Mini poletje 2010

Od 20. junija do 29. avgusta 2010 se bo v Ljubljani v organizaciji Mini teatra odvijal že 12. festival Mini poletje. Mednarodni poletni lutkovni in gledališki festival, ki že od leta 1999 poteka vsako poletno nedeljo na Ljubljanskem gradu, Križevniški ulici ter drugih prizoriščih, postaja najodmevnejši in največji festival za otroke v Sloveniji.

12. MINI POLETJE ZA OTROKE – mednarodni festival za otroke
20. 6. – 39. 8. 2010, Ljubljana, Slovenija

V sklopu letošnjega programa se bodo predstavila gledališča, skupine in posamezniki iz Slovenije, Italije, Bolgarije, Češke, Srbije, Slovaške in Belgije. Poleg predstav bomo organizirali tudi ustvarjalne otroške delavnice, kjer bodo s Piko izražali ustvarjalnost, pripravljali hrano, iskali zaklade in v Sezamovih delavnicah preživljali prijetne urice.

V dvanajstih letih je festival pridobil velik mednarodni ugled, dobre kritike strokovne javnosti in izjemen obisk gledalcev vseh starosti. Različni jeziki, različne lutkovne tehnologije in različni pristopi k lutkovni umetnosti zagotovo uvrščajo mednarodni festival Mini poletje med dogodke, ki pripomorejo k bogatejši in še bolj kakovostni kulturni podobi Ljubljane in Slovenije.

Svečana otvoritev bo v nedeljo, 20. junija, od 20. ure dalje na dvorišču Ljubljanskega gradu.

V kapeli na Ljubljanskem gradu bomo ob 20.00 odprli razstavo grafik s cikla Noetova dežela izjemnega armenskega umetnika Surena Safariana, ki prihaja na otvoritev razstave v okviru Otroške nomadske akademije (Puppet Nomad Academy). Razstava bo na ogled do 29. avgusta.

Uvod v Mini poletje bo predstava znamenitih italijanskih cirkusantov Cirk (Pantakin Circo Teatro, Italija) za otroke, odrasle in družino. Vodilo igralcev je transformacija življenja v cirkus. Akrobati z liki raziskujejo prostor pod taktirko klovna. Predstava, bogata z gibi in izrazito mimiko, povezuje zabavo in poezijo, ki jo poganja glasba. Ker:  življenje je tragedija, ki se ji moramo smejati že od otroštva.