Ma in Al (Ma and Al) na festivalu Goričke večeri na Hrvaškem

V petek, 25. junija ob 21. uri, se bo provokativna drama, performans Ma in Al (Ma and Al) Ivice Buljana, predstavila hrvaškemu občinstvu na festivalu Goričke večeri v Veliki Gorici blizu Zagreba. Gre za odmevni multikulturni festival, ki združuje različne izrazne umetnosti od glasbe, gledališča, plesa, performansa do razstav. Organizator je Pučko otvoreno učilište Velika gorica.

Performans je tako v Sloveniji kot na Hrvaškem naletel na izjemne odzive kritike in publike, predstava pa je uvrščena tudi v show case program letošnjega Borštnikovega srečanja.

MA IN AL (MA AND AL); po besedilih J. D. Salingerja in B. - M. Koltèsa

Režija in besedilo: Ivica Buljan
Glasba: Mitja Vrhovnik Smrekar
Kostumi: Ana Savić-Gecan
Glasbenik: Andraž Mazi

Igrata: Senka Bulić in Marko Mandić

Trije monologi performansa simbolično predstavljajo nov fiktivni svet, ki se izdvaja in se predstavlja kot realen ter kot nadaljevanje gledališkega in književnega prostora. Teme, ki jih odpira predstava, so raznovrstne in vsakodnevne: smrt otroka, razpad družine, ameriška demokracija, vojna v Vietnamu, odnos med klasičnim in sodobnim gledališčem, umetnost vojskovanja, nezmožnost komunikacije med otroki in starši, moč in osamitev. Vse omenjene teme skupaj in istočasno organizirajo logiko scenske montaže.

Predstava je v angleščini.

O režiserju:

Ivica Buljan je rojen leta 1965 na Hrvaškem. Kot režiser in dramaturg se močno zanima za modernistične dramatike in pesnike, kot so Marina Tsvetaeva, Pier Paolo Pasolini, Heiner Mueller, Robert Walser, Elfriede Jelinek, Miroslav Krleža, Boto Strauss in Bernard - Marie Koltès (ki je v centru njegovega avtorskega zanimanja). Buljan je režiral v Sloveniji, Litvi, Franciji, Belgiji, Rusiji, Črni gori, Italiji, Slonokoščeni obali in na Hrvaškem. Njegove produkcije so gostovale na številnih mednarodnih festivalih v Franciji, na Portugalskem, v Španiji, Italiji, Turčiji, Venezueli, Avstriji, Grčiji, Makedoniji, Belgiji, Švici, Rusiji, Veliki Britaniji, Bolgariji, Iranu, Slovaški, Albaniji, na Poljskem, na Kubi ... Kot gostujoči profesor je predaval na Académie expérimentelle des théatres v Parizu, Bruslju in v Moskvi. Predaval je tudi na šoli La Mamma School, ki jo vodi znana režiserka Ellen Stewart v New Yorku. Je profesor na šolah National Théatre v Saint Etiennu in Rennesu v Franciji. V času med 1998 in 2002 je bil direktor Hrvaškega narodnega gledališča v Splitu. Je soustanovitelj Mini teatra v Ljubljani ter ustanovitelj in umetniški vodja Svetovnega gledališkega festivala v Zagrebu. Za svoje delo je prejel številne prestižne nagrade: Nagrado Dubravko Djušin (1997), Nagrado Petar Brečić (1999), Peristil (2001, za Ojdipa), Borštnikovo diplomo in posebno nagrado žirije (2004), Grand Prix na Tempus Art Festival (2004) in medaljo mesta Havana (2005), Zlatega leva za najboljšo predstavo (Hamlet 2006, Drama Princes, 2007), dve Borštnikovi nagradi za najboljšo predstavo (Oedipus 2007, Macbeth po Shakespearu 2009).