Ma and Al gostuje v New Yorku

Mini teater s predstavo Ma and Al v režiji Ivice Buljana v nedeljo 20. 3. gostuje v New Yorškem gledališču La Mama na festivalu Perforacije.

La Mama v sodelovanju z Perforacije festivalom predstavlja Perforacije festival New York, ki se odvija od 11 do 21 marca v New Yorku.

Na festivalu se bodo zvrstili nekateri od vodilnih sodobnih performativnih artistov iz balkanske regije, med njimi tudi Mini teater s festivalsko uspešnico Ma & Al v režiji Ivice Buljana v kateri Marko Mandič in Senka Bulić skozi monologe raziskujeta ameriško tradicionalno družbo.

Festival bo predstavil 12 produkcij z več kot 50 artisti iz petih držav – Bolgarija, Hrvaška, Srbija, Slovenija in Makedonije.

Perforacije festival se dogaja vsako leto na Hrvaškem in predstavlja različne artiste v sklopu performansa, teatra in plesa, katerih drugačen pristop k umetnosti zamegli meje med naštetimi žanri. Njihova dela se dotikajo problematike identitete, redefinirajo meje in prostor, kolektivno preteklost in osebno zgodovino, večinoma pa se ukvarjajo s sedanjostjo. Vrhunci omenjenega festivala se bodo predstavili v New Yorku in poskušali publiki predstaviti vpogled v sodobno  mišljenje nekaterih najbolj provokativnih in vplivnih artistov v regiji.

Perforacije festival je tudi največja iniciativa osredotočena na artiste iz srednje in vzhodne Evrope,  katerih dela so narejena znotraj tako imenovane neodvisne umetniške scene. Kurator in producent Perforacij (Hrvaška in New York) Zvonimir Dobrovic komentira: »državno subvencionirana prizorišča prejmejo večinski del denarja, ki je na voljo za različne umetnosti, čeprav nekatera od najbolj vznemirljivih in prepričljivih del v regiji nastajajo v sklopu neodvisne produkcije zunaj teh institucij. Perforacije festival podpira in predstavlja te skupine artistov z namenom nasprotovati ustaljeni kulturni politiki, ki ni ustanovila primernega okolja za delovanje bolj progresivnih umetnosti.

Perforacije festival New York bodo v ZDA predstavile premiere Iva Dimcheva (Bolgarija), BADco. (Hrvaška), Sanje Mitrović (Srbija), Igorja Josifova (Makedonija), Petre Kovačič (Hrvaška), Željka Zorice (Hrvaška), Slovenskega mladinskega gledališča (Slovenija), Via negative (Slovenija) ter Ivice Buljana/Mini teatra (Hrvaška/Slovenija).

Performansi se bodo odvijali v Clubu La MaMa v New Yorku od 11 do 21 marca.

Perforacije festival New York je nastal v koprodukciji  Zvonimirja Dubroviča in Association Domino and La MaMA

MA AND AL

(po besedilih J. D. Salingerja in B. - M. Koltèsa)

Režija in besedilo: Ivica Buljan
Glasba: Mitja Vrhovnik Smrekar
Kostumi: Ana Savić-Gecan
Glasbenik: Andraž Mazi /Miha Meglič

Igrata: Senka Bulić in Marko Mandić

Trije monologi performansa Ma & Al simbolično predstavljajo nov fiktivni svet, ki se izdvaja in se predstavlja kot realen ter kot nadaljevanje gledališkega in književnega prostora. Teme, ki jih odpira predstava, so raznovrstne in vsakodnevne: smrt otroka, razpad družine, ameriška demokracija, vojna v Vietnamu, odnos med klasičnim in sodobnim gledališčem, umetnost vojskovanja, nezmožnost komunikacije med otroki in starši, moč in osamitev; vse skupaj istočasno organizirajo logiko scenske montaže.

O režiserju:

Ivica Buljan je rojen leta 1965 na Hrvaškem. Kot režiser in dramaturg se močno zanima za modernistične dramatike in pesnike, kot so Marina Tsvetaeva, Pier Paolo Pasolini, Heiner Mueller, Robert Walser, Elfriede Jelinek, Miroslav Krleža, Boto Strauss in Bernard - Marie Koltès (ki je v centru njegovega avtorskega zanimanja).

Buljan je režiral v Sloveniji, Litvi, Franciji, Belgiji, Rusiji, Črni gori, Italiji, Slonokoščeni obali in na Hrvaškem. Njegove produkcije so gostovale na številnih mednarodnih festivalih v Franciji, na Portugalskem, v Španiji, Italiji, Turčiji, Venezueli, Avstriji, Grčiji, Makedoniji, Belgiji, Švici, Rusiji, Veliki Britaniji, Bolgariji, Iranu, Slovaški, Albaniji, na Poljskem, na Kubi ...

Kot gostujoči profesor je predaval na Académie expérimentelle des théatres v Parizu, Bruslju in v Moskvi. Predaval je tudi na šoli La Mamma School, ki jo vodi znana režiserka Ellen Stewart v New Yorku. Je profesor na šolah National Théatre v Saint Etiennu in Rennesu v Franciji.

V času med 1998 in 2002 je bil direktor Hrvaškega narodnega gledališča v Splitu. Je soustanovitelj Mini teatra v Ljubljani ter ustanovitelj in umetniški vodja Svetovnega gledališkega festivala v Zagrebu. Za svoje delo je prejel številne prestižne nagrade: Nagrado Dubravko Djušin (1997), Nagrado Petar Brečić (1999), Peristil (2001, za Ojdipa), Borštnikovo diplomo in posebno nagrado žirije (2004), Grand Prix na Tempus Art Festival (2004) in medaljo mesta Havana (2005), Zlatega leva za najboljšo predstavo (Hamlet 2006, Drama Princes, 2007), dve Borštnikovi nagradi za najboljšo predstavo (Oedipus 2007, Macbeth po Shakespearu 2009) in nagrado Branka Gavelle za predstavo Garaža (2010).