Tandemu Sonda nagrada strokovne žirije 14. mednarodnega festivala Zlata paličica za predstavo Sapramišja sreča Mini teatra

ZLATA PALIČICA 2011

ODLOČITEV ŽIRIJE IN OBRAZLOŽITVE NAGRAD

Strokovna žirija za nagrade festivala Zlata paličica v sestavi Petra Pogorevc (predsednica), Marko Čeh in dr. Igor Saksida si je ogledala deset tekmovalnih predstav po izboru selektorja Mateja Bogataja. Kritično je ovrednotila tako posamezne elemente videnih predstav kot celovitost njihove sporočilnosti, posebej pa je bila pozorna na inovativnost in kompleksnost gledališke govorice. Glede na festival izpred dveh let ugotavlja opazen dvig kakovosti in komunikativnosti videnih predstav ter večjo ambicioznost glede na kriterij žanrske in medijske razplastenosti tekmovalnega programa. Žirija se strinja z odločitvijo selektorja, da v tekmovalni program ne uvrsti lutkovnih predstav, meni pa, da bi v prihodnje vanj lahko sodile tudi predstave, ki lutkovne elemente sicer vsebujejo, vendar ti v njih niso prevladujoči.

Po ogledu tekmovalnih predstav žirija soglasno podeljuje naslednje nagrade:

Nagrado za posebni umetniški dosežek prejme tandem SON:da (Metka Golec, Miha Horvat) za vizualno podobo v predstavi Sapramiška 2 – Sapramišja sreča v produkciji Mini teatra Ljubljana.

Animacija tandema SON:da je nepogrešljiva in določujoča prvina otroške dramske predstave Sapramiška 2. V dogajanje uvaja animirane stranske osebe, vzpostavlja in razširja prizorišče predstave ter vanjo posega z duhovitimi in mestoma tudi samoironičnimi intervencijami.