Mini teater in Ivica Buljan gostovala na festivalu Perforacije v Zagrebu!

Mini teater in Ivica Buljan gostovala na festivalu Perforacije v Zagrebu!

Obiskovalci festivala Perforacije v Zagrebu so si včeraj zvečer ogledali provokativni performans režiserja Ivice Buljana, Tomaž Šalamun is a monster, ki predstavlja fragment spektakularnega gledališkega performansa Jaz, po katerem se lahko imenuje Ljubljana - Poker. Celoten performans na desetih lokacijah po poeziji Tomaža Šalamuna, s katerim sta direktor Mini teatra, Robert Waltl, in režiser, Ivica Buljan, slavila sedemdeseti rojstni dan enega največjih živečih slovenskih pesnikov in »generala slovenske avangarde«, pa je priznanje slovenskega občinstva požel že ob premierni uprizoritvi, 30. avgusta 2011 v Ljubljani, ko je konec poletja spektakularno otvoril že trinajsto sezono Mini teatra.

Osrednji del letošnjega festivala Perforacije in svojevrsten vrhunec desetdnevnega dogajanja je tako zaradi trajanja do zgodnjih jutranjih ur kot tudi zaradi priložnosti eksperimentiranja z obliko in običajnim izrazom predstavljala petkova Noč performansov, hrvaško občinstvo pa je z igro v enkratnem Tomaž Šalamun is a monster navdušil igralec Marko Cindrić. »Tomaž Šalamun is a monster ni predstava, temveč neke vrste "work in progress", ki se spreminja in razlikuje glede na prostor in mesto izvedbe,« je svoj pogled strnil režiser in soustanovitelj Mini teatra v Ljubljani, Ivica Buljan. »Močan zgled s svojim zanimanjem za reizem in konceptualno umetnost nedvomno predstavlja angažirano delo skupine OHO, a vprašanja današnjega časa se od vprašanj OHO-jevcev razlikujejo. Šalamunov OHO je prvi "radikalno-urbano-ideologijski" pojav v slovenski moderni umetnosti, njegova funkcija pa ni bilo le eksperimentiranje v avtonomnem polju umetnosti, temveč tudi provokativna gesta neoavantgarde, ki problematizira položaj umetnosti, kulture in družbe, na odnosu objekt-poezija in svet pa temelji tudi naš koncept predmeta in dogajanja,« umetniški vodja in ustanovitelj Svetovnega gledališkega festivala v Zagrebu, Ivica Buljan, opiše vpliv slovenske umetniške skupine literatov, likovnikov in drugih ustvarjalcev med leti 1966 in 1971, katerih pomembnejši akter je bil poleg Zagoričnika in Kermaunerja tudi Šalamun. »Še toliko bolj zanimiva je bila zato preselitev eksperimenta iz slovenskega okolja v Zagreb oziroma v njegovo 'prvotno' okolje, kjer se je delovanje OHO-jevcev v preteklosti izjemno uveljavilo, nato pa začelo počasi izginjati iz kulturnega spomina in s preselilo 'prek meja'.«

Kot režiser in dramaturg Ivica Buljan izraža močno zanimanje za modernistične dramatike in pesnike, kot so Bernard-Marie Koltès, Miroslav Krleža, Marina Tsvetaeva, Pier Paolo Pasolini, Heiner Mueller, Robert Walser, Elfriede Jelinek in Boto Strauss, za performans Jaz, po katerem se lahko imenuje Ljubljana - Poker pa je skupaj z direktorjem Mini teatra, Robertom Waltlom, pripravil pesmi Tomaža Šalamuna iz različnih obdobij - od Pokra, objavljenega leta 1966, do novejših besedil. Mednarodno ekipo izvajalcev, ki se je pri ustvarjanju performansa Jaz, po katerem se lahko imenuje Ljubljana - Poker zbrala v Mini teatru, pa poleg Ivice Buljana, Roberta Waltla in Marka Cindrića sestavljajo Ana Karić, Radko Polič, Niko Goršič, Olga Kacjan in pevka Ditka Haberl ter ob njih Marko Mandić, Jernej Gašperin in Jose, pridružili pa so se jim tudi francoska igralca Laurent Sauvage in Marine de Missol, salvadorski igralec Raoul Ferandez, Stipe Kostanić iz Hrvaške ter prvak Ljubljanskega baleta, Lukas Zuschlag.

Mednarodni festival Perforacije - teden uprizoritvenih umetnosti je po besedah Zvonimirja Dobrovića, umetniškega direktorja festivala, nastal kot »reakcija na zanemarjanje neodvisne dejavnosti, zato že tretje leto kot neformalna mreža podpira neodvisne umetnike ter vse, ki raziskujejo in širijo svoj lasten umetniški izraz«. V okviru Perforacij, ki so usmerjene predvsem na hrvaške umetnike in ustvarjalce sosednjih držav na področju plesa, igre in likovne umetnosti, in bodo trajale vse do 29. oktobra, pa so v Noči performansov svoje delo na različnih lokacijah predstavili tudi Oliver Frljić, Petra Kovačić, Milijana Babić, Grupa ABS, East Rodeo ter beograjski glasbeno-plesni par Ljiljana Tasić in Dušan Bročić.

Pripravila: Janina Žagar