MINI TEATER NAVDUŠIL NA FESTIVALU V MAKEDONIJI

 

MINI TEATER NAVDUŠIL NA FESTIVALU V MAKEDONIJI

V okviru letošnjega poletnega festival BIT FEST v Bitoli, poleg Ohridskega poletja, najpomembnejšega makedonskega kulturnega festivala, ki poteka med 10.julijem in 27. avgustom,  so letos prvič organizirali mednarodni lutkovni festival BITOLINO.  Festival Bitolino organizira »Detski teater« iz Bitole, financira pa ga Ministrstvo za kulturo Republike Makedonije in sponzorji.

V štirih festivalskih dneh so se predstavila gledališča iz Makedonije, Turčije, Hrvaške, Bolgarije in Mini teater iz Slovenije.

Mini teater je v prepolni dvorani Doma kulture v Bitoli odigral predstavo Mizico pogrni se, režiserja Mareka Bečke. Predstava ki je že gostovala na številnih lutkovnih festivalih v tujini in med drugim prejela tudi nagrado zadnjega Bienala lutkovnih ustvarjalcev Slovenije je navdušila makedonsko občinstvo. Še posebej so bili navdušeni najmlajši, saj sta igralca Aljaž Jovanović in Jose predstavo deloma odigrala in odpela tudi v makedonskem jeziku in izzvala izjemno komunikacijo in interaktivnost ter simpatije občinstva, ki ju je nagradilo z ovacijami.

Mizica pogrni se se bo že v oktobru predstavila tudi občinstvu na mednarodnem festivalu gledališč za otroke v Banja luki v Bosni in Hercegovini.

 

O predsatvi:

MIZICA, POGRNI SE

besedilo: Jacob in Wilhelm Grimm
priredba in režija: Marek Bečka
glasba: Jose
likovna zasnova: Robert Smolik
lektura: Mateja Dermelj
oblikovanje luči in zvoka: Nace Hočevar, Anže Kreč, Marko Levičnik

Fotografije: Miha Fras

igrata: Jose in Aljaž Jovanovič

Igrano-lutkovna predstava za otroke, starejše od 3 let.
Produkcija: Mini teater, premiera: 27. januar 2008
Predstava traja 45 minut.

Festivali in gostovanja:
Festival 'Goričke večeri', Velika Gorica, Zagreb, Hrvaška, junij 2008; 'Ljeto u Dubravi', Dubrava, Hrvaška, julij 2008;'8. festival pučkog teatra Omišalj', otok Krk, Hrvaška, julij 2008 (nagrada za najboljšo predstavo po izboru občinstva); Poletni lutkovni pristan, Maribor, avgust 2008 (nagrada strokovne komisije za najboljšo animacijo), Festival Poletje v Obrovcu, Hrvaška (2009)

Mizica, pogrni sevelja za eno najlepših in najbolj priljubljenih pravljic na svetu. V predmestju je nekoč stala hiša, v kateri so živeli očka, sin Miha in koza, ki je vedno lagala. Miha, ki je bil zaljubljen v Marjetko, si je nekega dne prislužil čarodejno mizico, zlato ovco in gorjačo, ki kaznuje tatove in lažnivce ...

V letu 2005 je Marek Bečka v Mini teatru prvič zrežiral igrano-lutkovno predstavo Obuti maček. Ponovno smo v goste povabili priznanega češkega režiserja in igralca, ter mu ponudili v režijo eno najlepših in najbolj priljubljenih pravljic na svetu Mizica, pogrni se. Marek Bečka, rojen leta 1964 v Plsenu, je v svoji bogati gledališki karieri (diplomiral je na Gledališki akademiji v Pragi – DAMU) kot igralec igral v gledališču DRAK, Hradec Kralowe, in kasneje kot svobodni umetnik pripravil številne ulične predstave in lutkovne predstave za najmlajše. Leta 1991 je ustanovil gledališče Bouchty a loutky (Buhtli in lutke), v katerem je v zadnjih trinajstih letih ustvaril več kot 25 predstav; nekatere od njih pozna tudi slovenska publika, saj so jo navduševale na več mednarodnih festivalih LUTKE, Mini poletje, Lutkovni pristan v Mariboru ter Primorski poletni festival. Marek Bečka je docent na praški gledališki akademiji DAMU, pod njegovim mentorstvom je v Pragi med drugimi študiral izjemen slovenski lutkar Matija Solce. Marek Bečka sodeluje tudi z drugimi gledališči na Češkem, tokratna režija v Mini teatru pa bo njegova druga režija v Sloveniji in tujini nasploh (sicer je vodil že več delavnic s poklicnimi in ljubiteljskimi lutkarji od Češke do Hongkonga). Projekt Mizica, pogrni se, ki ga namenjamo naši najmlajšemu občinstvu, je del tiste ustvarjalne usmeritve Mini teatra, ki znane literarne predloge jemlje kot podlago za raziskovalne lutkovne predstave in tega medija nasploh.