Zvezdana Mlakar brala roman Herte Mueller Živalsko srce, 7. maja od 20h do 8. maja ob 01.18h

Nepozabna literarna doživetja v Mini teatru se nadaljujejo

Igralci berejo romane

V petek, 7 maja, je Zvezdana Mlakar na odru Mini teatra brala romam Herte Müller Živalsko srce. Poslušalci so se udobno namestili v naslanjačih, stolih in ležalnikih ter poslušali ta izjemen in jezikovno bogat roman, ki pretrese zaradi grotesknost nadzora, katerega namen je ohranjanje veličine nekega diktatorja in njegovega klana. Individualna usoda je podrejena kolektivnemu strahu, pa vendar in kljub tragičnosti usod človek najde pot do koščka Svobode. Pisateljica je kritična do vseh diktatur.

Branje, ki ga je Zvezdana Mlakar začela ob 20. uri, smo na strani 93 končali ob 1.18 ponoči, nadaljevanje pa bo individualno. Kot je v pogovoru poudarila Zvezdana Mlakar, je podajanje lepote in bistva literature pri branju najbolj pristno. Gledališče, film, vizualne in plesne … umetnosti gledalcu ali poslušalcu približajo literarno delo, a pustijo mu manj svobode pri interpretaciji. Pri branju vsak po svoje vidi kodrasti park, dekleta, štirioglato sobo v študentskem domu, vsak sam izbere barve banatske ravnice ali odsev svetilk temačnih ulic. Vsak sam čuti vonj mesta z jeklarsko ali kraja z lesno industrijo. Branje naj bo izkušnja za vsakogar.

Zato Mini teater pripravlja naslednji literarni večer, ki bo konec junija. Takrat bo roman ameriškega pisatelja bosanskega rodu Aleksandra Hemona Projekt Lazarus za poslušalce bral in interpretiral igralec in direktor Mini teatra Robert Waltl. Književna noviteta založbe Modrijan bo predvidoma izšla konec maja, zato točnega datuma branja še ni, saj na tem večeru pričakujemo tudi avtorja osebno.

Pisatelj Aleksandar Hemon piše v jeziku nove domovine, torej angleščini, podobno kot avtor knjige Kako vojak popravi gramofon (2006) Saša Stanišić, ki piše v nemščini (nemški pisatelj, rojen 1978 v Višegradu v Bosni in Hercegovini, ki od leta 1992 živi v Nemčiji). Aleksandar Hemon se je rodil leta 1964 materi bosanski Srbkinji in očetu Ukrajincu. Diplomiral je na univerzi v Sarajevu, kjer se je pri 26 že uveljavil kot pisatelj. Od leta 1992 živi v ZDA.

Pronicljiv in za poznavalce izjemno zanimiv je njegov jezik, saj je potem, ko je kot mladenič zbežal pred vojno v Jugoslaviji, le slabo govoril angleško. Roman Projekt Lazarus je izdal maja 2008. Kot napoveduje založba Modrijan, ki bo izdala roman Projekt Lazarus v slovenščini, se bo verjetno na literarnem večeru pridružil tudi pisatelj Aleksandar Hemon.

Projekt Igralci berejo romane v režiji Ivice Buljana bodo na odru Barnard-Marie Koltesa nadaljevali še Milena Zupančič, Jurij Souček, Iva Zupančič, Štefka Drolc, Saša Tabaković, Jose in drugi. Del programa bo posvečen sodobnemu slovenskemu romanu, brali bodo še dela sodobnih romanopiscev, kot sta Pasqual Quignard in Daniel Kehlman, ter svetovni klasiki Madame Bovary in Billy Bud. Literarne večere v Mini teatru posnamejo, da jih bodo poklonili osebam z motnjami vida in jim tako približali sodobne romane v slovenskem jeziku.
Kritika Nike Jurov, SiGledal

Najava dogodka:

Mini teater, petek, 7. maja ob 20.00

IGRALCI BEREJO ROMANE – LJUBLJANA SVETOVNA PRESTOLNICA KNJIGE
Herta Müller: živalsko srce, interpretira Zvezdana Mlakar

Po odmevnem obisku nobelove nagrajenke za literaturo Herte Müller nadaljujemo proučevanje njene literature v Mini teatru v dvorani Bernarda Marie Koltesa na Križevniški 1 v Ljubljani. Zvezdana Mlakar bo 7. maja ob 20. uri brala roman Živalsko srce.

V sodelovanju s Cankarjevo založbo in ob sofinanciranju MOL projekt Igralci berejo romane v okviru Ljubljane svetovne prestolnice knjige režira Ivica Buljan. Pričakovati je nepozabno literarno doživetje.

Herta Müller je ena največjih jezikovnih artistk in upornic nemško pišoče literature. Rodila se je leta 1953 v nemški manjšinski vasi Nitzkydorf v romunskem delu Banata. Kot prevajalka v tovarni je zavrnila sodelovanje s Securitatejem ter se leta 1987 preselila v Zahodno Nemčijo. Je članica akademij, gostujoča profesorica univerz in prejemnica Nobelove nagrade leta 2009, pred tem pa še dveh ducatov visokih literarnih priznanj. Piše prozo, eseje in poezijo. Živi v Berlinu.

Herta Müller - Nobelova nagrajenka za književnost 2009

Če so se Grass, Böll in drugi nemški avtorji ukvarjali z nemško krivdo, se je morala Herta Müller ukvarjati tudi z lastno vlogo v romunskem totalitarnem sistemu ter razrešiti dilemo: ostati tam in postati sostorilka ali pa poiskati azil. Bistveni potezi proze Herte Müller sta odprtost duha in upor proti totalitarizmom.

Kot otrok vojaka enot SS, rojena v tesni vaški skupnosti, je zgodaj prestala preizkušnje, ki so jo usmerile na pot revolta. Kdor se je za osebno integriteto pripravljen obrniti proti lastnemu domu, proti lastni družini, vzame nase “monumentalno osamljenost”.

Roman Živalsko srce (Herztier, 1994) je poetična pripoved o prijateljstvu treh fantov in dveh deklet, ki trpijo pod diktaturo, je poslikava vaške antiidile, zapisana v odrasli in otroški perspektivi. Študentje in mladi delavci v klavnici in tovarnah se otepajo zaslišanj tajne službe in se rešujejo vsak na svoj način. Knjigo Herte Müller Živalsko srce je novembra lani izdala Cankarjeva založba v prevodu Slavka Šerca.

Literarni večer. Cena vstopnice je 4,00 €

Zvezdana Mlakar je uveljavljena gledališka in filmska igralka. Članica ansambla ljubljanske Drame je postala leta 1987  kjer je igrala v številnih vlogah klasičnih in modernih del. Nastopala je tudi TV-nadaljevankah in številnih slovenskih filmih: Praznovanje pomladi(1978), Iskanja(1979), Veselo gostűvanje(1984) in drugih.

Poskrbeli bomo za vaše dobro počutje tudi med odmori branja romana.