Projekt mednarodnega sodelovanja PUPPET NOMAD ACADEMY III

Koordinator:

Mini teater, Križevniška 1, SI-1000 Ljubljana

Soorganizatorji projekta:

UO Novo Kazalište, Zagreb, Croatia

Figurentheater Vlinders & C°, Belgium

Teatro Neline, Budmerice, Slovakia

Estonian State Puppet Theatre NUKU, Foundation NUKU, Talin, Estonia

Maladype Szinhaz, Budapest, Hungary

Pozorište lutaka, Mostar, Bosnia and Herzegovina

Otvoreni univerzitet, Serbia

 


 

Osnovni cilji projekta so sodelovanje  najboljših mojstrov lutkarstva iz držav Estonije, Hrvaške, Belgije, Slovaške in Slovenije  z mladimi umetniki iz Srbije, Bosne in Herzegovine in Madžarske. Želimo, da mladi umetniki iz vseh držav partneric prinesejo nove izkušnje na področje lutkarstva in tako skupaj z njimi oblikujemo prestave z novimi tehnologijami kot so virtualna lutka, 3D tehnika... Želimo, da  bo projekt vključeval  najboljše umetnike iz vseh 8 sodelujočih držav in  bomo tako z izmenjavo mednarodnih izkušenj dosegli odlične rezultate in vpeljali v področje lutkarstva nove tehnologije.

V projekt bomo vključili tudi nekaj aktivnosti s katerimi bomo v letu 2012 poudarili Evropsko leto aktivnega staranja in medgeneracijske solidarnosti.

Rezultati projekta bodo prinesli večjo mobilnost umetnikov in njihovih rezultatov dela kot so delavnice, predavanja, predstave ...

Projekt bo potekal v času od 01.05.2012 do 30.04.2014.

Že marca 2012 smo premierno uprizorili novo predstavo za odrasle, študente in dijake, Tristan in Izolda. Predstava, ki je nastala v okviru prijekta PNA 2, bo že jeseni 2012 v okviru PNA 3 gostovala tudi v Maladype teater na Madžarskem, v veliko priznanje in potrditev pa nam je tudi uvrstitev koprodukcije Mini teatra in gledališča Maladype iz Budimpešte med 12 predstav letošnjega tekmovalnega programa 47. Festivala Borštnikovo srečanje.

Večkrat nagrajena predstava Sneguljčica bratov Grimm, ki je nastala v sklopu projekta PNA 1, je maja letos, v sklopu projekta PNA 3, prepričala tudi strokovno žirijo enega najbolj priznanih festivalov tako v Evropi kot v svetovnem merilu in vodilnega mednarodnega festivala otroških gledališčv Balkanski regij. Na 19. mednarodnem festivalu otroškega gledališča Subotica v Srbiji  je prejela Grand Prix festivala za najboljšo uprizoritev v celoti in prvič v 19-letni zgodovini tega festivala nagrado odnesla v Slovenijo. Režiser predstave Sneguljčica, Marek Bečka, pa je za izvirno in humorno priredbo Mini teatrove Sneguljčice prejel tudi nagrado za najboljšo režijo.

Mini teater je na enem najbolj priznanih festivalov tako v Evropi kot v svetovnem merilu v prepolni kinodvorani izven konkurence nastopil kot gost lutkovni mojster, tudi s prvo virtualno lutkovno predstavo na svetu, Palčica. Igralec in režiser predstave ter direktor Mini teatra, Robert Waltl, pa je imel v okviru mednarodnega projekta Puppet Nomad Academy 3, katerega nosilec je Mini teater, tudi izvirno in zanimivo predavanje na temo Virtualno lutkarstvo - modna muha ali prihodnost? Večletne izkušnje prepletanja računalniške animacije v večkrat nagrajeni lutkovni oziroma gledališki predstavi Palčica, je Robert Waltl primerjal s svojimi večdesetletnimi bogatimi izkušnjami v klasičnem lutkarstvu. Dogajanje v virtualnem računalniškem okolju, ko pravljični junaki na platnu oživijo s pomočjo animatorja, predstavlja namreč pomembno kreativno okolje, ki navdušuje najmlajše gledalce, saj predstavo lahko tudi sami aktivno soustvarjajo. Komunikacija med platnom in najmlajšimi pa navdušuje tako starše kot tudi stroko.

Že kmalu po premieri Tristana in Izolde smo začeli s pripravami na zadnjo premiero sezone, koprodukcijo Mini teatra, MG Ptuj, Novega kazališta Zagreb in Maribora 2012 - EPK. Predstava V samoti bombaževih polj v režiji Ivice Buljana ter z igralcema Robertom Waltlom in Markom Mandićem, ki je nastala v okviru dveh mednarodnih evropskih projektov (Puppet Nomad Academy 3 in Nomadi lepote) je bila premierno uprizorjena 21. junija 2012 v ogromni zapuščeni hali tovarne aluminija Talum v Kidričevem. Eden vrhuncev kultnega dramatika Bernard-Marie Koltèsa, ki je temeljno zaznamoval francosko in svetovno gledališče zadnjih desetletij prejšnjega stoletja in je bil v Kidričevem nato uprizorjen še štirikrat (22., 23, 29. in 30. junija), 5. in 6. avgusta bo uprizorjena na 16. mednarodnem festivalu sodobnega gledališča Zadar snova na Hrvaškem,oktobra pa bo premierno uprizorjena v Mini teatru v Ljubljani.

V Narodnem muzeju Slovenije v Ljubljani je Mini teater 27. junija 2012 ob čudoviti lutkovni predstavi odličnega češkega režiserja Mareka Bečke, Mizica, pogrni se, v kateri navdušujeta Aljaž Jovanović in Jose, uradno in svečano odprl že 14. mednarodni festival za otroke, Mini poletje, ki bo vse do 2. septembra skrbel za nove nepozabne poletne mesece lutkovnih predstav. Festival poteka že od leta 1999 in postaja najodmevnejši in največji festival za otroke v Sloveniji,  v 13 Ietih pa si je festival pridobil velik mednarodni ugled, dobre kritike strokovne javnosti in lep obisk gledalcev vseh starosti. Različni jeziki, različne Iutkovne tehnologije in različni pristopi k lutkovni umetnosti zagotovo uvrščajo mednarodni festival Mini poletje med dogodke, ki pripomorejo k bogatejši in še kakovostnejši kulturni podobi Ljubljane in Slovenije.

 

Vsako nedeljo ob 17. uri so bile v sklopu Mini poletja v sodelovanju Mini teatra in KUD-a Sredina za otroke in njihove spremljevalce organizirane tudi brezplačne ustvarjalne delavnice, na gostovanje v Ljubljano pa prihajajo tudi odlične lutkovne predstave za otroke iz tujine.Poleg Mini teatrovih predstav Mizica, pogrni se, Osel Nazarenski, Troglavi zmaj in princeske, Pekarna Mišmaš in Sneguljčica so na Mini poletju gostovala tudi odlične lutkovne predstave iz tujine: Ela Hop s Slovaške, Josa in čarobne gosli Waidspeicher treatra iz Nemčije, Umazano krilo Puppet Company Davida Zuazole iz Čila, Roka in rokavice lutkovnega in mladinskega gledališča iz Estonije, Gabi in leteči dedek Gledališča lutk Ciroka iz Kečkemeta na Madžarskem in Ko je Šlemil šel v Varšavo LG Maribor iz Slovenije.

 

Sočasno z odprtjem Mini poletja je Mini teater 27. junija 2012 v sodelovanju z Narodnim muzejem Slovenije in Veleposlaništvom Republike Poljske odprl tudi gostujočo razstavo Poljske gledališke lutke Arheološkega in etnografskega muzeja iz Lodža. Razstava Poljske gledališke lutke, ki nam bo omogočila spoznati dela izjemnih poljskih ustvarjalcev, ki so oblikovali podobo lutkovnega gledališča na Poljskem v zadnjih petdesetih letih, in omogočila vpogled v najpomembnejša umetniška prizadevanja poljskega lutkovnega gledališča, bo med 27. junijem in 27. julijem 2012 na ogled  v Narodnem muzeju Slovenije v Ljubljani.

 

Z Oslom Nazarenskim, dramaturškim kolažem koledniških tem oziroma svojevrstno animiranih jaslic, se je 8. julija Mini teater predstavil na priznanem mednarodnem lutkovnem festivalu Synergura v Erfurtu. Synergura, priznani lutkovni festival z dolgoletno tradicijo, ki bo od 4. do 8. julija 2012 potekal v Erfurtu v Nemčiji, bo gostil številna lutkovna gledališča iz vse Evrope in tudi Izraela, ki bodo predstavila svoje najboljše in najizvirnejše lutkovne predstave.

 

Kako upravljanje lutk vpliva na občinstvo? Kako sta vlogi lutke in lutkarja izmenljivi? Kdo do pomaga komu - lutkar lutki ali lutka lutkarju? Kakšne so razlike v govorici telesa lutke in lutkarja? Odgovore na za vsakega lutkarja pomembna vprašanja smo ponudili v okviru štiridnevnih delavnic enega največjih lutkarjev sna svetu. Konec novembra je v okviru mednarodnega evropskega projekta Puppet Nomad Academy 3 je v Mini teatru gostoval namreč svetovno priznani lutkar Neville Tranter. Delavniceso potekale od 27. do 30. novembra 2012, ob zaključku pa je sledila predstava Punch in Judy v Afganistanugledališča Stuffed Puppet TheatreNevilla Tranterja. Namen delavnic je bilo raziskovanje in učenje udeležencev o možnostih, ki jih lutke predstavljajo kot vpliven gledališki medij. Velik poudarek je bil tudi na vlogi lutkarjev kot nastopajočih v lutkovnih predstavah. Lutkar za lutko namreč ne izgine, njegova prisotnost na odru pa je pomemben sestavni in obenem neločljivi del predstave. Udeleženci so delali z lutko in jo tudi oživeli, razvijali bodo prizore z lutkami ter ustvarjali kratke dramske študije in reagirali v različnih situacijah. Pri ustvarjanju prizorov sodelujoči niso bili v interakciji le z lutko, ampak tudi z ostalimi udeleženci. Prispevek in vpletenost vseh udeležencev je namreč ključnega pomena. Pripravili in postavili smo posamezne prizore - najprej brez besedila, nato tudi z njim. Udeleženci pa so osvojeno vadili pred ostalimi udeleženci - tako posamezno kot tudi v skupinah.

 

Kot del projekta PNA 3 smo v Mini teatru več mesecev intenzivno pripravljali tudi  premierno uprizoritev ene najbolj znanih slovenskih pravljic, Zvezdica Zaspanka, decembra 2013. Kultna in nepozabna Ježkova pravljica za otroke vseh starosti. Ena najpriljubljenejših slovenskih pravljic z univerzalnim sporočilom, da lahko z dobroto, ljubeznijo in s čisto mislijo premagamo zlo. V predstavi ima pomembno vlogo tudi zvok, ki ga v živo pred publiko gnete Miha Ciglar/v alternaciji s Tadejem Droljcem ali Davidom Cerarjem,  v predstavi  v režiji Roberta Waltla pa nastopa več slovenskih igralcev: Nina Ivanišin, Maruša Majer, Tadej Pišek in Igor Štamulak.

 

V okviru velikega mednarodnega projekta Lutkovna nomadska akademija 3 smo ustvarili predstavao Morrison in štirje letni časi estonskega režiserja Mirka Rajasa s slovenskima igralcema Joseom in Marušo Majer. Predstava, ki je nastala kot plod kreativnega slovensko-estonskega sodelovanja med Mini teatrom iz Ljubljane in gledališčem NUKU iz Talina, je bila premierno uprizorjena v Mini teatru 26. februarja 2013. Avtorski projekt estonskega režiserja Mirka Rajasa je čudovita pustolovščina majhnega dečka, ki mu starši pripovedujejo zgodbo, domišljijsko popotovanje pa zanj postane resničnost. Lutkovna avantura, polna fantastičnih odkritij in zabave, pa je odličen odklop tudi za odrasle, ki zaradi vsakodnevnih opravkov in obveznosti domišljijo včasih potisnejo na stranpota.

 

Manj kot leto po uspehu z razstavo Poljskih gledaliških lutk Mini teater v sodelovanju z Narodnim muzejem Slovenije ter letos s partnerji iz Srbije (Otvoreni univerzitet Subotica in Gledališki muzej Vojvodine) je Mini teater 24. aprila ob 17.00 otvoril veliko razstavo srbske lutkovne umetnosti in gledališkega ustvarjanja za otroke, Svetovi in junaki v Narodnem muzeju Slovenije. Po slavnostnem odprtju smo male in velike ljubitelje lutk, povabili tudi na predstavo Tam daleč lutkarske skupine Pepino iz Niša. Častni pokrovitelj razstave je župan Mestne občine Ljubljana, gospod Zoran Janković.

Razstava, ki jo je Mini teater pripravil v okviru mednarodnega evropskega projekta Nomadska lutkovna akademija 3, je bila v Ljubljani na ogled od 25. aprila do 15. maja 2013, nato pa je gostovala tudi v Subotici v Srbiji na 20. mednarodnem festivalu otroškega gledališča v Subotici, kjer je bila postavljena v središče festivala. Razstava je bila v Subotici na ogled od 18. do 25. maja 2013, od koder se je nato preselila še v Novi Sad, kjer je na ogled od 28. maja do 15. junija 2013, iz Vojvodine pa naprej tudi v druga srbska mesta.

Ker stalna razstava, posvečena lutkovnemu gledališču in gledališkemu ustvarjanju za otroke ne obstaja, je to dejansko premierna, prva in edinstvena priložnost videti široko paleto srbskega lutkarstva in gledališkega ustvarjanja za otroke. Razstava avtorice Ljiljane Dinić je nastala v okviru likovnega programa Mini teatra, ki ga sofinancira Ministrstvo za kulturo Republike Slovenije.

Poleg namere predstaviti posamezna gledališča in njihove repertoarje, najpomembnejše in najpogosteje zastopane ustvarjalce na tem področju ter najuspešnejše stvaritve, je namen razstave omogočiti vpogled v estetski in vsebinski okvir, ki se je izoblikoval v teh gledališčih. Zato so, poleg eksponatov, ki se nanašajo na posamezne predstave, v celote razvrščene različne priredbe iste besedilne predloge, pa tudi motivi, ki so si tematsko in idejno blizu, torej različne odrske uresničitve predlog in intimnih hotenj, svetov, junakov ... Postavitev ne sledi kronološki razvrstitvi posameznih gledališč ali avtorjev, temeljni kriterij za izbiro gradiva je bil osebni pogum ustvarjalcev pri interpretaciji in širjenju meja.

 

V petek, 17. maja 2013, je večkrat nagrajena predstava Mini teatra, Sneguljčica, gostovala v Gledališču lutk Mostar (Pozorište lutaka Mostar). Kultna Sneguljčica je v Mostarju nastopila z igralcema Vesno Vončina in Josom v režiji odličnega češkega režiserja Mareka Bečke, ki je občinstvo v Mini teatru navdušil že dvakrat - z Obutim mačkom in Mizico, pogrni se, v Mini teater pa se jeseni vrača z novo predstavo Poguma Molly. Gledališče lutk Mostar, osnovano že leta 1952, se nahaja v judovski sinagogi v mostarskem naselju Brankovac. V vseh letih je postalo pravi hram lutkarstva in najboljši predstavnik kulturnega prizorišča Mostarja, prejel je številne nagrade in priznanja na mednarodnih in domačih festivalih, njegove predstave pa si je ogledalo že skoraj 2 milijona gledalcev.  V vojni med letoma 1992 in 1995 je bilo gledališče popolnoma porušeno, igralci izgnani, razbežani in začeti je bilo treba ponovno. Povojno sodelovanje z režiserji in lutkarskimi strokovnjaki, če med njimi omenimo Roberta Waltla, Slavča Malenova, Todora Valova, Wojciecha Wieczorkiewicza, Ivana Coneva, Elžbiete Eysymont, Jaroslawa Antoniuka, Alekseja Ljeljavskoga, je iz mostarskih lutkarjev tako ponovno ustvarilo resnične mojstre animacije in naslednike slavnih predhodnikov, ki so v 70. in 80. letih v sodelovanju z režiserji, kot so Edi Majaron, Luka Pateljak, Teodor Ristić, Ivan Teofilov in Saša Janković ustvarili antologijske predstave.

 

Noviteta letošnje sezone Mini teatra, Morrison in štirje letni časi, bo v petek, 7. junija 2013, gostovala tudi v tujini. Lutkovna dogodivščina malega dečka Morrisona se bo predstavila na mednarodnem festivalu TREFF v Talinu v EstonijiInterdisciplinarni festival TREFF v Talinu (Estonija) promovira vse umetniške oblike uprizoritvene umetnosti. Vključuje tako dramo in lutkovne predstave kot tudi plesne nastope in glasbene koncerte, kar  k sodelovanju pritegne izredno zanimive izvajalce in vedno raznoliko občinstvo. Glavni cilj festivala TREFF je s predstavami na prostem gledališče ponesti tudi tja, kjer se gledališke predstave sicer ne bi uprizarjale, in predstaviti čudoviti svet uprizoritvenih umetnosti v vsej njegovi raznolikosti. Ob ukinjanju meja med različnimi umetnostmi, TREFF briše meje tudi med Vzhodom in Zahodom. Festival bo potekal od 6. do 8. junija 2013.

 

Robert Waltl, nagrajevani režiser predstav za mlado občinstvo, ki režira v Sloveniji, na Hrvaškem, v Belorusiji, Belgiji, Črni gori ter Bosni in Hercegovini, je v Mostarju režiral novo lutkovno predstavo, Grdi raček.

Po premieri 11. junija 2013 v Gledališču lutk v Mostarju (Pozorište lutaka Mostar), kjer je Robert Waltl že režiral Mačka v kavbojkah Enesa Kiševića in Ježevo hišico Branka Čopića, pa Grdi raček prihaja tudi na Lutkovni pristan v Maribor in v Mini teater v Ljubljano. Kot ena od zaključnih predstav festivala bo koprodukcija Mini teatra iz Ljubljane in Gledališča lutk iz Mostarja (Pozorište lutaka Mostar) del zaključka že 15. Mini poletja, mednarodnega festivala Mini teatra za otroke.

 

Z 29. junijem smo otvorili že 15. Mednarodni festival Mini teatra za otroke, Mini poletje. Na dan otvoritve so nas čakale kar 3 predstave in tudi ustvarjalne delavnice. Ob 10.00 100. svečana ponovitev mednarodno večkrat nagrajene Sneguljčice, ob 18.00 250. svečana ponovitev Obutega Mačka, na obisk z Madžarske pa je ob 16.00 prišla tudi Sedmeroglava vila. Med predstavami niso manjkale niti ustvarjalne delavnice v sodelovanju s KUD-om Sredina, dogajanje pa je bilo pestro ves dan, saj je vzporedno z otvoritvijo potekal tudi Dan križevniškega soseda.

V nedeljo, 18. avgusta, bo Mini poletje obiskalo tudi starejše občane v ljubljanskem Domu upokojencev na Taboru, kjer bo ustvarjalnim delavnicam ob 15.30 sledila tudi predstava O travniku, metuljih in rožni vili Teatra Neline s Slovaške (ob 16.30).

Poleg predstav Mini teatra bodo na sporedu tudi gostujoče predstave iz Belgije, s Češke, Slovaške, Madžarske, Bosne in Hercegovine ter Hrvaške, letošnji festival Mini poletje v Ljubljani pa ob vstopu Republike Hrvaške v Evropsko Unijo skozi predstavitev njihovih igralcev, predstav, avtorjev in ostalih gledaliških ustvarjalcev še posebej posvečamo predstavitvi hrvaške gledališke in lutkovne umetnosti za otroke.

Mednarodni festival letos tako zaključujemo z dvema dnevoma predstav hrvaških ustvarjalcev. V soboto, 31. avgusta, nas ob 11.00 v Mini teatru na Križevniški tako čaka Pekarna Mišma, koprodukcija Mini teatra in ZeKaeM-a (Zagrebačko kazalište mladih) v režiji Roberta Waltla, ob 18.00 pa bo v SNG Drama Ljubljana na sporedu ZeKaeM-ov Grdi raček, prav tako v režiji Roberta Waltla. Na zadnji dan, 1. septembra, se bo ob 11.00 v Mini teatru na Križevniški hrvaškemu Grdemu račku pridružil tudi Grdi raček, ki je pod režijsko taktirko Roberta Waltla nastal v koprodukciji Mini teatra in Pozorišta lutaka Mostar, festival pa ob 18.00 v SNG Drama Ljubljana zaključujemo z lansko Waltlovo režijo, Čudovite dogodivščine vajenca hlapiča Lutkovnega gledališča Split.

 

V nedeljo, 14. julija je v okviru velikega mednarodnega projekta Puppet Nomad Academy 3 Robert Waltl pripravil še eno režijo. Sapramiška Svetlane Makarovič, ki bo v koprodukciji Mini teatra iz Slovenije in Figurentheater Vlinders iz Belgije ter skozi igro Milly Jennes in Ronnyja Aelbrechta zaživela v flamščini. Premierna uprizoritev je bila del Mini poletja, 15. mednarodnega festivala za otroke.

 

Od premiere Zapiranja ljubezni z Markom Mandićem in Pio Zemljič, ki je za vlogo Pie prejela tudi Severjevo nagrado 2013, avgusta pa do konca januarja smo predstavo, ki je nastajala kot koprodukcija Mini teatra Ljubljana, Mestnega gledališča Ptuj, Novega kazališta Zagreb in Zadra Snova, odigrali že  24 ponovitev, vsaka izmed njih pa je v nekaj dneh razprodana. S predstavo smo avgusta 2013 gostovali tudi na Silbanskem ljetu (Hrvaška) in na 17. mednarodnem festivalu sodobnega gledališča Zadar snova, (Hrvaška), uspešnost in odmevnost Zapiranja ljubezni pa že vodi v novo sodelovanja, saj avtor besedila, Pascal Rambert, direktor Théâtre de Gennevilliers (T2G) ter eden najpomembnejših francoskih dramatikov in režiserjev, prihaja v Mini teater tudi kot režiser, za projekt pa pripravlja besedilo Vračanje (Revenir), ki ga bo napisal posebej za Mini teater.

 

Roberto Zucco, zredno uspešno mednarodno povezovanje ter prenašanje znanj in izkušenj onkraj mejar v slovenski gledališki prostor zagotovo prinaša svežino in nove poglede. Po premieri 23.11. v Budimpešti je bila predstava 28. novembra  uprizorjena v ljubljanskem Mini teatru in 12. januarja v Zagrebu ZKM (Zagrebačko kazalište mladih). Roberto Zucco je bil v Ljubljani premierno uprizorjen kot večerna otvoritvena predstava MINIFESTA 2013, prepleta izbranih predstav Mini teatra tako postdramskega programa kot tudi programa za otroke in mladino ter dveh gostujočih predstav s Hrvaške, zanimivega spremljevalnega programa okroglih miz, pogovorov in teorije ter druženja ob kavi, čaju in glasbi DJ-a.ki je v Mini teatru potekal vse do 1. decembra, v Ljubljano pa privabil številne goste in strokovnjake ter tudi novinarje iz tujine.

Režiser Ivica Buljan, za katerega je to že deseta postavitev Koltèsovega besedila, je v svetovnih merilih eden najboljših poznavalcev  dela Bernard-Marie Koltèsa. Avtorsko ekipo so sestavljali kostumografinja Ana Savić Gecan, dramaturg Robert Waltl in umetniška skupina son:DA, v predstavi pa sodelujejo madžarski igralci Kerkay Rita, Lazók Mátyás, Lendváczky Zoltán, Orosz Ákos, Páll Zsolt in Tankó Erika ter hrvaškaa igralka Senka Bulić. Gre za madžarsko-hrvaško-slovensko koprodukcijo Maladype Színház, Novog kazališta in Mini teatra, ki poteka v okviru projekta "Eksperimentalna gledališka akademija" pod pokroviteljstvom Evropske komisije. 

 


Izvedba projekta je sofinancirana s strani Evropske komisije, program Kultura (2007-2013). Vsebina komunikacije je izključno odgovornost avtorja in v nobenem primeru ne predstavlja stališč Evropske komisije.

Mini teater sodeluje v več evropskih projektih, ki jih sofinancira Evropska komisija, program Kultura (2007-2013).