»Borštnik po Borštniku« v Mini teatru

Letošnje Borštnikovo srečanje se je komaj končalo, že včeraj zvečer pa je letošnja velika zmagovalka in prejemnica velike Borštnikove nagrade za najboljšo uprizoritev, predstava Bartleby, pisar, ponovno navdušila občinstvo v Ljubljani. Po izjemni predstavi Igorja Samoborja, Sandija Pavlina, Janeza Starine, Klemna Novaka in Tadeja Piška, z izjemnimi zvočnimi intervencijami Luke Ivanovića v dvorani B.-M. Koltèsa, se je dogajanje nadaljevalo v zlati sobi Mini teatra, na prijetnem druženju Borštnikovih nagrajencev, povabljenih in novinarjev, ki bi ga lahko poimenovali tudi »Borštnik po Borštniku«, pa so se soustvarjalcem pridružili tudi številni znani iz kulturnega in družabnega življenja.

Le nekaj dni po sklepnem dejanju 46. Borštnikovega festivala in izjemnem uspehu Mini teatra sta Robert Waltl, direktor Mini teatra, in Ivica Buljan, umetniški vodja, najodgovornejša za današnji uspeh, pripravila poseben večer na Križevniški ulici v Ljubljani. Izjemnim igralcem Janezu Starini, Sandiju Pavlinu, Klemnu Novaku in Luki Ivanoviću, ki je v nedeljo prejel Borštnikovo nagrado za oblikovanje zvoka, ter za najboljšo moško igro nagrajenemu Igorju Samoborju pa se je pridružil tudi režiser Miloš Lolić, ki je bil v nedeljo nagrajen z Borštnikovo nagrado za adaptacijo besedila.

Najslavnejša zgodba z Wall Streeta znamenitega Hermana Melvilla v interpretaciji mladega beograjskega režiserja Miloša Lolića je v Mini teater včeraj pritegnila tudi mnoge znane iz kulturnega in družabnega življenja. Priznanje izjemnim igralcem ter soustvarjalcem Mini teatra sta med drugim izrazila Katarina Kresal in slovenski dramski igralec, Jurij Souček, ki bo z monodramsko odrsko priredbo znamenite povesti Ivana Cankarja, Kurent, 25. oktobra zvečer na oder Mini teatra ponovno stopil tudi sam, z ustvarjalci Mini teatra pa so se včeraj družili tudi režiser Janez Pipan, operna primadona Milena Morača, direktor TV Slovenija, Janez Lombergar, srbska igralka Vesna Čipčić ter številni slovenski igralci - Lara Jankovič, Aljaž Jovanovič, Neda R. Bric, Ivan Peternelj, Primož Pirnat, Janko Petrovec, arhitekt Vlado Koželj, umetniška direktorica PG Kranj, Marinka Poštrak in mnogi drugi.

Mini teater, ki sta ga leta 1999 osnovala Robert Waltl in Ivica Buljan, letos praznuje že drugo obletnico otvoritve nove dvorane in prostorov na Križevniški, z namenom okrepiti ustvarjanje v postdramskem teatru in gledališču za mlado občinstvo ter vzorom, kot je newyorški teater La Mama, pa Mini teater podira in presega tradicionalne gledališke omejitve ter v novih prostorih na Križevniški ulici uspešno uveljavlja koncept t.i. »razširjenega gledališča«.

Podrobnejšo predstavitev delovanja pomembnega soustvarjalca kulturnega življenja Ljubljane in Slovenije najdete tudi na spletni strani www.mini-teater.si, v novembru pa nas, poleg izvirnega glasbeno-literarnega večera s Svetlano Makarovič in člani Nacionalnega ciganskega orkestra Santa 18. novembra, čaka premiera izjemne predstave in scenskega spektakla Splendid Jeana Geneta v režiji priznane hrvaške režiserke Senke Bulić z mladimi Domnom Valičem, Gašperjem Jarnijem, Stanetom Tomazinom in ostalimi s premierno uprizoritvijo 12. novembra ter ponovitvami 13. in 20. novembra. Že 6. novembra si bomo na Ljubljanskem gradu lahko ogledali tudi z Borštnikovim prstanom nagrajeno Milado Kalezić v predstavi Janko in Metka, v okviru projekta Evropska noč gledališč pa bosta v večerni predstavi Ma&Al 19. novembra ponovno navduševala Marko Mandić in Senka Bulić.

 

Pripravila: Janina Žagar