Mini teatru na Bienalu slovenskih lutkarjev kar 3 nagrade

Nagrade 6. bienala Ustanove lutkovnih ustvarjalcev Slovenije

Program 6. bienala Ustanove lutkovnih ustvarjalcev Slovenije po izboru selektorice Amelie Kraigher prinaša in suvereno avtorsko premišlja širok spekter slovenske lutkovne ustvarjalnosti. V obilju raznovrstnih žanrov, uprizoritvenih zvrsti in lutkovnih formatov, namenjenih širokemu krogu gledalcev, vse od malčkov v tretjem mesecu starosti do odraslega občinstva, prepoznava ozaveščenost o specifičnosti lutkovnega medija, ki jo usmerja vizija o vpetosti lutkarstva v polje sodobnih scenskih umetnosti. Strokovna žirija v sestavi – Karel Makonj, Barbara Orel in Uroš Trefalt ugotavlja, da tudi spremljevalni program izkazuje zavidljivo kakovostno raven uprizoritev. Mednarodna sodelovanja in produkcijske povezave pa pomembno prispevajo k razširjanju znanj in bogatijo slovenski prostor z novimi avtorskimi estetikami.

 

Nagrado za režijo

prejme Marek Bečka za režijo predstave Sneguljčica v produkciji Mini teatra.

Vrednost te režije je v tem, da se ne zateka v uporabo ali celo zlorabo pravljic, pri katerih se pogosto izgubi osnovni motiv boja med dobrim in zlim. Marek Bečka ta arhetipski motiv ohranja, pravljico humorno aktualizira in jo umesti v sodobno globalizirano družbo. Način igre omogoča, da je predstava namenjena različnim starostnim stopnjam in celi družini. Najmlajši razpoznajo osnovno zgodbo, drugi pa nadgradnjo  koncepta. Tudi zato lahko govorimo o večplastnosti igre – ne samo z vidika s stališča starostnje stopnje, temveč  tudi s pogleda lutkarjev. V predstavi je prav ta medsebojna interakcija inspirativna in uspešno izkoriščena.

 

Nagrado za igro in animacijo

prejmeta Elena Volpi in Aljaž Jovanović za igro in animacijo v predstavi Sneguljčica v produkciji Mini teatra.

Elena Volpi in Aljaž Jovanović dokazujeta, kako pomembna je za lutkovno predstavo izvrstna animacija, medsebojna uigranost in pristen stik s publiko. Ob veščem vzpostavljanju dialoga z lutko izkoristita vse možnosti, ki jima jih ponuja animacija. Igralca – animatorja obvladata specifične lastnosti lutkovnega jezika, ob izvrstni igri pa odpreta prostor lutkovni ekspresiji. Oba sta vsestranska ustvarjalca, ki nas vedno znova prepričata, da je mogoče iz preprostih reči ustvariti polno lutkovno iluzijo.