MINI TEATER ZAČENJA TRINAJSTO GLEDALIŠKO SEZONO S TOMAŽEM ŠALAMUNOM V REŽIJI IVICE BULJANA

MINI TEATER  ZAČENJA TRINAJSTO GLEDALIŠKO SEZONO S TOMAŽEM ŠALAMUNOM V REŽIJI IVICE BULJANA

Trinajsta sezona Mini teatra se začenja 30. avgusta s spektakularnim enkratnim gledališkim performansom “Jaz, po katerem se lahko imenuje Ljubljana” po poeziji Tomaža Šalamuna in v režiji  Ivice Buljana. Performans se bo odvijal na desetih različinih lokacijah od Trga Francoske revolucije, Cerkve v Križankah, Peklenskega dvorišča v Križankah, puba Skalca, galerije Photon, Galerije Squot, restavracije Schambala, vežah in atrijih na Križevniški ulici in v samem Mini teatru.

Direktor Mini teatra Robert Waltl in režiser Ivica Buljan, s to akcijo slavita sedemdeseti rojstni dan “generala slovenske avangarde” in enega največjih živečih slovenskih pesnikov.

Šalamun je s svojim rafiniranim razumevanjem umetnosti spremenil literarno življenje nekdanje Jugoslavije, s pristopom k egsistencialni izkušnji kod nečemu kar bi moralo rezultirati z enkratno lirsko vizijo, je pomagal generacijam umetnikov na poti do osebne in javne emancipacije.

Osvobujoča moč njegove poezije se lahko meri z revolucionarnim erosom šestdesetih let, ki je zajel cel svet.

Tretiran kot rušitelj in provokator, je Šalamun samo gradil lastni kozmos v katerem se slavi opojna telesnost. Njegovi prostori so enako Šiška in Hvar, woodyallenovski Manhattan, moški bar v Maraisu, hotel za tajne sestanke v vrelom Meksiku. Njegove ljubezni Maruško, Metko, Alejandra, si prisvajajo generacije mladih, ki v tej poeziji niso videle samo popolne estetike in vrhunskega ludizma, ampak energijo svobode, ki sije kot nekakšna rock-zvezda. Naslov performansa “Jaz po katerem se lahko imenuje Ljubljana” je hommage umetniku-monstrumu, ki je s svojo senzualno in telesno poezijo, erudicijo in enostavnostjo, nadrasel sredino v kateri živi. Njegova beseda je postala telo, v njegovem bestijariju so nastanjene najljepše živali, ki jih pozna zemlja.

Ivica Buljan je pasionirani Šalamunov oboževalec, ki je za ta performans pripravil pesmi iz različnihobdobij, od Poker-ja objavljenega 1966. do novejših tekstov. Preveden na gotovo vse večje jezike, bo Šalamun govorjen v slovenščini, hrvatščini, angleščini, francoščini, španščini in nemščini. Mednarodno ekipo izvajalcev, ki se je zbrala v Mini teatru vodijo doajeni, diva Ana Karić, Radko Polič, Niko Goršič, Olga Kacjan in pevka Ditka Haberl. Ob njih so Marko Mandić, Robert Waltl, Jernej Gašperin in Jose. Pridružili so se jim francuska igralca Laurent Sauvage in Marine de Missol, igralec iz Salvadorja Raoul Ferandez, Stipe Kostanić in Marko Cindrić iz Hrvatške. V predstavi igra in pleše prvak Ljubljanskega baleta Lukas Zuslag.

Autorica instalacij je Petra Veber, glasbo je napisal Mitja Vrhovnik Smrekar, kostume je dizajnirala Ana Savić Gecan, dramaturška svetovalka Nika Leskovšek, glazbeniki v predstavi so Miha Petric, Andraž Polič, Nejc Kržič in Sergej Ranđelović.

Predstava je nastala v okviru projekta Ljubljana svetovna prestolnica knjige – MOL, oddelek za kulturo in Postdramskega programa Mini teatra.

Program in delovanje Mini teatra sofinancirata Ministrstvo za kulturo RS in MOL.

Pokrovitelj sezone 2011 / 2012 je SES.