Vabljeni na mednarodni festival lutkovnih koled- nastopajo gledališča iz Poljske, Češke, Slovaške, Madžarske, Litve in Slovenije. Brezplačne vstopnice! V okviru festivala tudi koncert Katalene in Ljobe Jenče.

FESTIVAL KOLEDOVANJE IN KOLEDNIŠKI OBIČAJI

Razlog za nastanek našega projekta Koledovanje in koledniški običaji, ki poteka že vse leto 2009 z ustvarjalnimi delavnicami in seminarji na ljubljanskem gradu od junija do oktobra 2009 in se letos januarja zaključuje z mednarodnim festivalom, je nadaljevanje raziskovalnega dela na področju lutkovnega izročila Slovencev in podobnosti z evropsko lutkovno tradicijo vezano na biblično dogajanje ter ohranjanje premične kulturne dediščine. Cilj projekta Koledovanje in koledniški običaji, ki je podprt s subvencijo Finančnega mehanizma EGP in Norveškega finančnega mehanizma je ohranjanje evropske in slovenske kulturne dediščine. Na festivalu se bodo poleg Mini teatra predstavila gledališča State Puppet Theater „Tęcza”, Słupsk, Poljska, Buchty a loutky, Praga, Češka, Teátro Neline, Budomerice, Slovaška, Lutkovno gledališče »Avilys«, Siauliai, Litva, Lutkovno gledališče Maszk, Göd, Schweidel, Madžarska in ljubljanski Freyer teater v sodelovanju z Mini teatrom  s predstavo Osel Nazarenski. V prvem delu projekta, v mesecu avgustu pa se nam je v Ljubljani že predstavilo tudi belorusko lutkovno gledališče Brest s predstavo Rigorka.

Pomemben del festivala bo tudi simpozij, ki ga pripravlja in ga bo vodil eden največjih poznavalcev svetovnega lutkarstva prof. dr. Henrik Jurkowsky s Poljske, na simpoziju pa sodelujejo še Guyla Urban iz Budimpešte, Ronny Albrecht iz Belgije, Armen Safarian iz Armenije ter Edi Majaron, Agata Freyer in Robert Waltl iz Slovenije. V okviru festivala pa bomo pripravili tudi dva koncerta in sicer »Trikraljevskega« Ljobe Jenče in Janeza Jocifa ter koncert glasbene skupine Katalena.

Vstop na vse prireditve v okviru festivala je brezplačen.