Puntarjev Medvedek zleze vase v Ivančevi režiji premierno v Mini teatru

Prikupni Medvedek zleze vase

režiserja Jake Ivanca prihaja v Mini teater

 

 

V petek, 13. novembra 2009, bo ob 19.00 v novi dvorani Bernard-Marie Koltèsa  Mini teatra na Križevniški ulici 1 v Ljubljani premiera gledališko-lutkovne predstave za otroke od 4 do 8 let Medvedek zleze vase, avtorja Franeta Puntarja v režiji Jake Ivanca. Predstava je nastala v produkciji Mini Teatra, Ljubljana. Predstava  traja približno 40 minut.

 

Scenografijo predstave je pripravil Miha Knific, glasbo Davor Herceg, lutke je izdelala Patricija Čičmir, za video in oblikovanje luči je poskrbel Nejc Saje, kostumografinji pri predstavi sta Aleksandra Brlan in Tina Bonča, sceno sta izdelala Klemen Stare in Jože Zalar. V predstavi igrata mlada in obetavna igralca Nina Ivanišin in Primož Pirnat.

 

 

O predstavi

Kako lepo bi bilo, ko bi lahko vsakič, ko nam naše telo ponagaja, enostavno zlezli vase in stvari sami uredili. Recimo - ko nam je slabo, če nas zvija v trebuhu, ko peče grlo,  kuha vročina ali pa z vso silo nagaja angina? Ali pa recimo, ko se nas polotijo srčne zadrege, ker smo se po nepotrebnem skregali z prijateljem ali prijateljico? Ja, lepo bi bilo, ko bi samo zlezli vase in vse uredili.

 

Ampak, ali sploh lahko - zlezemo sami vase.

 

Plezalček je prepričan, da pozna način. On je najboljši prijatelj naše male deklice, ki je navdušena nad svojim ljubkovalnim imenom - Medvedek. Pravi, da je zadeva zelo preprosta. Samo primeš se za spodnjo čeljust, moooočnoooo poooteeeegneeeeššššš - in hop, že si notri. Ko pa si enkrat notri, hitro spoznaš zakaj moraš dobro jesti, da te bodo noge lahko daleč nesle. Koliko hrane je potrebne, da se z roko ne boš samo zdolgočaseno praskal po glavi in s prsti vrtal po nosu, ampak raje ena dva – veselo telovadil.  In seveda tudi učenjak v glavi potrebuje krepko slastno pojedino, če hoče pravilno računati, da nam teta v slaščičarni ne vrne premalo denarja, ko kupimo kepico sladoleda.

 

No, in ko je telo sito in zadovoljno, nam ostane še srce. Tam pa hrana ne pomaga. V srcu mora biti prostor za vse, ki jih imamo radi. Če se tu kaj zalomi, nam še tako velike količine hrane in pijače ne pomagajo. Kar naprej bomo nesrečni in slabe volje, pa ne bomo niti vedeli zakaj. Zato moramo vedno najprej poskrbeti, da so v srcu vsi, ki jih imamo radi – na svojem mestu.

Z ustvarjalno ekipo smo v Mini teatru skušali iz spominov kasetofonskih trakov v gledališki prostor preliti tako rekoč kultno radijsko igro Franeta Puntarja ‘Medvedek zleze vase’. Z uporabo video projekcij, animacije, lutk, snemanja v živo, glasbe in petja smo skušali pričarati sanjsko domišljijo popotovanja v človekovo telo, ki deluje, kot lahko vidimo v predstavi, dosti drugače in bolj preprosto, kot si mislimo.

 

O avtorju:

Frane Puntar je slovenski mladinski pesnik in pisec lutkovnih in radijskih iger. S svojimi igrami je oblikoval novo, umetniško poglobljeno in učinkovito smer, ki besede oz. jezikovno 'zgodbo' opazno nadgrajuje z zvočnim gradivom, tako, da nastaja pred poslušalcem neke vrste 'zvočna slikanica' oz. 'zvočni kolaž'. Pomembnejše Puntarjeve igre so Packe od A do Ž (1963), Nad streho Severnica (1966), Pravljica v modrem (1968), A (1969), Medvedek zleze vase (1970), Vrata, ki škripljejo (1974), Ham (1979). Puntar ni dovolil tiskati radijskih iger, zato je njegove rokopise težko obravnavati kot književno umetnost. Šele 1993 je izšla zbirka štirih, v prozo nepredelanih radijskih iger s skupnim naslovom Hojlarija in druge radijske igre za otroke. Zbirka vključuje štiri igre: Hojlarija, A, Lov na rep in Vzorček. Leta 1976 je prejel nagrado Prešernovega sklada za mladinske igre.

 

O režiserju:

 

Jaka Ivanc se je v času svojega delovanja večkrat izkazal kot izvrsten režiser, dramaturg in scenograf. V MGL je režiral predstavo Mladena Popovića, Hrošč, Michaela Hollingerja, Svetniki ter Petra Handika, Kaspar, kjer je bil tudi soavtor scenografije. V LGL je režiral delo Jere Ivanc, Perzej, nastopil v vlogi režiserja in scenografa pri predstavi Jere Ivanc, Zakaj verjeti v zmaje ter poskrbel za dramaturgijo dela Duda Paiva, Love Dolls. V PGK je režiral in poskrbel za scenografijo dela Gregorja Strniše, Žabe. V gledališču Koper pa je sodeloval pri naslednjih predstavah: Marijan Tomšič, Katka in Bunkec (režija), Jera Ivanc, Svetilnik (režija), Drago Jančar, Klementov padec (režija, scenografija), Mihail Bulgakov, Don Kihot (režija, scenografija) Leopold Suhadolčan (po predlogi), Naočnik in Očalnik (ulična predstava; režija in scenografija), Branislav Nušić, Gospa Ministrica (scenografija) – koprodukcija z SNG Nova Gorica, Dušan Jovanović, Znamke, nakar še Emilija (režija in vizualizacija). V Operi in Baletu Maribor je na režiral delo Jere Ivanc in Aldo Kumarja, krotka opera – Al’pekel al’nebo.

 

Nagrade

Na festivalu SKUP 2005 nagrada za režijo (Kaspar v izvedbi mladinskega gledališča). SKUP 2008 posebna nagrada žirije za predstavo Don Kihot, v izvedbi koprskega gledališča. Na festivalu Zlata paličica 2009 prejme predstava Naočnik in Očalnik grand prix (najboljša predstava festivala).

 

O ustvarjalni ekipi:

Nejc Saje se je rodil leta 1976 v Ljubljani. Obiskoval je Srednjo šolo za oblikovanje in fotografijo v Ljubljani (smer: fotografija) in jo leta 1997 tudi uspešno končal. Naslednje leto je skupaj z mladimi soustvarjalci ustanovil multimedialno umetniško skupino Strup, v okviru katere se vse od takrat eksperimentalno in profesionalno ukvarja s fotografijo, animacijo, filmom, videom, gledališčem ter vsemi križanci prej naštetega. Glavno področje njegove umetniške ustvarjalnosti je vseskozi fotografija, zlasti portretna, filmska v zadnjem času pa je dejaven tudi kot video ustvarjalec, animator in direktor fotografije pri projektih najrazličnejšega profila (videospoti, dokumentarni filmi, kratki igrani film,animirani filmi).

 

Nagrade

animateka2006 NOKIA NAGRADA OBČINSTVA za animirani film DVORIŠČE

festival slovenskega filma 2006 NAGRADA VESNA za posebne dosežke v filmu DVORIŠČE

festival slovenske animacije izolanima2006 PRIZNANJE ZA NAJBOLJŠI FILM NAMENJEN OTROKOM

 

Miha Knific se je po študiju na Akademiji za likovno umetnost v Ljubjani, smer kiparstvo, specializiral za film na Royall College of Arts v Stockholmu. Pri svojem delu se posveča predvsem fenomenu filma tako v galerijskem kot filmskem kontekstu.

 

Nagrade

1994   Graz, Avstrija, IDCO Ljubljana 2 nagrada za fotografijo

1998   ALU Ljubljana; Slovenija, Študentska Prešernova nagrada

2004   najboljši TV oglas; Advertising Festival Magdalena, Maribor, Slovenija

2004   drugi najboljši oglas festivala Advertising Festival Magdalena, Maribor, Slovenija

2004   častni član Slovenian Archeological Society za film z Vzhoda, Slovenija

2005 film Z Vzhoda je bil izbran med pet filmov, ki so zastopali slovensko kinematografijo na 45 univerzah po svetu.

2007   2. nagrada za TV oglas SOF, Slovenija

2008   1. nagrada za TV oglas SOF, Slovenija

2008   najboljši TV oglas (socialne tematike), Zlati boben

2008   nagrada na oglaševalskem festivalu v New Yorku            

2009  3 nagrade na 12. Festivalu slovenskega filma (nagrada za kratki film, nagrada za scenografijo, posebna nagrada žirije – vse za kratki film Lovec oblakov)

2009  FilmFestival Cottbus (11.-16.11.2009) – Lovec oblakov umeščen v tekmovalni program

2009   Zlata arena – Lovec oblakov umeščen v spremljevalni program

 

O igralcih:

 

Nina Ivanišin je leta 2008 diplomirala in se istega leta zaposlila v SLG Celje in ostala v rednem angažmaju eno leto. Od oktobra 2009 je zaposlena v SNG Drama Ljubljana.

V času šolanja je sodelovala v različnih šolskih in izven šolskih projektih. Tako v študentski B produkciji, kakor tudi pri študentskih filmih. Odigrala je naslednje vloge v predstavah: Evripid OREST, režija: Hansgünther Heyme, SNG Maribor, 2006 (vloga: Ženska iz Argosa), J. Fosse PUNCA NA ZOFI, režija: Tijana Zinajić, SLG Celje, 2007(vloga: Sestra), B. Friel JALTSKA IGRA POIGRA, režija: Dušan Mlakar, SNG drama Ljubljana, 2008(vloga: Ana Sergejevna), Tibor Hrs Pandur SEN 59, režija: Tatjana Peršuh, Gledališče Glej, 2008 (vloga: Ona), Roald Dahl ČAROVNICE, režija: Miha Alujevič, SLG Celje, 2008 (vloga: Čarovnica), FedericoG. Lorca HIŠA BERNARDE ALBE, režija: Diega de Brea, SLG Celje, 2008 (vloga: Adela), C. Webb, C. Willingham, B. Henry DIPLOMIRANEC, režija: Dušan Mlakar, SLG Celje, 2009 (vloga: Elaine) in Gregor Strniša SAMOROG, režija: Janez Pipan, SLG Celje, 2009 (vloga: Margarita). Nastopila je v filmih režiserja Damjana Kozolete SLOVENKA, jesen 2009 (naslovna vloga) ter režiserja Rajka Grlića NEKA OSTANE MEĐU NAMA, jesen 2009 (vloga: Davorka).

 

Za vlogo Mathilde Von Zahnd, Fiziki, F.Durrenmatt, režija Tatjana Peršuh, prejela Severjevo nagrado leta 2008.

Za vlogo Aleksandre, Slovenka, režija Damjan Kozole,  prejela nagrado za najboljšo žensko vlogo na festivalu mediteranskega filma v Valenciji.

 

Primož Pirnat je po končanem študiju dramske igre na AGRFT v Ljubljani najprej leto dni delal kot svobodni umetnik in v tem obdobju nastopil v Evripidovih Bakhah, ki jih je Jernej Lorenci režiral v mariborski Drami SNG, in v Ionescovih Zavratnih igrah, ki so jih v režiji Galina Stoeva pripravili v Mestnem gledališču ljubljanskem. Zatem je bil dve leti zaposlen v Slovenskem ljudskem gledališču Celje in tam ustvaril vrsto kreacij, med katerimi sta najvidnejši naslovna vloga v Molièrovi komediji Don Juan ali Kamnita gostija (režiser Jernej Lorenci) in protagonist Peter v Zupančičevih Ubijalcih muh (režiser Mile Korun). Don Juana je Primož Pirnat odigral »z velikim igralskim razponom, z natančnostjo v hitrih žanrskih menjavah in legah, z učinkovitimi glasovnimi transformacijami« (Dnevnik). Njegov Peter je bil »skoraj tipičen iskalec, hrepeneč po neznanem, zgolj slutenem«; Primož Pirnat je njegovo »v osnovi neprepričljivo pozicijo prepričljivo odigral« (Večer). Za omenjeni vlogi je leta 2000 prejel Borštnikovo nagrado za mladega igralca.

Ob Don Juanu v interpretaciji Radoša Bočine je Primož Pirnat kot Sganarelle »naravnost blestel« (Primorske novice) - upodobil ga je »zelo duhovito, zabavno in subtilno« (Radio Koper), »z vsemi dvomi, ki ga spremljajo pri služenju svojemu gospodarju Don Juanu. /…/ Bolčinova in Pirnatova interpertacija sta se dopolnjevali in izrisali slog, ki je daleč od klasičnega pogleda na Molièrovega 'junaka' in v tem smislu predstavlja novogoriška uprizoritev neobičajno novost in izziv, čemur so sledili še ostali interpreti« (Primorski dnevnik). Za vlogo Sganarella je leta 2004 prejel nagrado ZDUS.

 

Od aprila 2009 je Primož Pirnat postal član igralskega ansambla Prešernovega gledališča Kranj. V tem letu je tudi prejel nagrado Vesna za moško stransko vlogo v filmu Slovenka Damjana Kozoleta.

 

 

Več o predstavi Medvedek zleze vase najdete na www.mini-teater.si ali na 041 314 414.