Režiser:
Ivica Buljan

Igrajo:
Olga Kacjan, Ana Karić, Radko Polič, Robert Waltl, Marko Mandić, Niko Goršič, Marko Cindrić, Marine de Missol, Raoul Fernandez, Laurent Sauvage, Lukas Zuschlag, Ditka Haberl, Stipe Kostanić, Jernej Gašperin in Jose

Kostumografinja:
Ana Savić Gecan

Avtorji glasbe:
Mitja Vrhovnik Smrekar in Miha Petric, Andraž Polič, Nejc Kržič in Sergej Ranđelović

Glasbeniki:
Miha Petric (kitara), Andraž Polič (kitara), Nejc Kržič (bas) in Sergej Ranđelović (bobni)

Dramaturška sodelavka:
Nika Leskovšek

Prostor:
Petra Veber

Premiera:
1. september 2011

Performans v počastitev Tomaža Šalamuna v režiji Ivice Buljana. Poklon umetniku, ki je s svojo senzualno in telesno poezijo, erudicijo in enostavnostjo prerasel okolje, v katerem živi.

O predstavi

Trinajsta sezona Mini teatra se začenja 30. avgusta s spektakularnim enkratnim gledališkim performansom “Jaz, po katerem se lahko imenuje Ljubljana” po poeziji Tomaža Šalamuna in v režiji  Ivice Buljana. Performans se bo odvijal na desetih različinih lokacijah od Trga Francoske revolucije, Cerkve v Križankah, Peklenskega dvorišča v Križankah, puba Skalca, galerije Photon, Galerije Squot, restavracije Shambala, vežah in atrijih na Križevniški ulici in v samem Mini teatru.

Direktor Mini teatra Robert Waltl in režiser Ivica Buljan, s to akcijo slavita sedemdeseti rojstni dan “generala slovenske avangarde” in enega največjih živečih slovenskih pesnikov.

Šalamun je s svojim rafiniranim razumevanjem umetnosti spremenil literarno življenje nekdanje Jugoslavije, s pristopom k egsistencialni izkušnji kod nečemu kar bi moralo rezultirati z enkratno lirsko vizijo, je pomagal generacijam umetnikov na poti do osebne in javne emancipacije. Osvobujoča moč njegove poezije se lahko meri z revolucionarnim erosom šestdesetih let, ki je zajel cel svet.

Tretiran kot rušitelj in provokator, je Šalamun samo gradil lastni kozmos v katerem se slavi opojna telesnost. Njegovi prostori so enako Šiška in Hvar, woodyallenovski Manhattan, moški bar v Maraisu, hotel za tajne sestanke v vrelom Meksiku. Njegove ljubezni Maruško, Metko, Alejandra, si prisvajajo generacije mladih, ki v tej poeziji niso videle samo popolne estetike in vrhunskega ludizma, ampak energijo svobode, ki sije kot nekakšna rock-zvezda. Naslov performansa “Jaz po katerem se lahko imenuje Ljubljana” je hommage umetniku-monstrumu, ki je s svojo senzualno in telesno poezijo, erudicijo in enostavnostjo, nadrasel sredino v kateri živi. Njegova beseda je postala telo, v njegovem bestijariju so nastanjene najljepše živali, ki jih pozna zemlja.

Ivica Buljan je pasionirani Šalamunov oboževalec, ki je za ta performans pripravil pesmi iz različnih obdobij, od Poker-ja objavljenega 1966. do novejših tekstov. Preveden na gotovo vse večje jezike, bo Šalamun govorjen v slovenščini, hrvaščini, angleščini, francoščini, španščini in nemščini. Mednarodno ekipo izvajalcev, ki se je zbrala v Mini teatru vodijo doajeni, diva Ana Karić, Radko Polič, Niko Goršič, Olga Kacjan in pevka Ditka Haberl. Ob njih so Marko Mandić, Robert Waltl, Jernej Gašperin in Jose. Pridružili so se jim francoska igralca Laurent Sauvage in Marine de Missol, igralec iz Salvadorja Raoul Ferandez, Stipe Kostanić in Marko Cindrić iz Hrvaške. V predstavi igra in pleše prvak Ljubljanskega baleta Lukas Zuslag iz Avstrije.

Avtorica instalacij je Petra Veber, glasbo je napisal Mitja Vrhovnik Smrekar, kostume je dizajnirala Ana Savić Gecan, dramaturška svetovalka Nika Leskovšek, glasbeniki v predstavi so Miha Petric, Andraž Polič, Nejc Kržič in Sergej Ranđelović.

Predstava je nastala v okviru projekta Ljubljana svetovna prestolnica knjige - MOL, oddelek za kulturo in Postdramskega programa Mini teatra.

Pokrovitelj sezone 2011 / 2012 je SES.