Premiera PEPELKE; 25.februar 2010; ponovitve že 27.2. in 13.3., Mini teater, Križevniška 1, vabljeni.

Sporočilo za javnost
23. februar 2010
Projekt Lutkovna nomadska akademija
v Mini teatru se nadaljuje

V četrtek, 25. februarja, bo ob 18.00 v novi dvorani Bernard-Marie Koltèsa v Mini teatru na Križevniški ulici 1 v Ljubljani premiera lutkovne predstave Charlesa Perraulta Pepelka v režiji beloruskega režiserja Alekseja Leljavskega. Predstava je rezultat dejavnosti Lutkovne nomadske akademije, projekta, ki poteka od novembra 2009. Scenograf predstave je Aleksander Vahramejev, glasbo je napisal Jegor Zabelov, igrata pa mlada igralca, sicer člana SNG Drama Ljubljana, Vanja Plut in Saša Tabaković.

Charles Perrault: PEPELKA
Režija: Aleksej Leljavski
Scenografija: Aleksander Vahramejev
Glasba: Jegor Zabelov
Igrata: Vanja Plut in Saša Tabaković

Vsi radi beremo ali poslušamo pravljice, nekatere izmed njih pa so nam ljubše kot druge. Pepelka je bila razglašena za najbolj priljubljeno pravljico vseh časov, in to po skoraj tristo letih, odkar je bila napisana. Charles Perrault je odkril umetniško pravljico: pripada žanru mističnosti, s svojim naivnim in preprostim slogom se opira na ostrino, pedantnost in akademičnost. Lutkovna uprizoritev v režiji Alekseja Leljavskega se vrača k prvotnemu Perraultovemu sporočilu, in sicer, da pravljice niso namenjene samo otrokom, temveč tudi odraslim, skratka vsem nam, da jim prisluhnemo v dolgih zimskih nočeh … Predstava je namenjena vsem ljubiteljem lutk in otrokom starejšim od 5. let
Produkcija: Mini teater Ljubljana, 2010
Premiera: Ljubljana, 25. februar 2010

LUTKOVNA NOMADSKA AKADEMIJA

V Mini teatru smo novembra 2009 začeli enega največjih letošnjih lutkovnih projektov, Lutkovno nomadsko akademijo – Puppet Nomad Academy. Program Lutkovne nomadske akademije sofinancira Evropska komisija v okviru programa Kultura (2007–2013).

V projektu sodelujejo ustanove in umetniki iz Slovenije, Belorusije, Češke, Belgije, Armenije in Hrvaške. Navdihnjeni z »nomadi lepote« iz obdobja evropske avantgarde smo si ta projekt zamislili kot svojevrstne lutkovne delavnice, potujoče od Armenije, prek Belorusije, Češke, Hrvaške, Slovenije do Belgije. Naš namen je povezati velike mojstre lutkarstva, Alekseja Leljavskega, Mareka Bečko, Armena Safarijana, ki so dediči bogatih tradicij vzhodnoevropskega lutkarstva, z mojstri iz Slovenije, Hrvaške in Belgije ter mladimi lutkarji in igralci predvsem iz Slovenije in sodelujočih dežel. Naš projekt je navdihnila tudi antična in stara evropska tradicija, po kateri mojstri – učitelji »skrivnosti«, znanje in veščine praktično prenašajo študentom in mladim umetnikom.

V okviru projekta Lutkovna nomadska akademija so od novembra 2009 dalje v Minsku (Belorusija) potekale delavnice o besedilu, dramaturgiji, likovnem in lutkovnem oblikovanju, likovni dramaturgiji, tehnologiji in glasbi. V Ljubljani so novembra 2009 potekale delavnice vizualne umetnosti in uporabe svetlobe, ki sta jih vodila Ivica Buljan in Slaven Tolj v okviru projekta Noč čisto na robu gozdov in v sodelovanju z Robertom Waltlom. Skupaj so omenjeni trije ustvarjalci raziskovali umetnost govora, plesa in giba.

Januarja 2010 se je Lutkovna nomadska akademija v Ljubljani nadaljevala z delavnicami lutkovnih animacij, izdelovanja lutk in kostumov. Poleg delavnic so v Ljubljani potekale igralske vaje z lutkami s poudarkom na igri, petju, delu na besedilu, razčlembah, karakterjih in psihologiji. V Mariboru pa je januarja 2010 na delavnicah potekalo raziskovanje prostora in svetlobe pod vodstvom tamkajšnjih vizualnih umetnikov, ki delujejo pod imenom son:Da. Februarja in v poznejših mesecih leta 2010 bodo potekale nadaljnje igralske vaje. Rezultat delavnic, igralskih vaj, priprav in srečanj bo produkcija treh lutkovnih predstav: Ali Baba in štirideset razbojnikov (premiera 5. februarja 2010) v režiji Irine Jurjeve iz Belorusije, Pepelka Charlesa Perraulta (premiera 25. februarja 2010) v režiji Alekseja Leljavskega iz Belorusije ter Sneguljčica Jacoba in Wilhelma Grimma (premiera avgusta 2010) v režiji Mareka Bečke iz Češke.

Več o projektu Lutkovna nomadska akademija in predstavi Pepelka na www.mini-teater.si ali na 041 314 414.

 

Predstava je nastala v okviru mednarodnega evropskega projekta »Puppet Nomad Academy 1«, ki ga sofinancira Evropska komisija, program Kultura (2007-2013). Vsebina komunikacije je izključno odgovornost avtorja in v nobenem primeru ne predstavlja stališč Evropske komisije.

Mini teater sodeluje v več evropskih projektih, ki jih sofinancira Evropska komisija, program Kultura (2007-2013).