Ma & Al na Skupifestivalu v Skopju osvojila Grand prix festivala za najboljšo predstavo

Predstava Ma & Al Mini teatra, v režiji Ivice Buljana z izjemnima Senko Bulić in Markom Mandićem, je na mednarodnem gledališkem festivalu Skupifest v Skopju v Makedoniji, osvojila GRAN PRIX FESTIVALA za najboljšo predstavo!

Mini teater je s predstavo Ma & Al v režiji Ivice Buljana v ponedeljek 8. 11. gostoval na 4. Mednarodnem festivalu Skupifestival v Skopju in osvojil GRAN PRIX za najboljšo predstavo izvedeno na letošnjem gledališkem festivalu in požel navdušenje publike in strokovne kritike.

Poleg Mini teatra so se na festivalu predstavila še gledališča iz Francije, Danske, Bolgarije, Romunije ter Kosova.

Mednarodni festival Skupifestival je bil ustanovljen leta 2007 v Skopju Makedoniji in se od takrat odvija vsako leto v prvih desetih dneh novembra. Festival  skuša skozi gledališke predstave obuditi kulturno dediščino Makedonije, katera vse bolj priteguje tudi nove generacije, kot mednarodni festival, pa želi zaobjeti duh konstruktivne kulturne tekme med različnimi narodi.

Mini teater se je na festivalu predstavil z izjemno predstavo Ma in Al v kateri Marko Mandič in Senka Bulić skozi monologe raziskujeta ameriško tradicionalno družbo.

Trije monologi performansa simbolično predstavljajo nov fiktivni svet, ki se izdvaja in se predstavlja kot realen ter kot nadaljevanje gledališkega in književnega prostora. Teme, ki jih odpira predstava, so raznovrstne in vsakodnevne: smrt otroka, razpad družine, ameriška demokracija, vojna v Vietnamu, odnos med klasičnim in sodobnim gledališčem, umetnost vojskovanja, nezmožnost komunikacije med otroki in starši, moč in osamitev; vse skupaj istočasno organizirajo logiko scenske montaže.

Performans je tako v Sloveniji kot na Hrvaškem naletel na izjemne odzive kritike in publike, predstava pa je  bila uvrščena tudi v show case program letošnjega 45. Borštnikovega srečanja.

MA IN AL (MA AND AL);

(po besedilih J. D. Salingerja in B. - M. Koltèsa)

Režija in besedilo: Ivica Buljan
Glasba: Mitja Vrhovnik Smrekar
Kostumi: Ana Savić-Gecan
Glasbenik: Andraž Mazi

Igrata: Senka Bulić in Marko Mandić

O režiserju:

Ivica Buljan je rojen leta 1965 na Hrvaškem. Kot režiser in dramaturg se močno zanima za modernistične dramatike in pesnike, kot so Marina Tsvetaeva, Pier Paolo Pasolini, Heiner Mueller, Robert Walser, Elfriede Jelinek, Miroslav Krleža, Boto Strauss in Bernard - Marie Koltès (ki je v centru njegovega avtorskega zanimanja). Buljan je režiral v Sloveniji, Litvi, Franciji, Belgiji, Rusiji, Črni gori, Italiji, Slonokoščeni obali in na Hrvaškem. Njegove produkcije so gostovale na številnih mednarodnih festivalih v Franciji, na Portugalskem, v Španiji, Italiji, Turčiji, Venezueli, Avstriji, Grčiji, Makedoniji, Belgiji, Švici, Rusiji, Veliki Britaniji, Bolgariji, Iranu, Slovaški, Albaniji, na Poljskem, na Kubi ... Kot gostujoči profesor je predaval na Académie expérimentelle des théatres v Parizu, Bruslju in v Moskvi. Predaval je tudi na šoli La Mamma School, ki jo vodi znana režiserka Ellen Stewart v New Yorku. Je profesor na šolah National Théatre v Saint Etiennu in Rennesu v Franciji. V času med 1998 in 2002 je bil direktor Hrvaškega narodnega gledališča v Splitu. Je soustanovitelj Mini teatra v Ljubljani ter ustanovitelj in umetniški vodja Svetovnega gledališkega festivala v Zagrebu. Za svoje delo je prejel številne prestižne nagrade: Nagrado Dubravko Djušin (1997), Nagrado Petar Brečić (1999), Peristil (2001, za Ojdipa), Borštnikovo diplomo in posebno nagrado žirije (2004), Grand Prix na Tempus Art Festival (2004) in medaljo mesta Havana (2005), Zlatega leva za najboljšo predstavo (Hamlet 2006, Drama Princes, 2007), dve Borštnikovi nagradi za najboljšo predstavo (Oedipus 2007, Macbeth po Shakespearu 2009) in nagrado Branka Gavelle za predstavo Garaža (2010)