Macbeth after Shakespeare navdušil na 5. Gledališki olimpijadi v Seulu

Predstava “Macbeth after Shakespeare / Macbeth po Shakespearju” v produkciji Mini teatra in režiji Ivice Buljana je navdušila nabito polne dvorane v seulskem umetniškem centru  9, 10 in 11. oktobra, na prestižni gledališki manifestaciji “5. Gledališka Olimpijada v Seulu v Koreji.

Macbeth after Shakespare Mini teatra je na vseh treh izvedbah v Seulu izzval ogromno zanimanje seulske publike, novinarjev in še posebej študentov umetniških akademij. Zaradi velikega interesa, je bilo na zadnji ponovitvi razširjeno gledališče, da je lahko sprejelo dodatno število zainteresiranih.
Stoječe ovacije so redkost pri korejski, sicer navzven zadržani publiki.
Na razgovoru, ki ga je organizirala uprava festivala, je bilo govora o umetniškem obravnavanju nasilja, kar je tema komada Heinerja Muellera, pa tudi pogost motiv v sodobnem korejskem filmu. Teatrologi so posebej izdvojili kombinacijo performansa, ki neposredno komunicira s publiko, izvrstne svetlobne instalacije in dramskega gledališča.  
Mini teater je že povabljen, da ustvari sodelovanje z Art centrom v Seulu.

Gledališka Olimpijada je mednarodna festivalska Organizacija, ki so jo osnovali najbolj znani svetovni režiserji in pisci Robert Wilson, Heiner Müller, Tadashi Suzuki, Wole Soyinka, Tony Morrison,Theodoros Terzopoulos, s ciljem promoviranja internacionalnega ozračja za gledališko kreacijo.

Olimpijski komite ima trinajst članov iz različnih držav, sedež pa ima v Atenah.

Prvi festival je bil v grškem Epidaurusu leta 1995,  drugi na Japonskem pod predsedovanjem Tadashi Suzukija. Najobsežnejši je bil tretji festival v Moskvi, njegov umetniški direktor je bil legendarni ruski režiser Jurij Ljubimov. Četrta Olimpijada je bila izvedena v Carigradu pod umetniškim pokroviteljstvom grškega režiserja Terzopoulusa.

Peta Olimpijada pa se letos odvija v Seulu v Koreji med 24. septembrom in 7. novembrom. Na njej bo prikazanih 44 predstav iz trinajst držav. Tema je “Sarang: ljubezen in humanost”. V sklopu festivala se bodo odvijale tudi delavnice, predavanja, performansi, ki favorizirajo sodelovanje gledališč Dalnjega vzhoda in ostalega dela sveta.  Problematizirajo se vprašanja človeškega trpljenja po vojnih ujmah in Lakota kot velika nerešena skrb človeštva.  V okviru Olimpijade bo mestna četrt glavnega južnokorejskega mesta, Deahangno z več kot 130 malimi gledališči, dobila UNESCOVO zaščito, kot enkratno takšno mesto na svetu.

V programu Olimpijade bo prikazana predstava “Ko se mi mrtvi prebudimo” indijskega kultnega režiserja Ratana Thizama, Sofoklov “Ajant” Theodorosa Terzopoulosa, “Dionis” Tadashi Suzukija, “Hamlet” Thomasa Ostermeiera, ter “Krappova zadnji trak” v režiji Roberta Wilsona. Giorgio Barberio Corsetti bo prikazal dve predstavi, v mednarodnem programu pa se bodo predstavili režiserji Reza Haddad, Jorge Vargas, Youn-Taek Lee, Igor Berezin in Ivica Buljan.

Po osvojeni Veliki Borštnikovi nagradi na lanskoletnem 44. BS, ter nastopi na mednarodnem festivalu v Havani, kjer je proglašen za najboljšo tujo predstavo leta, je predstava Mini teatra “Macbeth after Shakespeare” Ivice Buljana v kateri igrajo Marko Mandić, Milena Zupančič, Polona Vetrih, Jure Henigman, Domen Valič, Anže Zevnik, Jurij Drevenšek, Stipe Kostanić in Jose, z izborom v elitni mednarodni program doživela največjo satisfakcijo, in prvič v zgodovini je ena slovenska predstava uvrščena v program Gledališke Olimpijade.

Predstavo Macbeth po Shakespearjubo mogoče ponovno videti v ljubljanskem Mini teatru v dvorani B.-M. Koltesa, v nedeljo, 14. novembra ob 20.uri.