Vabilo na tiskovno konferenco Mini teatra

Spoštovani!

V torek, 5. januarja ob 11.00 vas vabimo v novo dvorano Bernard-Marie Koltèsa Mini teatra na Križevniški ulici 1 v Ljubljani na prvo novinarsko konferenco v letu 2010, kjer bomo najavili začetek projekta »Puppet Nomad Academy«,ki ga sofinancira EU,  napovedali premiero performansa Ma and Al v režiji Ivice Buljana, ki bo 12. januarja 2010 ter vampredstavili program mednarodnega festivala Koledovanje in koledniški običaji, ki ga med 8. in 10. januarjem 2010 organiziramo v Mini teatru na Križevniški ulici 1 v Ljubljani ob finančni pomoči Finančnega mehanizma EGP in Norveškega finančnega mehanizma.

1. LUTKOVNA NOMADSKA AKADEMIJA

V Mini teatru v mesecu januarju začenjamo enega največjih letošnjih lutkovnih projektov Puppet Nomad Academy- Lutkovna nomadska akademija, ki je finančno podprt s strani EU- Evropske komisije za kulturo. V projektu sodelujejo umetniki iz Slovenije, Belorusije, Češke, Belgije, Armenije in Hrvaške.

Navdahnjeni z “nomadi lepote” iz obdobja evropske avangarde,  smo si zamislili ta projekt, kot svojevrstne potujoče lutkovne delavnice od Armenije, preko Belorusije, Češke, Hrvaške, Slovenije do Belgije. Zamisel je povezati velike mojstre lutkarstva Alekseja Leliavskega, Mareka Bečko, Armena Safarijana, ki prihajajo iz bogatih tradicij vzhodnoevropskega lutkarstva, z mojstri iz Slovenije, Hrvaške in Belgije ter mladimi lutkarji in igralci predvsem iz Slovenije in sodelujočih dežel. Naš projekt je navdahnjen z antično in staroevropsko tradicijo, da mojstri-učitelji praktično prenašajo »skrivnosti« znanja in veščin študentom in mladim umetnikom.

2. PREMIERA PERFORMANSA »MA AND AL«

Režija in besedilo: Ivica Buljan
Igrata: Senka Bulić in Marko Mandić
Predstava Ma and Al je nastala po navdihu in s kolažiranjem besedil J. D. Salingera in B.-M. Koltèsa.

Trije monologi performansa simbolično predstavljajo nov fiktivni svet, ki se izdvaja in se predstavlja kot realen ter kot nadaljevanje gledališkega in književnega prostora. Teme, ki jih odpira predstava, so raznovrstne in vsakodnevne: smrt otroka, razpad družine, ameriška demokracija, vojna v Vietnamu, odnos med klasičnim in sodobnim gledališčem, umetnost vojskovanja, nezmožnost komunikacije med otroki in starši, moč in osamitev; vse skupaj istočasno organizirajo logiko scenske montaže.

Predstava je v angleščini.

Koprodukcija: Mini teater Ljubljanain Kazalište Hotel Bulić Zagreb

Slovenska premiera: 12. januar 2010

3. FESTIVAL KOLEDOVANJE IN KOLEDNIŠKI OBIČAJI

Razlog za nastanek našega projekta Koledovanje in koledniški običaji, ki poteka že vse leto 2009 z ustvarjalnimi delavnicami in seminarji na ljubljanskem gradu od junija do oktobra 2009 in se letos januarja zaključuje z mednarodnim festivalom, je nadaljevanje raziskovalnega dela na področju lutkovnega izročila Slovencev in podobnosti z evropsko lutkovno tradicijo vezano na biblično dogajanje ter ohranjanje premične kulturne dediščine. Cilj projekta Koledovanje in koledniški običaji, ki jepodprt s subvencijo Finančnega mehanizma EGP in Norveškega finančnega mehanizmajeohranjanje evropske in slovenske kulturne dediščine. Na festivalu se bodo poleg Mini teatrapredstavila gledališča StatePuppet Theater „Tęcza”, Słupsk, Poljska, Buchty a loutky, Praga, Češka, Teátro Neline, Budomerice, Slovaška, Lutkovno gledališče »Avilys«, Siauliai, Litva, Lutkovno gledališče Maszk, Göd, Schweidel, Madžarska in ljubljanski Freyer teater v sodelovanju z Mini teatrom  s predstavo Osel Nazarenski. V prvem delu projekta, v mesecu avgustu pa se nam je v Ljubljani že predstavilo tudi belorusko lutkovno gledališče Brest s predstavo Rigorka.

Pomemben del festivala bo tudi simpozij, ki ga pripravlja in ga bo vodil eden največjih poznavalcev svetovnega lutkarstva prof. dr. Henrik Jurkowsky s Poljske, na simpoziju pa sodelujejo še Guyla Urban iz Budimpešte, Ronny Albrecht iz Belgije, Armen Safarian iz Armenije ter Edi Majaron, Agata Freyer in Robert Waltl iz Slovenije. V okviru festivala pa bomo pripravili tudi dva koncerta in sicer »Trikraljevskega« Ljobe Jenče in Janeza Jocifa ter koncert glasbene skupine Katalena.

 

Vstop na vse prireditve v okviru festivala je brezplačen.

 

Želim vam vsem skupaj eno lepo, ustvarjalno in zadovoljno leto 2010.

 

Prosim vas, da potrdite vašo udeležbo na novinarski konferenci do ponedeljka, 4. januarja, do 16. ure na info@mini-teater.si ali na 041 314 414.

 

Lep pozdrav,

Mini teater

Robert Waltl, direktor