, v Matejinem primeru seveda na področju kulture odrskega jezika in lektorstva. Luč je oblikoval Gregor Plantan. V predstavi bodo – prvič na poklicnem odru in v Mini teatru – nastopili Nika Rozman, Peter Harl in Anže Zevnik, študentje 3. letnika AGRFT.