Mini teater na festivalu v Belorusiji, 24.-30. 5. 2010

Mini teater bo na mednarodnem lutkovnem festivalu v Minsku predstavljal Slovenijo z dvema lutkovnima predstavama, Pepelko in Palčico. Mednarodni lutkovni festival v Belorusiji bo gostil predstave iz Rusije, Ukrajine, Latvije, Estonije, Poljske, Slovenije in Belgije.

Kot je povedal direktor festivala Vladimir Galay, je njihov glavni cilj približati gledališče otrokom tako na klasičen kot na sodoben način. Zato so izbirali tako klasične kot multimedijske predstave. Slovenijo bosta na festivalu zastopala igralca Vanja Plut in Jegor Zabelov, ki bo tokrat zamenjal Saša Tabakovića, ki sicer igra skupaj s Plutovov predstavi Mini teatra Pepelka. Na malem odru Beloruske nacionalne drame jo bosta odigrala kar dvakrat, 25. in 27. maja. 

Pepelka je nastala v okviru mednarodnega projekta Puppet Nomad Academy, ki je sofinanciran s strani programa Kultura 2007-2013, in  ga skupaj z umetniki iz Belorusije, Armenije, Belgije, Češke, Hrvaške in Slovenije vodi Mini teater. Program Kultura je bil vzpostavljen z namenom krepitve razvoja kulturnih dejavnosti med kulturnimi izvajalci iz držav članic Programa in prispeva pri oblikovanju skupnega evropskega kulturnega prostora, osnovanega na skupni kulturni dediščini, ter na ta način spodbuja zavest o evropskem državljanstvu.

Projekti sodelovanja s tretjimi državami so projekti kulturnega sodelovanja, katerih cilj so kulturne izmenjave med državami, ki sodelujejo v Programu, in tretjimi državami, ki so sklenile pridružitvene sporazume ali sporazume o sodelovanju z EU na področju kulture. Projekt bo tudi predstavljen v okviru letošnjega beloruskega festivala, saj je eden izmed partnerjev v projektu tudi Lutkovno državno gledališče iz Minska.

Prvo virtualno lutkovno predstavo na svetu, ki je kombinacija računalniške animacije z lutkovno predstavo, pa bo animiral in interpretiral Robert Waltl, ki jo je do sedaj odigral že v 18 različnih svetovnih jezikih na več kot 20 mednarodnih festivalih in gostovanjih po vsem svetu, tokrat jo bo odigral v beloruščini, 28. maja  v beloruskem državnem lutkovnem gledališču. 

Ta večkrat nagrajena predstava v Sarajevu, Beogradu in Banja Luki bo, kot smo slišali selektorje, zagotovo pritegnila pozornost publike in strokovne javnosti.

V okviru festivala se v Minsku odvijajo tudi ulične predstave, ustvarjalne delavnice in srečanja ter nočna klubska scena z ansambli.