Igralci berejo romane: Redjep Mitrovitsa, v četrtek ob 20h na Križevniški 1

lit / bere « Le condamné à mort » / « Obsojen na smrt « « Marche funèbre » / « Pogrebni marš « « Chant d’amour » / « Ljubezenska pesem « de / od Jean Genet

Veliki francoski igralec, član Comedie Francaise iz Pariza,  Redjep Mitrovitsa, bo v četrtek, 4. novembra ob 20 uri obiskal Mini teater, kjer bo v okviru našega projekta “Igralci berejo romane”, bral iz del Jeana Genet-a.

Jean Genetje kontorverzni francoski pisatelj, esejist, politični aktivist in dramatik. Znano je, da se je že zelo zgodaj soočil s kriminalom in prestopil meje dovoljenega. Tako si je prislužil dosmrtno zaporno kazen, katere preklic so nato dosegli francoski intelektualci z Jeanom Paulom Sartrom in Jeanom Cocteaujem na čelu.

Multipla, fascinantna in kontroverzna figura, Genet, šteje za enega tistih, ki v svojem pisanju odlično glorificira francoski jezik. To se brez dvoma kaže tudi v njegovih redkih poezijah, ki jih je napisal v zaporu. V njih razkriva svoje napake, ki so hkrati njegova inspiracija in gonilo pri pisanju. Pisati, pravi, je morda tisto, kar ostane v tebi, ko te preganja dominacija sveta.

Branje bo v francoščini s slovenskimi nadnapisi.

Mini teater

Večer so omogočili:
Culture

Francoski inštitut Ch. Nodier Ljubljana

MOL- Ljubljana svetovna prestolnica knjige

Javna agencija za knjigo RS- JAK