17. festival EXODOS tudi v Mini teatru

Azra Ibrahimović Vacumess Igor Koruga, Aleksandar Georgiev Hraniti pri sobni temperaturi Aleksandra Spasova Od njih do večnosti

Prihodniki

Azra Ibrahimović

Vacumess

Igor Koruga, Aleksandar Georgiev

Hraniti pri sobni temperaturi

Aleksandra Spasova

Od njih do večnosti

Vacumessje delo v razvoju, work in progress, osnovano na improvizaciji. Preizprašuje gib v odnosu z zvokom in v odnosu s tišino. Raziskuje vakuum v času, čakanje in njegovo strukturo prek giba, od kod gib prihaja, kako ga ustvarimo med čakanjem, kaj je čas, ko ne čakamo, je čas dejaven, ima namen.

AZRA IBRAHIMOVIĆ se že od otroštva ukvarja s plesom. Pri 18-ih je uspešno opravila avdicijo in postala članica poklicnega gledališkega ansambla. Vzporedno je začela raziskovati ulično umetnost in postala prva ognjena plesalka v rodnem Novem Pazarju (SR). Pri 21-ih se je preselila v Sarajevo in začela sodelovati pri projektu Tanzelarija. Leta 2009 je z Elmo Selman razvila svoj prvi sodobnoplesni projekt z elementi ognja. Leta 2010 se je pridružila Mobilni akademiji za uprizoritvene umetnosti (MAPA), kjer se je izobraževala na področju fizičnega gledališča. Theydream, plesno-gledališka predstava, prilagojena prizorišču, je njen prvi neodvisni umetniški avtorski projekt (zamisel, izvedba, produkcija). Cilj: postati poklicna uprizoritvena umetnica.

Hraniti pri sobni temperaturiraziskuje pretirano čustveno odzivanje in njegovo mesto v družbi. Osredotoča se torej na zaznavanje patosa v sodobni družbi, vsakdanji znani pomen (prepotentno, prenapihnjeno izražanje čustev) želi razhroščiti prek drugačnih/novih pomenov (trpljenje, bolezen, strast, toplina, sublimno itd.).

IGOR KORUGA se aktivno ukvarja s sodobnim plesom, gledališčem, performansom od leta 1998. Je član Stanice, leta 2006 ustanovljenega servisa za sodobni ples iz Beograda. Leta 2009 je dobil štipendijo programov DanceWEB in NOMAD Dance Academy. Nedavno je začel ustvarjati lastna dela: …This Figuration in C-minor…,  video ples I Wanted to Tell You Something (z Nino Zeljković), najbolj sveže pa je Hraniti pri sobni temperaturi (z Aleksandrom Georgijevim). Diplomiral je tudi iz socialno-kulturne antropologije na beograjski univerzi.

ALEKSANDAR GEORGIEV je diplomant plesnega gledališča Novi bolgarske univerze v Sofiji. Udeležuje se različnih usposabljanj, mdr. leta 2009 programa NOMAD Dance Academy, kjer je koreografiral svoj prvenec Treshol (in process “d”) in problematiziral bolečino.V solu Heidise je osredotočal na neumnost in naivnost. Najnovejše delo je nastalo v sodelovanju z Igorjem Korugo. Nad terminom ‘nomad’ je tako osupel, da ga skuša udejanjiti.  

Od njih do večnostije dvajsetminutna miniaturka, nadrealistična minimalistična slika v duetu. Ne išče stika, do katerega pride med slikami, temveč išče, kar je povezano z notranjim prostorom žensk.  

ALEKSANDRA SPASOVA, plesalka in koreografinja, diplomantka plesnega gledališča na Novi bolgarski univerzi v Sofiji, leta 09 dobitnica posebne nagrade žirije za solo predstavo Rdeči glasovi na Državnem tekmovanju v sodobni koreografiji Fundacije Humarts – Ivo Dimčev. V Bolgariji sodeluje z nekaterimi najboljšimi koreografi: Galino Borisovo, Christianom Bakalovim, BrainStoreProject, Petjo Stoikovo, Teodoro Popovo.

Veliko veščin je pridobila na številnih delavnicah in pri izvedbah projektov, kjer je sodelovala z Izabel Shad, Sibrigom Dokter, Iztokom Kovačem, Gregorjem Luštekom, Jonom Jaspersom, Matejem Kejžarjem in drugimi.