Koordinator:

Mini teater, Križevniška 1, SI-1000 Ljubljana

Soorganizatorji:

UO Novo Kazalište, Zagreb, Croatia

Figurentheater Vlinders & C°, Belgium

Buchty a Loutky (Cakes and Puppets), Praha, Chech R.

Partnerji v državah tretjega sveta:

Unima Armenia, Yerevan, Armenia

Belarusian State Puppet Theatre, Minsk, Belarus

 


Osnovna ideja projekta je bila povezati največje mojstre lutk iz držav: Slovenije, Hrvaške, Belgije, Češke in ustvariti lutkovne delavnice in predstave v sodelujočih državah, ter predvsem v državah kot so Armenija in Belorusija.

Prvi del projekta so bile delavnice, ki smo jih izvajali na Hrvaškem, v Armeniji, Belorusiji, Češkem in Belgiji. Temeljile so na programu, ki je bil pripravljen za projekt Puppet Nomad Academy (v nadaljevanju PNA) in jih je pripravil Robert Waltl. Izvajalci delavnic so bili različni in vsak mentor je v svoj program dodal nekaj svojega. Osnovna navodila delavnice so bila:

1. Igranje v lutkovnem gledališču:

2. Igra z lutko in

3. Igra brez lutke.

4. Predavanja in vaje v okviru delavnic.

Cilj predavanj in vaj na ustvarjalnih delavnicah je bil nuditi osnovno teoretično znanje in praktične izkušnje pri strukturiranju in rekonstruiranju literarnih del, glasbe, likovnosti idr. ter prilagajanje lutkovni govorici.

Glede na zapisan program so si predavatelji in njihovi sodelavci pripravili konkretne programe  na ustvarjanju njihovih predstav. Rezultat delavnic so bile torej pet predstav,  ki smo jih tudi izvedli v državah, ki so sodelovale v projektu PNA. Organizirane so bile tudi dodatne delavnice za profesionalne lutkarje v državah, ki so sodelovale v projektu.

Drugi del projekta je bila izmenjava izkušenj in oblikovanje predstav v sodelovanju z najboljšimi mojstri lutk iz različnih držav. Tako so nastale predstave:

1. Noč čisto na robu gozdov

2. Pepelka

3. Sneguljčica

4. Ali Baba in 40 razbojnikov

5. Ma & Al

Predstave so nastale kot končni cilj produkta ustvarjalnih delavnic, ki so se pripravljale v različnih krajih v sodelovanju z najboljšimi lutkarskimi mojstri in mladimi igralci, ki niso imeli nobene poklicne izkušnje z lutkami in lutkovno animacijo.

Tretji del projekta, pa je bila predstavitev rezultatov dela v okviru festivalov v vseh sodelujočih državah projekta in posameznih predavanj.

Projekt Puppet Nomad Academy I je bil zaradi svoje uspešnosti predstavljen v Varšavi na Poljskem od pričetku predsedovanja Poljske EU. Predstavitev projekta v angleščini si lahko prenesete tukaj.

 

Vsebina komunikacije je izključno odgovornost avtorja in v nobenem primeru ne predstavlja stališč Evropske komisije.

Mini teater sodeluje v več evropskih projektih, ki jih sofinancira Evropska komisija, program Kultura (2007-2013).