Robert Waltl in Marko Mandić v pripravah na zadnjo premiero sezone

PREMIERA NOVE POSTDRAMSKE PREDSTAVE

IN ZADNJA PREMIERA SEZONE 2011/12.

 

V SAMOTI BOMBAŽEVIH POLJ

Mini teater. Koltès. Nova dimenzija gledališča.

 

Nad celotnim odnosom Buljan-Koltès-Mini teater lebdi tekst V samoti bombaževih polj.  Zaradi prijateljstva s Françoisom Koltèsom, Bernard-Mariejevim bratom, smo lahko v nekaterih primerih izvedli svetovne praizvedbe njegovih besedil, Samota pa med njimi ostaja kot črni biser.

Umetnina osemdesetih, slogovno dovršeno delo s konca minulega stoletja, dialog med Dilerjem in Kupcem, na izredno precizen, vendar tudi pretanjeno metaforičen način piše zgodovino našega časa, zgodovino, sezidano na trgovini, na libidinalni ekonomiji. Kadar ne vemo, kaj je povod za deal, s čim se trguje, nismo prikrajšani za lepoto, strast, za žalost ob umanjkanju in srečo ob pridobitvi želene stvari ali osebe. Buljan se v Samoti srečuje s, kot sam pravi, svojima najpomembnejšima igralcema, Robertom Waltlom in Markom Mandićem.

Robert Waltl od ustanovitve Mini teatra igra Noč čisto na robu gozdov, ranljiv monolog o osamljenem tujcu v deževni noči, obkroženem z dilerji, kurbami, pijanimi mimoidočimi, Arabci. Buljan pravi, da je to Waltlova »emblematična vloga«. Marko Mandić je v Sallingerju in pozneje v njegovi radikalni inačici Ma and Al ustvaril lik ameriškega veterana, ki je enega sina izgubil, drugi pa pred njegovimi očmi izginja v negotovih igralskih vodah. Zaradi Mandićeve pogumne interpretacije je to delo nepozabno.

Dva igralca in njun režiser se bodo v iskanju skrivnostne »robe« srečali v okolju ogromne tovarniške hale v Kidričevem.

Premiera: četrtek, 21. junij, ob 21.00

Ponovitve: 22., 23., 29. in 30. junij, ob 21.00

Premiera v Ljubljani oktobra 2012

 

Bernard Marie Koltes

Režija: Ivica Buljan

Igrata Marko Mandić in Robert Waltl

Dramaturginja: Diana Koloini

Scenografija in oblikovalec svetlobe: son:DA

Kostumografinja: Ana Savić Gecan

Avtorja glasbe: Nenad Sinkauz in Alen Sinkauz

Oblikovalec zvoka: Miroslav PIškulić

Prevajalka: Suzana Koncut

Lektor: Simon Šerbinek

Asistenti pri scenografiji: Eve Ormisson, Paula Bučar, Matis Mäesalu

Tehnična ekipa: Tilen Vipotnik, Anže Kreč, David Cerar, Ivan Waltl in Blaž Mahkota

Garderoberka in vodja predstave: Rosana Knavs

Koprodukcija: Mestno gledališče Ptuj, Mini teater Ljubljana, Novo kazalište Zagreb in Maribor 2012 - Evropska prestolnica kulture

Lokacija: Talum Kidričevo, Hala B

 

Predstava nastaja v okviru mednarodnih evropskih projektov »Puppet Nomad Academy 3«, katerega nosilec je Mini teater, in »Nomadi lepote«, ki ju sofinancira Evropska komisija, program Kultura (2007-2013).Vsebina komunikacije je izključno odgovornost avtorja in v nobenem primeru ne predstavlja stališč Evropske komisije.