42. teden slovenske drame 9. aprila tudi na Križevniški

V ponedeljek, 9. aprila 2012, bo največji slovenski gledališki festival poleg Borštnikovega srečanja, Teden slovenske drame, zaživel tudi na 10 različnih lokacijah nove Križevniške kulturne četrti v Ljubljani.

Izjemni performans v počastitev Tomaža Šalamuna, Jaz, po katerem se lahko imenuje Ljubljana - Poker, v režiji vodje postdramskega gledališča Mini teatra, režiserja in prejemnika nagrade Prešernovega sklada 2012, Ivice Buljana kot poklon umetniku, ki je s svojo senzualno in telesno poezijo, erudicijo in enostavnostjo prerasel okolje, v katerem živi,  bo v sklopu tekmovalnega programa 42. tedna slovenske drame uprizorjen ob 20. uri, z začetkom pred Križankami na Trgu francoske revolucije.

Mednarodno ekipo izvajalcev performansa, ki se je zbrala v Mini teatru, vodijo doajeni, diva Ana Karić, Radko Polič, Niko Goršič, Olga Kacjan in pevka Ditka Haberl, Marku Mandiću, Robertu Waltlu, Jerneju Gašperinu in Josu pa se bodo pridružili tudi francoska igralca, Laurent Sauvage in Marine de Missol, igralec iz Salvadorja, Raoul Ferandez, Stipe Kostanić in Marko Cindrić iz Hrvaške ter prvak Ljubljanskega baleta, Lukas Zuslag.

Za izbrano kostumografijo performansa, ki je konec avgusta 2011 otvoril že 13. sezono Mini teatra, bo skrbela Ana Savić Gecan, glasbo Mitja Vrhovnik Smrekar, Miha Petric (kitara), Andraž Polič (kitara), Nejc Kržič (bas) in Sergej Ranđelović (bobni), prostor Petra Veber, kot dramaturška sodelavka pa sodeluje Nika Leskovšek.

Ogled performansa na 10 različnih lokacijah z začetkom pred Križankami v ponedeljek, 9. aprila, ob 20. uri bo brezplačen.

»Pri premisleku o izboru me je do neke mere presenetilo dejstvo, da se večina predstav, uvrščenih v festivalski program, tako ali drugače poglablja v slovensko kulturno, družbeno in politično zgodovino – jo na novo odkriva, prebira, osmišlja in interpretira. V letošnjem izboru boste srečali številne zgodbe, kraje in ljudi, ki so vpisani v naš kolektivni kulturni in družbeni spomin. /…/ Navkljub opaženim tematskim sorodnostim pa so si izbrane predstave v estetskem in žanrskem pogledu izjemno različne. Med njimi se najde tudi kak povsem izviren, enkraten gledališki format, kar je več kot razveseljivo dejstvo, ki priča o veliki razvitosti in razvejanosti sodobnega slovenskega gledališča, predstave v tekmovalnem programu pa še posebej zaznamujejo izrazite režiserske poetike. /…/ Lep primer tega, kako se nedramski material s prostorsko inscenacijo lahko izkaže kot izrazito dramatičen, ali natančneje: gledališko učinkovit, pa je ustvaril režiser Ivica Buljan, ki je modernistično poezijo našega mednarodno najbolj uveljavljenega pesnika Tomaža Šalamuna ugledališčil v niz ambientalnih performansov pod skupnim naslovom Jaz, po katerem se lahko imenuje Ljubljana - Poker, v katerih je jasno poudaril pesnikov urbani in svetovljanski duh.«

Amelia Kraigher,
selektorica 42. tedna slovenske drame

Utemeljitev: V fokusu slovenska zgodovina in njene sodobne implikacije

 

Jaz, po katerem se lahko imenuje Ljubljana - Poker

Režija: Ivica Buljan

Igrajo:Olga Kacjan, Ana Karić, Radko Polič; Robert Waltl, Marko Mandić, Niko Goršič, Marko Cindrić, Marine De Missol, Raoul Fernandez, Laurent Sauvage, Lukas Zuschlag, Ditka Haberl, Stipe Kostanić, Jernej Gašperin in Jose

Glasbeniki: Mitja Vrhovnik Smrekar, Miha Petric (kitara), Andraž Polič (kitara), Nejc Kržič (bas), Sergej Ranđelović (bobni)

Kostumi: Ana Savić Gecan

Dramaturška sodelavka: Nika Leskovšek

Prostor: Petra Veber

Predstava je nastala v okviru projekta Ljubljana svetovna prestolnica knjige - MOL, Oddelek za kulturo in postdramskega programa Mini teatra.

Mini teater sodeluje v več evropskih projektih, ki jih sofinancira Evropska komisija, program Kultura (2007-2013).

      

Program in delovanje Mini teatra sofinancirata Ministrstvo za izobraževanje, znanost, kulturo in šport Republike Slovenije in Mestna občina Ljubljana, Oddelek za kulturo.

  

 

Sponzorji in podporniki Tedna slovenske drame: